Χριστόψωμο!

Χριστόψωμο το πιο όμορφο έθιμο των Χριστουγέννων. Ζυμώνεται την παραμονή και αφιερώνεται  με κάθε ευλάβεια στη Γέννηση του Χριστού.

Υλικά που θα χρειαστείς

  • 4 κούπες περίπου αλεύρι ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 ½ κούπες νερό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
    Για το στόλισμα
  • σουσάμι
  • καρύδιαολόκληρα με το κέλυφος
  • λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό.Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και το αλάτι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη.Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά ή όσο χρειάζεται,ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό,το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι,το βούτυρο,το αβγό,τον γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.Σε ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. τοποθετούμε τη ζύμη μας,κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού.Αν έχουμε τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού (στο κέντρο και στα 4 άκρα του σταυρού) και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Διαφορετικά,κάνουμε με το ζυμαράκι μας λουλουδάκια,φύλλα,ζώα ή ό,τι άλλο θέλουμε(η παράδοση θέλει τα στολίδια να αντιπροσωπεύουν τη δουλειά του κυρίου του σπιτιού) και τα κολλάμε πάνω στο ψωμί.Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος,μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο 30-45 λεπτά.Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 35 λεπτά.Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα,στα 15 με 20 λεπτά περίπου,το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο,για να μην αρπάξει πολύ, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλές γιορτές με υγεία , αγάπη και ευτυχία σε όλη σας την οικογένεια!

Χρόνια πολλά!!!

Written By
More from xrysaxasapi
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό εύκολο και γρήγορο να γίνει με...
Read More
0 replies on “Χριστόψωμο!”