Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά

παιχνίδι οφέλη

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών. Συμβάλει στην γνωστική , σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευεξία των παιδιών. Το παιχνίδι προσφέρει επίσης μια ιδανική ευκαιρία για τους γονείς να αλληλοεπιδράσουν πλήρως με τα παιδιά τους. Παρά τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από το παιχνίδι με τα παιδιά μας παρατηρούμε ότι ο χρόνος που ασχολούμαστε με αυτό έχει  μειωθεί σημαντικά.

Ο χρόνος των παιδιών είναι πολύ περιορισμένος με υποχρεώσεις και δραστηριότητες όποτε εμείς οι γονείς καλούμαστε να δημιουργήσουμε ή να βρούμε αυτό τον χρόνο.

Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια ούτε σπατάλη χρόνου είναι ανάγκη!

Ποια είναι τα είδη του παιχνιδιού

1)Φυσικό παιχνίδι

Το παιδί παίζει συνήθως σε εξωτερικό χώρο. Παιχνίδια που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το σκαρφάλωμα σε δέντρα , το παίξιμο με την μπάλα, το κρυφτό, το κυνηγητό, το παιχνίδι με τα χώματα κ.α. Το φυσικό παιχνίδι ενισχύει την αντοχή του παιδιού, την δύναμη αλλά και την λεπτή κινητικότητα!

2)Παιχνίδι με αντικείμενα/ κατασκευαστικό 

Τα παιδιά από μικρή ηλικία 18-24 μηνών παρατηρούμε ότι τους αρέσει να κάθονται να παίζουν με παιχνίδια κατασκευών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα  παιχνίδια με τουβλάκια , τα σφηνώματα , τα ξύλινα παιχνίδια κ.α. Τα πιο μεγάλα παιδιά βλέπουμε ότι αντικαθιστούν τα τουβλάκια με lego για πιο σύνθετες κατασκευές!

Διάβασε τι μαθαίνει ένα παιδί παίζοντας με τουβλάκια

3)Παιχνίδι ρόλων / προσποιητό 

Τα παιδιά συνήθως προσποιούνται κάποιο ρόλο. Μπορεί να έχουν εργαλεία και να προσποιούνται τον μάστορα. Το συμβολικό παιχνίδι διεγείρει την φαντασία, την έκφραση αλλά και γεμίζει ιδέες στα παιδιά! Το παιδί προσποιείτε διάφορους ρόλους όπως της μαμάς, του μπαμπά , της δασκάλας! Ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια για την ανάπτυξη του παιδιού.

4) Συμβολικό Παιχνίδι 

Μοιάζει με το παιχνίδι των ρόλων. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά προσποιούνται ότι διάφορα αντικείμενα έχουν διαφορετική χρήση! Πχ Μια κούτα μπορεί να γίνει ένα σπίτι για την κούκλα! Ή το στραγγιστήρι της μαμάς να γίνει καπέλο του καπετάνιου! Το συμβολικό παιχνίδι δίνει στα παιδιά την δυνατότητα να αυτοσχεδιάσουν και να φτιάξουν τα δικά τους σενάρια!

5)Παιχνίδι με κανόνες /Κοινωνικό παιχνίδι

Περιλαμβάνει τα παιχνίδια του παιδιού που γίνονται με άλλα άτομα  και έχουν κανόνες. Σε αυτό το είδος ανήκουν τα επιτραπέζια  αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια όπως μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού;

Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητα τους ενώ αναπτύσσουν την φαντασία τους, την μάθηση αλλά και την συναισθηματική τους δύναμη.  Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξή τους.

1)Ανάπτυξη εγκεφάλου

Το παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ένα περιβάλλον με παιχνίδια που προωθούν την Λογική σκέψη  παρέχει στο παιδί τις εμπειρίες που χρειάζεται για την μετέπειτα ζωή του. Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εμπλουτισμός με  τέτοια παιχνίδια  μπορεί να αλλάξει την χημεία του εγκεφάλου.

Προτεινόμενα παιχνίδια είναι: Quercetti κατασκευή μωσαϊκό, smart games επιτραπέζιο, smart games μαγνητικό παιχνίδι

2)Βελτίωση της νοημοσύνης

Το παιχνίδι φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερη νοημοσύνη. Ανάλογα τα παιχνίδια που δίνεις σε ένα παιδί μπορούν να του ενισχύσουν την γνωστική αλλά και  την κοινωνική του ανάπτυξη.

Προτεινόμενα παιχνίδια είναι: Εκπαιδευτικό παιχνίδια χρώματα και σχήματα , Djeco Set 4 επιτραπέζια, Μαθαίνω κώδικα

3) Δημιουργική σκέψη και φαντασία

Το μεγαλύτερο ίσως όφελος  του παιχνιδιού είναι ότι αυξάνει την δημιουργικότητα του. Η δημιουργικότητα συνδέεται με την σκέψη , η οποία ψάχνει και βρίσκει πιθανές λύσεις και δημιουργεί νέες ιδέες. Εδώ ανήκουν τα παιχνίδια με τις κατασκευές αλλά και το φυσικό παιχνίδι που ενθαρρύνει τα παιδιά να σχεδιάσουν μόνα τους το είδος του παιχνιδιού. Το προσποιητό  επίσης παιχνίδι , δηλαδή το παιδί να πρέπει να φανταστεί ένα σενάριο και μετά να παίξει ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Δημιουργικά παιχνίδια είναι: Hey Clay φτιάχνω ζώα,Teifoc Χτίζοντας νερόμυλο, Μεταλλική κατασκευή αεροπλάνο , quercetti Georello tech, smart games κατασκευές με μαγνήτη, Djeco zig and go ντόμινο κατασκευή 

4)Βελτίωση της επικοινωνίας του λεξιλογίου και της γλώσσας

Σε αυτή την κατηγορία μεγάλο ρόλο έχουν το προσποιητό παιχνίδι και το παιχνίδι με άλλα παιδιά ή τους γονείς. Τα παιδιά όταν συναναστρέφονται με άλλους εξασκούν το λεξιλόγιο τους. Προσπαθούν να κατανοήσουν και να γίνουν κατανοητά από τους άλλους! Επίσης εδώ ανήκουν τα εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Προτεινόμενα παιχνίδια: Montessori εργαστήρι γραφής, Μαθαίνω και εξερευνώ το ανθρώπινο σώμα, εκπαιδευτικό παζλ με δεινόσαυρους

5) Μαθαίνουμε τους κανόνες

Κάθε παιχνίδι έχει και κανόνες. Έτσι το παιδί εκπαιδεύεται στο να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες και μαθαίνει να προσαρμόζεται σε αυτούς. Τέτοια παιχνίδια είναι τα επιτραπέζια!

Προτεινόμενα παιχνίδια: Μανστερ σεφ,  Ελεφαντομπερδέματα

6)Κοινωνική ικανότητα και ενσυναίσθηση

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση  της κοινωνικής ανάπτυξης στα παιδιά! Το ενεργό παιχνίδι με άλλους είναι σημαντική ευκαιρία για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Το παιχνίδι παρέχει επίσης ευκαιρίες στα παιδιά να μάθουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ενώ τα παιδιά παίζουν μαζί μαθαίνουν να συνεργάζονται , να ακολουθούν κανόνες , να αναπτύσσουν τον αυτοέλεγχο με άλλα άτομα! Επίσης καλλιεργεί το κομμάτι της ενσυναίσθησης . Αυτό συμβαίνει κυρίως μεσα από το παιχνίδι ρόλων που προσποιείτε πχ ότι έχει μωρό και το ταΐζει ή το πάει βόλτα!

Προτεινόμενο παιχνίδι: Κούκλες

7) Απελευθερώνει ενέργεια / γυμνάζει 

Το παιχνίδι αναζωογονεί το παιδί και του δίνει την ευκαιρία να απελευθερώσει την ενέργεια του και να εκτονωθεί. Εδώ ανήκει κυρίως το φυσικό παιχνίδι. Το φυσικό συνήθως παιχνίδι συμβάλει στην άθληση του παιδιού και στην σωματική του  ανάπτυξη!

Προτεινόμενα παιχνίδια: Πατίνι, ποδήλατο , μπάλα

8) Αναδεικνύει τα ταλέντα των παιδιών

Μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί μας έχει κλίση στην ζωγραφική ή τον αθλητισμό. Αν του αρέσει η κουζίνα ή να κατασκευάζει lego.  Το κάθε παιδί έχει την δική του κλίση και προτίμηση.

Προτεινόμενα παιχνίδια : Ζωγραφική, μουσικά όργανα, κουζίνα , εργαλεία

 

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών που δίνουμε στα παιδιά μας! Εκτός από ότι πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους θα πρέπει να κοιτάμε και τι θα κερδίσουν τα παιδιά μας από αυτό. Καλό είναι να αποφεύγουμε επικίνδυνα για το παιδί παιχνίδια. Η Κατερίνα  και ο Βαγγέλης από www.mrwolftoys.gr   είναι έτοιμοι να μας εξυπηρετήσουν  και να μας προτείνουν τα ιδανικά για το παιδί μας παιχνίδια ανάλογα με τις προτιμήσεις του και την ηλικία του! Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Θα τους βρείτε 

Διεύθυνση: Κων. Υδραίου & Β. Ιωαννίδη 1, Ρόδος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22410 39928

Instagram: Mr.wolftoys

Facebook: mr.wolf.rhodes 

Επισκεφτείτε το online κατάστημα www.mrwolftoys,gr

Written By
More from xrysaxasapi
Ψυχό-γαστρονομία νέο βιβλίο από εκδόσεις Μεταίχμιο
Η Ψυχό-γαστρονομία είναι το νέο βιβλίο της ψυχολόγου Καλλιόπη Εμμανουηλίδου που κυκλοφορεί...
Read More
0 replies on “Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά”