KinderDocs διεθνές φεστιβάλ για παιδιά και νέους

kinderdocs φεστιβάλ για παιδιά και νέους

Το KinderDocs διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους προσφέρει υψηλού επιπέδου δημιουργικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Bραβευμένα σε διεθνή φεστιβάλ, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και νέους καθώς και ενήλικες. Aπό το 2016 που ιδρύθηκε από την Δήμητρα Κουζή, δημοσιογράφο/σκηνοθέτη φέρνει το ντοκιμαντέρ σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 στην Αθήνα και το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Επίσης και με δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη: IDFA στο Άμστερνταμ και doxs! στη Γερμανία.

Το KinderDοcs γίνεται και online για όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με προγράμματα και επιμόρφωση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με αφορμή βραβευμένα δημιουργικά ντοκιμαντέρ από 5 ηπείρους.

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης. Απευθύνονται σε όσους  αναζητούν νέες ιδέες, με στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα.

Δείτε εδώ ένα βίντεο με παρουσίαση του προγράμματος

 Το KinderDocs παρουσιάζει:

Πώς μοιάζει ο κόσμος μέσα από την ιστορία ενός παιδιού; Είναι στην φύση του ανθρώπου να σκέφτεται μέσα από ιστορίες πολύ περισσότερο από ότι με στοιχεία και αριθμούς. Όλο το πρόγραμμα μας βασίζεται σε δημιουργικά ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους από 5 ηπείρους που πραγματεύονται σύγχρονα θέματα όπως εφηβεία, κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση, σχέσεις με την οικογένεια, διαδίκτυο, τέχνες, επιστήμες, πολιτισμός. Οι ταινίες του KinderDocs, είναι ιστορίες που μας ταξιδεύουν. Μια κινηματογραφική εκδοχή της πραγματικότητας! Στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα κοινό βίωμα, μια εμπειρία πλαίσιο και αφορμή για να ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση, δράση και αλληλεπίδραση.

Μπορείτε να ενοικιάσετέ την ταινία να την δείτε on demand εδώ

Childhood, της Margreth Olin, Νορβηγία, 90′, 2017

Μια ταινία για μεγάλους που μιλάει για τους μικρούς. Σε ένα πρότυπο νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο, για παιδιά ηλικίας 1-7 ετών, η μάθηση είναι πάνω από όλα διασκέδαση, χωρίς τεστ ή εξετάσεις. Το νηπιαγωγείο, κρυμμένο μέσα στο δάσος, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών και στον τρόπο με τον οποίο καθένας τους αντιλαμβάνεται τη δουλειά του.

Γιατί όμως το να μεγαλώνει ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη δυτική κοινωνία της πρόνοιας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν από την ταινία, δίνοντας έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, ανοίγει μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά. Αναδεικνύει το θέμα της εμπιστοσύνης μεταξύ μεγάλων και παιδιών, και μας επιτρέπει να γίνουμε μέρος του μαγικού κόσμου των παιδιών από τη δική τους οπτική ενώ παίζουν και μαθαίνουν. Στο μαγικό σύμπαν του ονείρου και του παιχνιδιού, ακολουθώντας τον ρυθμό των τεσσάρων εποχών, η σκηνοθέτης εισέρχεται με λεπτότητα και αγάπη στη ζωή αυτής της μικρής κοινότητας. Παρατηρεί επί έναν χρόνο από κοντά την ομάδα των μεγαλύτερων παιδιών (7 ετών), που το φθινόπωρο θα φύγουν για να πάνε στο δημοτικό. Η ταινία προβάλλεται σε πρεμιέρα για την Ελλάδα. Μια ταινία για τους μεγάλους στην οποία πρωταγωνιστούν μικροί…

«Η προσήλωση στις επιδόσεις και τον ανταγωνισμό γίνεται όλο και πιο έντονη στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Η τάση είναι να ζητάμε σε όλο και πιο μικρά παιδιά να αποκτούν ακαδημαϊκές γνώσεις. Φοβάμαι πως εμείς ως γονείς, τα παιδιά, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, κινδυνεύουμε να εξαλείψουμε την μοναδικότητα της προσωπικότητας. Όλο αυτό γίνεται  παραβλέποντας ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικό δυναμικό και ιδιαιτερότητες. Η ταινία μου είναι μια σιωπηλή διαμαρτυρία. Δείχνει έναν κήπο όπου τα παιδιά βιώνουν κάθε ημέρα με ηρεμία, ενώ τα δέντρα τα διδάσκουν πώς να μεγαλώνουν, καθένα με τον δικό του ρυθμό.»

kinderdocs

Margreth Olinσκηνοθέτης

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Μετά την προβολή, ακολουθεί συζήτηση γύρω από το θέμα της σύγχρονης εκπαίδευση

Το KinderDocs είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του KinderDocs 2020/2021 στο kinderdocs.com

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

KinderDocs, Τηλέφωνο: 210 7219909, info@kinderdocs.com, kinderdocs.com

Δήμητρα Κουζή

Διάβασε επίσης:

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
Πως να βάλεις το δικούς σου στόχους και να τους πετύχεις
Πόσο συχνά βάζετε στόχους  που απλά σταματούν όταν πρέπει να βγείτε εκτός...
Read More
0 replies on “KinderDocs διεθνές φεστιβάλ για παιδιά και νέους”