Το Σάββατο του Λαζάρου έχουν έθιμο σε πολλά μέρη της Ελλάδας να φτιάχνουν τα “Λαζαράκια”.Τα Λαζαράκια είναι μικρά ψωμάκια – κουλουράκια που έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως ακριβώς μας παρουσιάζεται και ο Λάζαρος. Για μάτια τοποθετούμε δύο γαρίφαλα και τα χεράκια τους είναι σταυρωμένα.
Παλιότερα αυτή τη μέρα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και ποικίλες. Για παράδειγμα αυτή τη μέρα τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου.
Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν “Λαζαρίνες”.
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα. Ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες ή φορώντας ειδική στολή γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
Συνταγή για τα Λαζαράκια
Υλικά που θα χρειαστείς
- 440 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 225 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 110 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 120 γραμμάρια κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας)
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1/2 σφηνάκι κονιακ
- Για την γέμιση
- 3 κ. σ. σταφίδες ξανθές
- 3 κ. σ. καρύδι τριμμένο
- γαρίφαλα για διακόσμηση
Εκτέλεση συνταγής
Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, κάνουμε λακουβίτσα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Γίνεται αμέσως γιατί τη βοηθάει το ελαιόλαδο.
Αφήνω σκεπασμένο το μπολ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μου για περίπου 1-2 ώρες.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης σταφίδες και καρύδι.
Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα και γεμίζουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά. Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Διάβασε επίσης:
Ακολούθησε με στα Social media