Το παιδικό δωμάτιο είναι ένα από τα δωμάτια που όλες οι μανούλες θέλουμε να περιποιηθούμε. Η Λυδία θα μας δώσει συμβουλές για το πως μπορούμε να φτιάξουμε το παιδικό δωμάτιο με την μέθοδο Μοντεσσόρι.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χώρος στον οποίο ζούμε και περνάμε τις ώρες της ημέρας μας, πρέπει να μας δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της άνεσης. Γνωρίζουμε όμως αυτό –πρέπει να- ισχύει και για τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία;
Όταν φτιάχνουμε το βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο του παιδιού μας τι κοιτάμε πρώτα; Τα χρώματα και το στιλ ή το πώς θα λειτουργεί το δωμάτιο γύρω από το ίδιο το παιδί; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι μπορεί να προσφέρει ένα δωμάτιο φτιαγμένο με την παιδαγωγική φιλοσοφία της Μοντεσσόρι και τι το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα δωμάτια.
Μοντεσσοριανή Μέθοδος
Αρχικά να σας πω λίγα λόγια για την Μοντεσσοριανή Μέθοδο την οποία ανέπτυξε η Ιταλίδα παιδαγωγός/γιατρός/φιλόσοφος Μαρία Μοντεσσόρι. Η ίδια λοιπόν, παρατηρώντας παιδιά στη δουλειά της, συνειδητοποίησε πως τα παιδιά, εφόσον είναι ελεύθερα να κινηθούν μέσα στον χώρο τους και αισθάνονται ασφάλεια, θα μάθουν όσα χρειάζονται μόνα τους, εξερευνώντας, παρατηρώντας και παίζοντας.
Εάν υπάρχουν αντικείμενα γύρω τους τα οποία να μπορούν να εξερευνήσουν, εφόσον δεν τα διακόπτουμε, δεν τα διορθώνουμε και απλά τα προστατεύουμε από κινδύνους, το κάθε παιδί στον δικό του χρόνο, θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για όλα όσα χρειάζεται να μάθει. Ακόμα και τις πρώτες έννοιες των μαθηματικών, πώς να φοράει παπούτσια, πώς να βάζει νερό σε ένα ποτήρι για να πιει νερό. Θα μάθει ότι είναι ικανό, θα έχει αυτοπεποίθηση, θα είναι ανεξάρτητο και θα μπορεί να βρει τη θέση του στον κόσμο μας.
Με ένα σωστό στήσιμο δωματίου λοιπόν, όλα αυτά μπορεί να συμβούν και στο δικό μας παιδί.
Τα βασικά πράγματα που χρειάζεται ένα παιδικό δωμάτιο βασισμένο στην παιδαγωγική Μοντεσσόρι
Ένα κρεβάτι στο πάτωμα
Ναι, ακόμη και ένα απλό στρώμα μας κάνει και είναι καλύτερο από οποιοδήποτε κρεβάτι με κάγκελα. Το παιδί πρέπει να μπορεί να φεύγει και να πηγαίνει στο κρεβάτι του όποτε αυτό το θελήσει. Βασικό στοιχείο αυτονομίας ενός παιδιού. Ακόμα και όταν είναι βρέφος, τοποθετώντας κουβερτούλες απαλές από δίπλα, το μωρό μπορεί να κυλίσει εκτός κρεβατιού και να εξερευνήσει διαφορετικές οπτικές του δωματίου του.
Ένας χαμηλός καθρέφτης
Πολλοί βάζουν αρχικά τον καθρέφτη ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι ώστε όσο το μωρό είναι βρέφος, να παρακολουθεί τον εαυτό του και να τον μαθαίνει. Αργότερα τον έχουν κάπου κοντά, αλλά σε λίγο πιο σκληρή επιφάνεια και τοποθετούν και μια μπάρα από μπροστά, ώστε το μωρό να πιάνεται και να σηκώνεται όρθιο ώστε και πάλι να παρακολουθεί και να θαυμάζει τον εαυτό του.
Ότι αφορά το παιδί να μπορεί να το φτάσει
Τα παιχνίδια του, τα παπούτσια του, κάποια από τα ρούχα του. Όλα σε σημεία που τα φτάνει το παιδί και δεν χρειάζεται εσάς για να του τα δώσετε. Εδώ όμως λίγη προσοχή. Τα παιχνίδια δεν είναι πολλά. Έχετε μια χαμηλή ραφιέρα και πάνω στη ραφιέρα στημένα βρίσκονται τα παιχνίδια. Ένα ή δύο σε κάθε ράφι για παράδειγμα. Αυτά που καταλαβαίνετε ότι το ενδιαφέρουν εκείνο το χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα. Θέλει να μάθει να βάζει από το ένα δοχείο στο άλλο πράγματα; Του έχουμε τέτοιου είδους «παιχνίδια». Ή τον ενδιαφέρουν οι πλανήτες, τα έντομα, οι εποχές; Τέτοιου είδους παιχνίδια και αντικείμενα έχουμε στα ράφια. Έχουμε 4-5 βιβλία και όχι όλα τα βιβλία που έχουμε αγορασμένα. Έχουμε 2 αλλαξιές ρούχα, όχι όλα τα ρούχα του. Τα πάντα βρίσκονται στην ίδια θέση κάθε φορά ώστε το παιδί να τα έχει οργανωμένα στο μυαλό του.
Παιχνίδια χωρίς μπαταρίες και προτιμούμε τα φυσικά χρώματα
Τα παιχνίδια Μοντεσσόρι συνήθως είναι ξύλινα, αλλά το σίγουρο είναι πως ΔΕΝ έχουν μπαταρίες. Είναι αντικείμενα εξερεύνησης και πειραματισμού και όχι παιχνίδια που κάνουν κάτι από μόνα τους με τη βοήθεια της μπαταρίας. Τα χρώματα ενός δωματίου, είναι επίσης φυσικά. Συνήθως ξύλινα, λευκά ή σε απαλούς χρωματισμούς. Διακοσμητικά συνήθως δεν υπάρχουν (είναι και τα παιχνίδια αυτά τόσο όμορφα που φτάνουν) και αν υπάρχουν κάποια κάδρα, έχουν τις περισσότερες φορές φωτογραφίες από πράγματα στην πραγματική τους μορφή (ζώα, έντομα, φυτά, ανθρώπους, πλανήτες, κλπ).
Βασικό στοιχείο της παιδαγωγικής αυτής, είναι η πίστη και η εμπιστοσύνη μας στο ίδιο το παιδί και η ελευθερία που του χαρίζουμε ώστε να μάθει στον χρόνο του. Δίνουμε υλικά για εξερεύνηση, παρέχουμε ασφαλές περιβάλλον και μετά παρακολουθούμε το παιδί μας να μαθαίνει και να μας εκπλήσσει με τις ικανότητές του. Την παιδαγωγική αυτή μπορούμε να την συνεχίσουμε σε όλο το σπίτι, προσφέροντας του γωνίες αυτονομίας που μπορούμε να συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.
Λυδία Θεοχάρη
Η Λυδία Θεοχάρη είναι Interior Designer και Bοηθός Mητρότητας (Doula). Είναι έτοιμη να σε βοηθήσει σε οποιαδήποτε απορία και αν έχεις με το παιδικό δωμάτιο ή άλλο χώρο του σπιτιού.
Μπορείτε να την βρείτε στο instagram https://www.instagram.com/online_interiors_/
Στο blog της https://onlineinteriorsbylydia.wordpress.com/
στο FB https://www.facebook.com/Online-Interiors-115644073603201