Εύκολα και αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια

  1. Εδώ και μερικά χρόνια φτιάχνω αυτή τη συνταγή για τσουρέκια και αλήθεια σας λέω είναι τα πιο νόστιμα και εύκολα τσουρέκια που μπορούν να γίνουν από όλους! Εννοείται όχι μόνο το Πάσχα! Λίγο τσουρέκι με Μερέντα στο πρωϊνό όλοι το θέλουμε! Δοκιμάστε την και πείτε μου εντυπώσεις!

 

Υλικά  θα που χρειαστείς:

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
  • 250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμέηνη)
  • ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι2
  • 200 γρ. βούτυρο (βιτάμ – σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 αβγά
  • 1 κρόκο αβγού (για την επικάληψη)
  • 250 γρ. ζάχαρη 

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπωλάκι τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς. Κάνουμε έναν πυκτό χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 20 λεπτάκια, να φουσκώσει!

Εν τω μεταξύ σε λεκανίτσα, χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη, τα αβγά, τα μυρωδικά μέχρι να ασπρίσουν, να γίνει σχετικά πηκτός χυλός. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε! Μην ανησυχείτε δεν κάνατε κάτι λάθος γίνεται μία σχετικά σφιχτή ζύμη. Μετά προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνουμε να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη και να απορροφηθεί καλά.

Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά και ζυμώνουμε μεχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλα το βούτυρο! Αν κάτι δεν σου αρέσει μην σταματήσεις συνέχισε όταν την έκανα για πρώτη φορά έτσι νόμιζα ότι κάνω κάτι λάθος ! Αφού γίνει ένα όμορφο ζυμαρακι το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).

Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνουμε τα τσουρεκάκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε! ΔΕΝ ξαναζυμώνουμε! Τα τοποθετουμε σε χαρτί ψησίματος – Όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο.

Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν (1 ώρα) και αφού θα ‘χουν φουσκώσει τα αλείφουμε με τον κρόκο αβγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό. Απο πάνω μπορούμε να ρίξουμε λίγο αμύγδαλο φιλέ!

Τέλος τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα ένα ταψί.

Καλή επιτυχία!!!

Tags from the story
Written By
More from xrysaxasapi
Σπιτικό παγωτό ροδάκινο εύκολη και γρήγορη συνταγή
Καλοκαίρι ίσον παγωτό. Και φυσικά είναι καλύτερο αν είναι σπιτικό παγωτό. Ένα...
Read More
0 replies on “Εύκολα και αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια”