Η ισορροπία στη σχέση των ζευγαριών είναι από μόνη της ένας ευαίσθητος τομέας που περιέχει πολλούς παράγοντες. Αυτό το άρθρο, όμως, αναφέρεται στους ανθρώπους που συνειδητά βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν τη σχέση.
Ανθρώπους που συνειδητά μοιράζονται τη ζωή τους με τον σύντροφό τους γιατί τον αγαπούν, τον σέβονται και τον ποθούν. Ανθρώπους που θέλουν να μοιράζονται την καρδιά τους, τα συναισθήματά τους, τον εσωτερικό τους κόσμο, την καθημερινότητά τους, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους με τον σύντροφο τους.
Αν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία (όχι απαραιτήτως όλα μαζί, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) κι είστε στη σχέση από φόβο ή επειδή «βολεύεστε», μιλάμε απευθείας για ανισορροπία που δυστυχώς την βιώνει κι ο σύντροφός σας, είτε το επιθυμείτε είτε όχι.
Πώς να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας
Πριν περάσουμε στο κομμάτι της οικογένειας με παιδί, ας δούμε πρώτα πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας.
Η καλύτερη συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι η απογύμνωση των ψυχών σας ο ένας στον άλλον.
Καταλαβαίνω ότι για πολλούς ανθρώπους είναι ακόμα και η σωματική απογύμνωση δύσκολη, πόσο μάλλον η ψυχική. Στην περίπτωσή μας, η απογύμνωση έχει διπλή σημασία. Αρχικά, θα πρέπει πρώτα εσείς να κοιτάξετε μέσα σας και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως ακριβώς είναι ή να εντοπίσετε τα σημεία που θα θέλατε να μεταμορφώσετε, να αφήσετε πίσω σας ή να ενδυναμώσετε.
Η δεύτερη σημασία της απογύμνωσης έχει να κάνει με τον φόβο της απόρριψης. Θα πρέπει, λοιπόν, να επιτρέψετε στον σύντροφό σας να δει όλον τον κόσμο σας και να αγκαλιάσει τόσο το φως όσο και τα σκοτάδια σας. Γι’ αυτό και η αγκαλιά είναι τόσο επουλωτική. Γιατί νιώθουμε ότι αγκαλιάζουν την ύπαρξη μας και την κρατάνε ασφαλή.
Αλλά κι αυτό να το έχουμε καταφέρει, δεν σημαίνει ότι η σχέση μας θα είναι ιδανική, ότι θα είναι μια σχέση όπως βλέπουμε στις ρομαντικές ταινίες. Οι πιο δυνατές σχέσεις περνάνε μέσα και από «Παράδεισο» και «Κόλαση». Αυτή είναι απλά η ζωή.
Όταν, όμως, υπάρχει εσωτερική σύνδεση που έχει προέλθει απ’ την απογύμνωση των ψυχών, όλες αυτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη σχέση μας, έρχονται και προσθέτουν κάτι παραπάνω. Κάνουν τη σχέση μας πιο δυνατή, αφού ανακαλύπτουμε κι άλλες πτυχές της.
Η ισορροπία του ζευγαριού μετά τον ερχομό του παιδιού
Μια μεγάλη πρόκληση για εμάς ως ανθρώπους και για τη σχέση μας είναι ο ερχομός ενός παιδιού.
Μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσωκλείει μόνο θετικά συναισθήματα, όπως αγάπη, χαρά ή ενθουσιασμό. Περιλαμβάνει και δύσκολα συναισθήματα, όπως αγωνία, άγχη, στεναχώρια, πολλές φορές και μελαγχολία, και είναι όλα φυσιολογικά.
Όποτε περνάμε όλο αυτό το roller-coaster συναισθημάτων, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε ψυχικά, νοητικά και σωματικά, και να ανταπεξέλθουμε στις νέες μας αρμοδιότητες, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ισορροπία της σχέσης μας με τον σύντροφό μας.
Ποιο είναι το μυστικό για να τα καταφέρουμε;
5+1 βήματα για ισορροπία στο ζευγάρι μετά τον ερχομό ενός παιδιού
Τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την ισορροπία στη σχέση σας μετά τον ερχομό ενός παιδιού είναι τα εξής.
- Πρώτο βήμα είναι η αποδοχή και η κατανόηση της κατάστασης. Η κατανόηση του ότι δεν φταίει κανείς για τα δύσκολα συναισθήματα, κι ότι απλά όλο αυτό θέλει τον χρόνο του, θα μειώσει το άγχος σας.
- Δεύτερο βήμα είναι η υποστήριξη και η συμπόνοια που δείχνει ο ένας προς τον άλλον. Το να αποβάλλετε τις δεύτερες σκέψεις και την κριτική απέναντι στον σύντροφο σας και αντίστοιχα και αυτός απέναντι σε εσάς, όπως ότι δεν συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε ή ότι δεν κάνει τόσα πράγματα όσα εσείς, θα ηρεμήσει την ψυχή και των δύο.
- Τρίτο βήμα είναι να υπενθυμίζετε συχνά και οι δύο στον εαυτό σας, αλλά και στην αρχή κάθε διαπληκτισμού, ότι είστε ομάδα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε αντίπαλοι, ότι βρίσκεστε στην ίδια πλευρά κι ότι το συμφέρον σας, που είναι η ισορροπία και η ευτυχία αυτής της οικογένειας, είναι κοινό. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εκφράζονται αυτά που αισθάνεστε ή σας προβληματίζουν, αλλά μία μικρή έκφραση όπως αυτή («είμαστε ομάδα») παίρνει τον εγωισμό μακριά.
- Τέταρτο βήμα είναι να συμφωνήσετε πριν τον ερχομό του μωρού στον τρόπο που θα γίνονται κάποια πρακτικά θέματα. Αυτά τα θέματα μπορεί να είναι το μαγείρεμα, οι δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια της εβδομάδας, οι πληρωμές των λογαριασμών, τα απαραίτητα έγγραφα για τις υπηρεσίες (πχ Ληξιαρχείο, ΕΦΚΑ, κτλ). Με αυτόν τον τρόπο, δε θα επιβαρύνουν τη σχέση σας πρακτικά ζητήματα την πρώτη περίοδο που όλα θα είναι πρωτόγνωρα.
- Επόμενο βήμα είναι να κρατήσετε τον μεταξύ σας χρόνο. Όπως χρειάζεται φροντίδα το παιδί, έτσι χρειάζεται φροντίδα και η σχέση, έστω κι αν είναι για 20 λεπτά την ημέρα. Μια βόλτα για περπάτημα, ένα επεισόδιο από μία αγαπημένη σας σειρά ή απλά ένας ζεστός καφές με τα νέα της ημέρας είναι κάποιες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τον σύντροφό σας.
- Τέλος, όσον αφορά την σεξουαλική σας σχέση, ανακαλύψτε ο ένας τον άλλον ξανά, σαν να είναι η πρώτη σας φορά, με απέραντη τρυφερότητα και σεβασμό και σιγά σιγά θα επανέλθει η σεξουαλική σας ζωή εκεί που την είχατε αφήσει.
Στο κλείσιμο, λοιπόν, αυτού του άρθρου, θα ήθελα να θυμάστε ότι μπορεί ο ρόλος του γονέα να είναι ο πιο σημαντικός, αλλά αν δεν φροντίζουμε πρώτα τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τον σύντροφό μας για να ανθίζουμε μέσα μας, δεν θα δώσουμε και το 100% που θα μπορούσαμε στη σχέση μας με το παιδί μας.
Αυτά κι άλλα πολλά για την ενδυνάμωση των γονέων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του πρώτου χρόνου του παιδιού θα βρεθούν στο επίκεντρο στο online course 9 εβδομάδων με τίτλο «Εγχειρίδιο για Νέους Γονείς» που διοργανώνω.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο https://stellazafeiropoulou.gr/new-parents-handbook/.
Καλή δύναμη σε όλους και μην ξεχνάτε “to bring your inside out,” γιατί είστε όλοι μοναδικοί μέσα στη διαφορετικότητά σας!
Στέλλα Ζαφειροπούλου
Life & Business Coach