4+1 Δραστηριότητες για παιδιά πάνω από 12 μηνών

δραστηριότητες για 12 μηνών

Το μωράκι σου μεγαλώνει είναι ήδη 12 μηνών! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το μικρό σου αρκεί να του δώσεις το  σωστό ερέθισμα!

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο! Είναι μια ηλικία που από βρέφος γίνεται νήπιο ! Οι Βασικές δεξιότητες που αποκτάει σε αυτή την ηλικία είναι:

 • Ξεκινάει να περπατάει. 12-15 μηνών είναι η ηλικία που ένα παιδί αρχίζει να στέκεται και ξεκινάει το περπάτημα!
 • Μπορεί να καθίσει και να σταθεί μόνο του.
 • Μπορεί να βάλει  και να βγάλει αντικείμενα από ένα κουτί.
 • Αναγνωρίζει ανθρώπους και αντικείμενα. Ποιος είναι ο μπαμπάς , που είναι η μπάλα!
 • Κάνει χειρονομίες όπως χαιρετάει δείχνει κάτι με το δάχτυλο στέλνει φιλάκια!
 • Προσπαθεί να μιλήσει!
 • Ξεκινάει να τρώει μόνο του.
 • Μπορεί να κρατήσει το ποτηράκι του και να πιει νερό.
 • Μιμητέ αυτό που βλέπει.
 • Αρχίζει να καταλαβαίνει το όχι.
 • Μπορεί να πιάσει αντικείμενα και να τα αλλάξει θέση.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και θέλει τον δικό του  χρόνο. Παρόλα αυτά εμείς οι γονείς οφείλουμε  να τους δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύξουν τις παραπάνω δεξιότητες! Τα παιχνίδια είναι η κατάλληλη μέθοδος για να ενθαρρύνουμε το παιδί να εξασκήσει μια δεξιότητα!

4+1 δραστηριότητες για παιδιά  πάνω από 12 μηνών

Η  Τζωρτζίνα Αρμακόλλα μας προτείνει 4+1 δραστηριότητες για παιδιά πάνω από 12 μηνών! Η ίδια μας λέει: “Μου αρέσει να απασχολώ τον μικρό με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες! Χρησιμοποιώ πάντα λίγα υλικά που εύκολα μπορώ να βρω  και στο σπίτι!”

Πάμε να δούμε μερικές ιδέες!

 • Ανακαλύπτουμε κρυμμένα αντικείμενα ή ζωάκια που παγιδεύτηκαν!

παιχνίδι κρυμμένα ζωάκια

Τι θα χρειαστείς: Χρειαζόμαστε αλουμινόχαρτο και μερικά  μικρά αντικείμενα! Κάποια παιχνίδια όπως ζωάκια ή αυτοκινητάκια ή κουδουνίστρες. Τυλίγουμε τα αντικείμενα με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε μια λεκάνη .Αφήνουμε το παιδί μόνο του να ανακαλύψει τα αντικείμενα ενισχύοντας έτσι τη λεπτή του κινητικότητα.

 

 

 • Ταιριάζουμε και μαθαίνουμε τα σχήματα! 

παιχνίδι με σχήματα

Τι θα χρειαστείς: Μια λευκή κόλλα χαρτί μαρκαδόρους και  συρμάτινες πίπες για χειροτεχνία σε διάφορα χρώματα ! Ζωγραφίζουμε τα σχήματα στο χαρτί και φτιάχνουμε με τις συρμάτινες πίπες το αντίστοιχο σχήμα! Αφήνουμε το παιδί να βρει και να ταιριάξει τα σχήματα! Μια δραστηριότητα που βοηθάει να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και την αντίληψη παιδιών!

 

 

 • Ανακαλύπτουμε τα Χρώματα!

ανακαλύπτουμε τα χρώματα

Τι θα χρειαστείς: Χρωματιστά φύλλα χαρτιού ή χαρτόνια, λευκές κόλες χαρτιού και κολλητική ταινία. Καλύπτουμε τα χρωματιστά φύλλα με μια λευκή κόλα χαρτιού αφήνοντας στην μέση μια εγκοπή για να  το σχίσει μόνο του το παιδί και να ανακαλύψει πιο χρώμα κρύβεται από κάτω! Ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που εξασκεί την λεπτή κινητικότητα.

 

 • Ζωγραφίζουμε με φρούτα και λαχανικά!

ζωγραφίζουμε με φρούταΤι θα χρειαστείς: Φρούτα και λαχανικά κομμένα στην μέση και τέμπερες ή δαχτυλομπογιές. Φρούτα όπως πορτοκάλι , μήλο ή αχλάδι και λαχανικά πατάτα. Τα κόβουμε στην μέση τα βάφουμε και γινόμαστε μικροί ζωγράφοι! Δραστηριότητα που αναπτύσσει την φαντασία! Αφήστε το παιδί να λειωθεί με τα χρώματα!

 

 • Πλένουμε με σαπούνι και νερό

πλένουμε πιάτα

Τι θα χρειαστείς: Μια λεκάνη , ένα σφουγγάρι λίγο σαπούνι και πλαστικά πιάτα! Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια με το νερό και την σαπουνάδα! Ένα messy play που θα κρατήσει αρκετή ώρα το παιδί απασχολημένο! Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν πλένουν πιάτα;  Αυτό το παιχνίδι μπορείς να το κάνεις και την ώρα που κάνει το παιδί μπάνιο!

Διάβασε επίσης : 6 τρόποι για να κάνεις το μπάνιο του παιδιού σου διασκεδαστικό

 

Τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν με περισσότερα πράγματα από αυτά που πιστεύουμε εμείς οι γονείς! Ακόμα και μια κατσαρόλα  της μαμάς και μια κουτάλα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τύμπανο και να παίζει μουσική! Δώστε στα παιδιά ερεθίσματα να αναπτύξουν διάφορες δεξιότητες! 

Μπορείτε να βρείτε και άλλες ιδέες από την Τζωρτζίνα Αρμακόλλα  και να την ακολουθήσετε στα social media.

Instagram: https://www.instagram.com/tzwrtzina_as/

Facebook: https://www.facebook.com/tzwrtzinablog

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSeoyJq_4Y6_Q3wrS8DclrA?view_as=subscriber

 

Διάβασε επίσης: 

Written By
More from xrysaxasapi
Χειμώνας: Πως φροντίζουμε την επιδερμίδα μας;
Ο χειμώνας είναι η εποχή που απολαμβάνουμε να ντυνόμαστε ζεστά ώστε να...
Read More
0 replies on “4+1 Δραστηριότητες για παιδιά πάνω από 12 μηνών”