6+1 Τρόποι για να μιλήσεις στο παιδί σου!

6+1 τρόποι να μιλήσεις στο παιδί σου

Το μυστικό για μια υγιή σχέση μεταξύ  γονιού και παιδιού κρύβεται στην σωστή επικοινωνία! Πολλές φορές εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να εκφράσουμε σωστά αυτό που θέλουμε να πούμε, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μην μας ακούνε ή να μην λαμβάνουν το σωστό μήνυμα! Ο τρόπος που λες κάτι αλλά και η γλώσσα του σώματος  παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο!

Στην προσωπική μου ζωή έχω δοκιμάσει διάφορους τρόπους  που με βοήθησαν  στην διαπροσωπική μου σχέση μεταξύ των παιδιών μου αλλά και με τους άλλους γύρω μου!Θα προσπαθήσω παρακάτω να εξηγήσω αυτούς τους τρόπους με απλά κατανοητά λόγια!




ΞΕΚΙΝΑΜΕ…

Για να μας κατανοήσουν οι γύρω μας,  ειδικά τα παιδιά, και για να λάβουν το μήνυμα που θέλουμε να τους στείλουμε πρέπει να ακολουθήσουμε τους σωστούς τρόπους!Εδώ να σημειώσω ότι μέχρι την ηλικία των 7 ετών τα παιδιά δεν έχουν πλήρη λογική αντίληψη!

1. Μιλάμε πάντα με θετικές προτάσεις!

Προσπαθούμε την ώρα που συζητάμε να χρησιμοποιούμε θετικές προτάσεις. Ακόμα και οι ερωτήσεις που κάνουμε στα παιδιά μας αλλά και στους άλλους πρέπει να είναι πάντα θετικές!
Π.χ. Λέμε :Έλα μαζί μου να παίξεις! Έλα να φάμε παρέα! Έλα να καθίσουμε να ζωγραφίσουμε! (Δύσκολα κάποιος λέει όχι στην πρόσκληση που του κάνεις)
Αντιθέτως αποφεύγουμε: Δεν θέλεις να έρθεις μαζί μου να παίξεις, να φας να ζωγραφίσεις;
( Η απάντηση  εύκολα μπορεί να είναι όχι Δεν θέλω)
Λέμε: Έλα να φορέσεις αυτό. Θα είσαι πιο όμορφη!
Και όχι: Πήγαινε να αλλάξεις δεν μου αρέσει αυτό που φοράς!
Λέμε: Η βοήθεια σου αυτή τη στιγμή είναι πολύτιμη. Τι λες να το κάνουμε μαζί;
Και όχι : Δεν με βοηθάς καθόλου .Όλη μέρα κάθεσαι και βλέπεις τηλεόραση!

2. Όταν κάνω ερωτήσεις προσπαθώ να είναι ανοιχτές και όχι να περιμένω την απάντηση ναι-όχι!

Οι περισσότεροι κάνουμε ερωτήσεις στα παιδιά και αυτά επειδή δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την ικανότητα της επικοινωνίας απαντούν μονολεκτικά με ένα ναι ή όχι! Δώστε στο παιδί κίνητρο να αναπτύξει την λεκτική του ικανότητα! Μην το περιορίζεται στο να σας απαντήσει απλά ένα ξερό ναι ή όχι.
Π.χ. Πείτε του: Πως πέρασες την μέρα σου στο σχολείο;  (Το παιδί αρχίζει και εξηγεί πως πέρασε!)
ΟΧΙ: Πέρασες καλά στο σχολείο; (Ναι ή όχι)
Πείτε: Τι έχεις να διαβάσεις για αύριο; (Κάνοντας αυτή την ερώτηση το παιδί θα σας πει τι έχει για διάβασμα δεν μπορεί να το αποφύγει)
ΟΧΙ : Έχεις διάβασμα; (Ναι έχω ή Όχι δεν εχω)
Αυτό ισχύει και στις συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων. Δεν ισχύει μόνο για παιδιά.
Π.χ. Στον καλεσμένο ρωτάμε: Πως τον πίνεις το καφέ σου;  ή Τι να σου προσφέρω έχω χυμό coca cola κτλ.
Οχι: θέλεις καφέ; Για σκέψου αν ντρέπεται λίγο θα σου πει “όχι είμαι εντάξει” .

3.Χρησιμοποιούμε την φράση “Όταν…. θα….”

Με την συγκεκριμένη φράση προσδιορίζουμε στην ουσία το χρονικό περιθώριο! Δίνουμε στο παιδί να καταλάβει πως η μια πράξη θα ακολουθήσει ως συνέπεια της άλλης! Π.χ. Λέμε: Όταν φας το φαγητό σου θα πάμε βόλτα. Όταν διαβάσεις θα σε αφήσω να παίξεις με το playstation! (Με αυτό τον τρόπο πείθουμε τον αποδέκτη να κάνει αυτό που του λέμε για να πάρει το αντάλλαγμα ! Ασυνείδητα του περνάμε το μήνυμα που εμείς θέλουμε! Αντιθέτως σε τέτοιες περιπτώσεις τι λέμε εμείς οι γονείς;

Αν δεν φας το φαγητό σου  δεν έχει βόλτα. Δεν πρόκειται να σε αφήσω να παίξεις με το playstation αν δεν διαβάσεις!! Το παιδί με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς ζητάμε. Μπερδεύεται με τα πολλά δεν και έτσι δεν εκτελεί καμία από τις εντολές μας!
Το ίδιο ισχύει και για την φράση για να.. 
Π.χ Ντύσου για να πάμε στην παιδική χαρά. Διάβασε για να σε αφήσω να δεις τηλεόραση.

4.Οι εντολές που δίνουμε στα παιδιά μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και απλές!

Είναι λάθος να δίνουμε εντολές ξεκινώντας τη φράση μας λέγοντας “μπορείς να..” Η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι ναι ή όχι. Μιλήστε του άπλα και κατανοητά. Για να είστε σίγουροι ότι κατάλαβε τι του είπατε ζητήστε από το παιδί να το επαναλάβει.
Για παράδειγμα  αντί για : Μπορείς να σταματήσεις να φωνάζεις με πονάει το κεφάλι μου! πείτε
”Κάνε ησυχία σε παρακαλώ! Η μαμά είναι κουρασμένη!” Και έπειτα του ζητάς  να το επαναλάβει! Τι είναι η μαμά;” “Κουρασμένη” . Τι πρέπει να κάνεις; “Ησυχία!!”
Αντί για: Μπορείς να μαζέψεις τα παιχνίδια σου;  πείτε ” Μάζεψε τα παιχνίδια σου για να είναι καθαρό το δωμάτιό σου!” Τι είπαμε θα μαζέψεις;(Τα παιχνίδια ) Γιατί;; ( Για να είναι καθαρό το δωμάτιό μου)

5.Προειδοποιήστε το παιδί  τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Στα παιδιά αρέσει να έχουν ένα πρόγραμμα και να το ακολουθούν!Έτσι λοιπόν καλό είναι κάθε βράδυ να  του λέτε τι πρόκειται να συμβεί αύριο.
Π.χ Αύριο θα ξυπνήσουμε θα πλυθούμε , θα ντυθούμε, θα φάμε το πρωινό μας και θα πάμε στο σχολείο..( Έτσι περνάμε στο παιδί υποσυνείδητα τι πρέπει να κάνει το πρωί!)
Επίσης όταν είμαστε στην παιδική χαρά ή σε ένα πάρτυ προειδοποιούμε πάντα το παιδί για το τι ώρα θα φύγουμε!π.χ λέμε : Γιώργο σε 10 λεπτά φεύγουμε! Έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται  ότι σε λίγο θα φύγουμε, το γνωρίζει και το αποδέχεται με λιγότερο ή και καθόλου γκρίνια!
Τέλος όταν πρόκειται να πάμε ένα ταξίδι ή να βρεθούμε σε άλλο περιβάλλον έκτος σπιτιού ή να έρθει το νέο μέλος της οικογένειας ή όταν αρχίζουν τα σχολεία προετοιμάζουμε το παιδί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν αναλυτικά για το τι θα συμβεί!

6.Δεν ρωτάω, ανακοινώνω!

Αποφεύγω να κάνω ερωτήσεις που ίσως δεν μπορώ ή δεν θέλω να υλοποιήσω!
π.χ. Τι θέλεις να φας; (Σοκολάτα) Τι δώρο θέλεις να σου φέρω;;( Ένα playstation) Τι θέλεις να κάνουμε το απόγευμα;( Να πάω στο Λούνα Παρκ)
Κάνοντας τέτοιες ερωτήσεις στα παιδιά, τους δίνουμε την αίσθηση ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το δικό τους!
Αντιθέτως αν τίθεται θέμα ερώτησης το περιορίζουμε ανάμεσα σε 2!
Π.χ θα φας Αβγό ή μήλο; Να παίξουμε με τα παζλ ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο;


7.Μιλάω με ήρεμο και ευγενικό τρόπο!

Τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους!Μιλώντας ευγενικά στο παιδί μας, μαθαίνει να απαντάει και αυτό ευγενικά!Είναι ωραίο να μαθαίνουμε στα παιδιά μας λέξεις όπως το Παρακαλώ , Ευχαριστώ, Ορίστε, Συγνώμη!!

Τέλος θα ήθελα να πω ότι και τα παιδιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, γνώμη και άποψη! Αφήστε τα παιδιά  να σας μιλήσουν, ακούστε τι έχουν να σας πουν και πράξτε ανάλογα!
Αυτά από μένα ελπίζω να σας βοήθησα!

Να πω σ΄ αυτό το σημείο ότι δεν είμαι ειδικός συμβουλευτικής ψυχολογίας και  ό,τι έχω γράψει είναι από διάφορες πηγές που έχω διαβάσει! Όλα είναι δοκιμασμένα στην προσωπική μου ζωή και σε μένα δουλεύουν!

Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις ως γονέας είναι:

  1. Δεν θέλουν τιμωρία αγάπη θέλουν
  2. Μαμά φοβάμαι .. και εγώ παιδί μου
  3. Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου. Εμπειρίες και οδηγίες πλεύσεως 

Αν σου άρεσε το άρθρο διάβασε και τα

Φιλικά
Χρύσα!

Written By
More from xrysaxasapi
Ανανέωσε το νεσεσέρ σου με προϊόντα Rimmel London
Ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το νεσεσέρ σου και  τα προϊόντα μακιγιάζ...
Read More
0 replies on “6+1 Τρόποι για να μιλήσεις στο παιδί σου!”