Yoga για παιδιά: 7 λόγοι για να τη δοκιμάσεις

γιόγκα για παιδιά

Η γιόγκα για παιδιά είναι μια ψυχοκινητική δραστηριότητα που αναδεικνύει και καλλιεργεί τη συνδέσει μεταξύ σώματος και πνεύματος! Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις στο παιδί σου ώστε να ενισχύσει και να τονώσει την σωματική και πνευματική δύναμη που κρύβει μέσα του!Η Ντάρια Γούτου δασκάλα Yoga μας εξηγεί ποια είναι τα οφέλη της yoga για τα παιδιά μας!

 

Η γιόγκα είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στο σώμα και το πνεύμα των ενηλίκων. Μετά από 11 χρόνια ως δασκάλα γιόγκα και ούσα μητέρα δύο αγοριών, του Ιάσωνα και του Φίλιππου (εξήμισι ετών και οι δύο) αναγνωρίζω πως αυτή η αρχαία φιλοσοφία που ασκεί σώμα και πνεύμα, είναι και μια καλή επιλογή που ως γονείς μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας.

Γιατί επιλογή;

Μα φυσικά γιατί κανένα παιδί δεν θα ξυπνήσει μια μέρα και θα πει: «Μαμά, θέλω να κάνω γιόγκα» και γιατί η γιόγκα, δεν είναι από τις συνηθισμένες εικόνες που έχει ένα μικρό παιδί όπως τα διαδεδομένα αθλήματα που θα συναντήσει στο σχολείο, στο πάρκο, στη γειτονιά. Άρα πρόκειται για μια επιλογή που κάνουμε εμείς για τα παιδιά και φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα, εκείνα τελικά αποφασίζουν αν τους αρέσει ή όχι.

Μέσω της γιόγκα τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους που δεν γνώριζαν και να καλλιεργήσουν δεξιότητες και ταλέντα που θα τα βοηθήσουν να πετύχουν στον κόσμο.

yoga για παιδιά

Γιατί όμως η διδασκαλία της γιόγκα στα παιδιά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε εκείνα;

Διαχείριση άγχους

«Μπορεί να έχουν άγχος τα παιδιά;», ακούω να με ρωτούν συχνά. Το άγχος δεν είναι μόνο μια κατάσταση των ενηλίκων αλλά το εμφανίζουν και νεότερης ηλικίας άτομα ακόμα και παιδιά. Οι αναπνευστικές ασκήσεις και οι τεχνικές χαλάρωσης που μαθαίνουν από την πρακτική της γιόγκα μπορούν να τα βοηθήσουν με τη διαχείριση του στρες.

Ρύθμιση συναισθημάτων

Μέσω της γιόγκα τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Τα βοηθά σε αυτό το γεγονός πως χαλαρώνοντας, αποκτούν μια ειρηνική κατάσταση του νου, η οποία τελικά βελτιώνει τη συναισθηματική τους ισορροπία.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Η γιόγκα για παιδιά μπορεί να κάνει θαύματα για την αυτοεκτίμησή τους. Η τελειοποίηση μιας στάσης ή η βελτίωση της ισορροπίας και της ευελιξίας τους μπορούν να δώσουν στα μικρά παιδιά μια αίσθηση προσωπικής και ηθικής ενδυνάμωσης.

Γνωριμία με το σώμα και τα όριά του

Μέσα από τις στάσεις της γιόγκα τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους και τις κινήσεις που είναι σε θέση να κάνουν. Ουσιαστικά γνωρίζουν τα όριά τους και με την πρακτική προσπαθούν να τα ξεπερνούν.

Βοηθά στη συγκέντρωση και τη μνήμη

Ένα από τα κορυφαία οφέλη της γιόγκα για παιδιά είναι ότι οι διαφορετικοί τύποι κινήσεων και ο τρόπος υλοποίησής τους απαιτούν από εκείνα να επικεντρωθούν και να εξασκήσουν τις δεξιότητες απομνημόνευσής τους.

Αναπτύσσει τη δύναμη και την ευελιξία

Σε ένα παιδικό σώμα που βρίσκεται σε ανάπτυξη, η γιόγκα έρχεται να το ενδυναμώσει και να βελτιώσει την ευελιξία του. Είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της παιδικής γιόγκα που μειώνει και την πιθανότητα των τραυματισμών.

Διδάσκει πειθαρχία και μειώνει την παρορμητικότητα

Παράλληλα με τη διαχείριση των συναισθημάτων, η γιόγκα διδάσκει στα παιδιά την πειθαρχία και μειώνει την παρόρμηση. Καθώς η γιόγκα αποτελεί μια φυσική διέξοδο, ένας τρόπος έκφρασης για τα παιδιά, μπορεί να μειώσει τις στιγμές παρόρμησης τους. Διδάσκει επίσης στα παιδιά την πειθαρχία καθώς κάνουν πρακτική για να καθαρίσουν το μυαλό τους και να τελειοποιήσουν τις πόζες τους.

Είναι σωστό να κάνουν γιόγκα οι γονείς μαζί με τα παιδιά;

Είναι ιδανικό! Προσωπικά, όταν κάνω γιόγκα και διαλογισμό με τα παιδιά μου το απολαμβάνω! Τόσο εγώ όσο και εκείνα το διασκεδάζουμε και συνδεόμαστε με έναν πιο ουσιαστικό και ιδιαίτερο τρόπο απ’ ό,τι αν παίζαμε ένα απλό παιχνίδι.

Αυτή η καθημερινή εμπειρία με τους γιους μου, μου γέννησε την ιδέα της γιόγκα για μαμάδες με τα παιδιά τους.

Ένα μάθημα στο οποίο μαμάδες και παιδιά θα νιώθουν ο ένας τον άλλον με ένα απλό άγγιγμα, θα παίζουν και θα κάθονται παρέα σε… «ησυχία» και με έναν τρόπο πιο βαθύ και μοναδικό θα γνωρίζονται μεταξύ τους.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι έντονοι και η επαφή με τα παιδιά αρχίζει και χάνεται όσο μεγαλώνουν.

Το μάθημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στον γονέα να περάσει μία ποιοτική ώρα με το παιδί του, να συνδεθεί ουσιαστικά και με ένα διαφορετικό και ποιοτικότερο τρόπο μαζί του. Μία ώρα γεμάτη διασκέδαση, παιχνίδι, γιόγκα, αναπνοές, διαλογισμό και προσωπική επαφή της μητέρας με το παιδί.

Μια ξεχωριστή εμπειρία εντελώς διαφορετική για τον καθένα!

 

yoga teacherΛίγα λόγια για την Ντάρια Γούτου

H Ντάρια Γούτου είναι δασκάλα γιόγκα και έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 500 ώρες εκπαίδευσης σε διαφορετικά είδη γιόγκα. Όπως συνηθίζει να λέει η ίδια, «ως yoga instructor προσπαθώ να μεταδώσω αυτό που εγώ βρήκα ευεργετικό στη γιόγκα συστήνοντας τη ως τρόπο ζωής και σε άλλους ώστε να γίνει και για εκείνους η δική τους «ανάσα» ζωής.»

Γράφει η Ντάρια Γούτου

Δασκάλα γιόγκα

Βρείτε και επικοινωνήστε με την Ντάρια

Instagram: @dariayoga

Facebook: dariayogainfiniteyoga

Mail: daria.goutos@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

 

Tags from the story
, ,
Written By
More from xrysaxasapi
8 στόχοι για μια μαμά και πως να τους βάλεις σε εφαρμογή
Κάθε χρόνο θέτουμε καινούριους στόχους για να μπορέσουμε να βάλουμε την ευτυχία...
Read More
0 replies on “Yoga για παιδιά: 7 λόγοι για να τη δοκιμάσεις”