Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι και για ποιους;

διαλειμματική νηστεία

Πόσες φορές έχεις ακούσει τον όρο διαλειμματική νηστεία; Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει; Η Μαγδαλένα Τσέκου κλινική Διατροφολόγος – διαιτολόγος είναι εδώ για να σου λύσει όλες τις απορίες!

Διαλειμματική νηστεία.Μόδα ή κάτι παραπάνω;

Πολύ συχνά ακούμε για νέα διατροφικά σχήματα. Κάποια αποαυτ είτε όντως έχουν κάτι καινούριο να προτείνουν, είτε είναι απλά παλιά διατροφικά σχήματα με νέες πιο εμπορικές ονομασίες. Σε ποια κατηγορία από αυτές εμπίπτει άραγε η πολυσυζητημένη των τελευταίων χρόνων διαλειμματική νηστεία; Πάμε να δούμε!

Τι είναι ακριβώς;

Διαλειμματική νηστεία θεωρείται η κατανάλωση τροφών που είναι περιορισμένη χρονικά (και όχι αναγκαστικά και ποιοτικά) και χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες. Την περιορισμένη σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών της εβδομάδας και την περιορισμένη σε συγκεκριμένο αριθμό ωρών της ημέρας.

  • Στην πρώτη περίπτωση έχουμε το σχήμα 1:1, δηλαδή την εναλλαγή κατανάλωσης της τροφής από μέρα σε μέρα.Τη μια μέρα καταναλώνουμε ελεύθερα ενώ την επόμενη ελάχιστα έως καθόλου. Σ’αυτή τη περίπτωση υπάρχει και το σχήμα 5:2. Το σχήμα αυτό περιλαμβάνει 5 ημέρες της εβδομάδας ελεύθερη κατανάλωση τροφών και 2 ημέρες νηστείας (όχι συνεχόμενες).
  • Στην δεύτερη περίπτωση συναντάμε τα πρωτόκολλα 14:10 και 16:8 συχνότερα.Αυτό σημαίνει 14 ή 16 ώρες νηστείας και 10 ή 8 ώρες μέσα στις οποίες ολοκληρώνεις τα γεύματα σου. Εκτός από αυτά χρησιμοποιούνται πιο σπάνια πιο αυστηρά πρωτόκολλα, στα οποία μπορεί κάποιος να καταναλώνει μόλις ένα γεύμα την ημέρα, απλά πλούσιο, για να καλύπτει τις θερμιδικές του ανάγκες!

Πώς και γιατί λειτουργεί;

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μεταβολισμός μας για την παραγωγή ενέργειας. Το σώμα μας συνεχώς χρειάζεται ενέργεια για να κάνει τις πιο “απλές” λειτουργίες, απλά για να υπάρχουμε και να τροφοδοτούνται όλα τα ζωτικά μας όργανα, να αναπνέουμε. πχ. Την ενέργεια αυτή πρωτίστως θα την πάρει λοιπόν από την πιο εύκολη πηγή, τους υδατάνθρακες που έχουμε μόλις καταναλώσει. Ένας τρόπος λοιπόν εκτός από το να καταναλώνουμε συχνά μεν αλλά μικρά γεύματα που θα έχουν ως σύνολο έλλειμμα θερμίδων, είναι ο χρονικός περιορισμός. Το σώμα κατά την διαλειμματική νηστεία στρέφεται πιο εύκολα στις λιπώδεις αποθήκες ενέργειάς μας, ακόμα και χωρίς να δημιουργηθεί θερμιδικό έλλειμμα ανά ημέρα. Προφανώς και τα αποτελέσματα θα είναι πιο έντονα για κάποιον που κάνει συνδυασμό διατροφής απώλειας βάρους (θερμιδικό έλλειμμα) με διαλειμματική νηστεία.Παρόλα αυτά, η διαλειμματική νηστεία αυτή καθαυτή έχει φανεί να αυξάνει το βασικό μεταβολισμό έως και 14%.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που καταφέρνει. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα λοιπόν…

Βιβλίο που μπορείς να διαβάσεις: Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων 

Ποια είναι τα οφέλη;

  •  Μείωση στην αντίσταση της ινσουλίνης, άρα και πρόληψη ενάντια στην εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
  •  Απώλεια βάρους και βελτίωση σύστασης σώματος. Καθώς τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και η αύξηση της αυξητικής ορμόνης που προκαλείται, ενισχύουν με τη σειρά τους την λιπόλυση, δηλαδή την επιλογή του οργανισμού μας να μεταβολίσει κύτταρα από τις αποθήκες λίπους, αντί για γλυκόζη αίματος και γλυκαγόνο.
  •  Μακροβιότητα και ανανέωση κυττάρων, μειωμένους δείκτες φλεγμονής, μειωμένη γενετική φθορά, πρόληψη ενάντια στον καρκίνο και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.
  • Μείωση LDL, τριγλυκεριδίων, πίεσης που είναι με τη σειρά τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Βοηθάει στον έλεγχο της πείνας, αφότου γίνει πλέον συνήθεια.
  • Βελτίωση εγκεφαλικής υγείας. Φαίνεται ερευνητικά ότι είναι πιθανόν να ενισχύει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και να προστατεύει ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Για ποιους αντενδείκνυται

  •  Άτομα με προϋπάρχοντα μεταβολικά νοσήματα, κυρίως σακχαρώδη διαβήτη.
  •  Όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή που απαιτεί κατανάλωση τροφής πριν/με/μετά τη λήψη της, αλλά και γενικότερα για οποιαδήποτε πάθηση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
  •  Άτομα ελλιποβαρή ή με διατροφικές διαταραχές, γιατί μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα από τα επιθυμητά για εκείνους αποτελέσματα.
  • Εγκύους, θηλάζουσες, λόγω αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού κατά το διάστημα αυτό, αλλά δυνητικά και γυναίκες κατά το διάστημα που προσπαθούν να συλλάβουν, καθώς υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, οπότε οι τρεις κατηγορίες αυτές γυναικών θα μπορούσαν να αναβάλουν την διαλειμματική νηστεία απλά για αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν προκύψει αμηνόρροια, φαίνεται να επανέρχεται ο κύκλος μόλις σταματήσει η διαλειμματική, οπότε η επιρροή είναι παροδική.
  • Παιδιά. Τα παιδιά είναι μια κατηγορία με αυξημένες ανάγκες και για την ισορροπημένη ανάπτυξη τους είναι προτιμότερη οδός τα τακτικά και γεύματα.
  • Άτομα με υπόταση ή χαμηλή φεριτίνη.

Εν κατακλείδι…

Είναι κάτι για σένα; Ξεκίνα από το να δεις αν ανήκεις στις ομάδες για τις οποίες αντενδείκνυται. Αν όχι, σκέψου καταρχάς… Μήπως κάνεις ήδη εκ του φυσικού σου ωράριο διατροφής παρόμοιο με αυτό και στην πραγματικότητα δεν είναι καν κάτι τόσο ξένο, αλλά κάτι που θα σου ταίριαζε;
Ίσως από τη μια να ακούγεται τρελό! Τρελό όμως για τις σημερινές συνήθειες του πληθυσμού, που υπάρχει πληθώρα αγαθών 24 ώρες το 24ωρο.Η ζωή του ανθρώπου όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ο άνθρωπος χρειαζόταν να κυνηγά και να ψάχνει το φαγητό του. Αυτό τον έκανε να μένει χωρίς φαγητό για ώρες ή και μέρες.

Αν επιλέξεις να την επιχειρήσεις, θα σου συστήσω να δοκιμάσεις τον περιορισμό σε συγκεκριμένο αριθμό ωρών της ημέρας και όχι ημερών, καθότι είναι αρκετά πιο ακραίο και δύσκολο επίσης να διατηρηθεί ως συνήθεια. Επίσης, να θυμάσαι να κάνεις ομαλή μετάβαση, αυξάνοντας μια ώρα νηστείας από τις αρχικές σου συνήθειες ανά εβδομάδα. Σίγουρα θα υπάρξουν και μέρες που μπορεί να ξεφύγεις  από το ωράριο.Δεν πειράζει απλά συνεχίζεις την επόμενη μέρα, ας είμαστε ρεαλιστές!

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία της ποιότητας του φαγητού μας.Όχι μόνο όσον αφορά την απώλεια βάρους, αλλά κυρίως την συνολική υγεία μας, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό όλων!

Μαγδαλένα Τσέκου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Instagram: @mtsekou.nutri

Διάβασε επίσης:

Written By
More from xrysaxasapi
Bronze μακιγιάζ: Τα 5 απαραίτητα προϊόντα
Το bronze μακιγιάζ είναι από τα αγαπημένα μακιγιάζ όλων  των γυναικών! Το...
Read More
0 replies on “Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι και για ποιους;”