Πως να διαβάσετε παραμύθια ώστε να ενθαρρύνετε τον λόγο και την ομιλία του παιδιού

διαβάζουμε παραμύθια

Η ανάγνωση παραμυθιού θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας με τα παιδιά. Ειδικά στα μικρά παιδιά τους αρέσει πολύ να ακούνε ιστορίες. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα από μικρή ηλικία και να περάσουμε δημιουργικό χρόνο μαζί τους.\

Παρακάτω ακολουθούν 10 τρόποι ώστε να διαβάζουμε τα παραμύθια και να ενθαρρύνουμε τον λόγο των παιδιών. Οι παρακάτω τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν σε παιδιά 2,5 ετών και πάνω.

Πως να διαβάσετε παραμύθια ώστε να βοηθήσετε το παιδί στην ομιλία του ;

Το παιδί σας δεν πρέπει να είναι μόνο ακροατής αλλά να συμμετέχει και ενεργά σε όλο αυτό. Θυμηθείτε ότι ένα βιβλίο μπορεί να αναπτύξει τον λόγο αλλά και την ομιλία ενός παιδιού.

1.Αρχίστε με μια συζήτηση σχετικά με το εξώφυλλο του βιβλίου

Το εξώφυλλο κάθε βιβλίου μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε με το παιδί  αναπτύσσοντας του την κριτική σκέψη αλλά και την φαντασία του.

Κάντε ερωτήσεις όπως :

  • Για ποιον νομίζεις ότι είναι αυτή η ιστορία;
  • Που νομίζεις ότι γίνεται;
  • Τι βλέπεις στο εξώφυλλο;

Όταν το παιδί σας δεν μπορεί να σας δώσει απάντηση σε κάποια ερώτηση μπορείτε εσείς να του δώσετε κάποιες επιλογές ώστε να το κατευθύνετε.

2.Διαβάστε και συζητήστε για τον τίτλο του βιβλίου

Με αυτό τον τρόπο θα δούμε αν όντως κατάλαβε το παιδί από το εξώφυλλο τι θα συμβεί στην ιστορία μας. Έπειτα αφήστε το παιδί να φανταστεί τι μπορεί γίνει στο παραμύθι μας!

3.Περιγράψτε εικόνες μέσα από το βιβλίο και συζητήστε.

Περιγράψτε αντικείμενα και πρόσωπα σε κάθε σελίδα. Κάντε ερωτήσεις π.χ που είναι η γάτα; ή τι χρώμα είναι αυτό;

4.Κάντε πολλές ερωτήσεις με το Ποιος , Τι, Πότε , Που, Γιατί..

Κάνοντας τέτοιες ερωτήσεις την ώρα που διαβάζετε μπορείτε να παρακολουθείτε αν το παιδί κατανοεί τα όσα λέτε. Επίσης με αυτόν τον τρόπο  ενθαρρύνετε η ομιλία του. Μην ξεχνάτε να δίνετε επιλογές στα παιδιά που δεν ξέρουν την απάντηση.

Παράδειγμα:

  • Ποιος φοράει καπέλο;
  • Τι χρώμα είναι το καπέλο;
  • Πότε πηγαίνουμε στην εκκλησία;
  • Που βρίσκετε αυτό το σπίτι;
  • Γιατί στεναχωρήθηκε η μαϊμού;

5.Εισάγετε νέο λεξιλόγιο

Όταν συναντήσετε νέες λέξεις ή έννοιες συζητήστε της και φτιάξτε νέα παραδείγματα.

6.Ζητήστε από το παιδί να κάνει προβλέψεις.

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για εξαγωγή συμπερασμάτων ,την επίλυση προβλημάτων και τη φαντασία. Ανάλογα με την εικόνα του βιβλίου κάντε τις δικές σας προβλέψεις. π.χ τι νομίζεις θα κάνει η μαμά με το παιδάκι της; Για που ετοιμάστηκαν;

7.Κάντε συζήτηση για τα συναισθήματα!

Αφήστε το παιδί να παρατηρήσει τα πρόσωπα των χαρακτήρων και συζητήστε για το πως θα μπορούσαν να αισθάνονται. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προβληματιστεί σχετικά με το γιατί αισθάνονται έτσι οι ήρωες του παραμυθιού. Ρωτήστε: Τι μπορεί να νιώθουν οι ήρωες του παραμυθιού;

8.Αφήστε το να συμπληρώσει τις λέξεις.

Καθώς το παιδί εξοικειώνεται με ένα συγκεκριμένο βιβλίο αφήστε τις λέξεις κλειδιά να τις συμπληρώσει το παιδί. Αν έχουμε ένα παιδί που ακόμα δεν μιλάει καλά ή καθαρά το βοηθάμε και το αφήνουμε να συμπληρώσει μόνο του τις λέξεις. πχ Εδώ βλέπουμε ένα…. (κοριτσάκι )

9. Ακολουθήστε το ενδιαφέρον του παιδιού.

Αν θέλει να να σας πει ένα τραγούδι ή κάτι άλλο οτιδήποτε και αν είναι αυτό απλά αφήστε το να εκφραστεί.

10) Ζητήστε από το παιδί να πει την ιστορία με δικά του λόγια.

Φυσικά μπορείτε να το βοηθήσετε με ερωτήσεις αλλά και με τις εικόνες του βιβλίου ώστε να του γίνει πιο εύκολο .Βλέποντας τις εικόνες το παιδί θα αναπτύξει το λεξιλόγιο του.

Να θυμάστε όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό γλωσσικής ανάπτυξη. Μην ανησυχείτε εάν το παιδί σας δεν μπορεί να κάνει κάτι από τα παραπάνω. Είναι προτιμότερο από το να βγάζετε μόνοι σας συμπεράσματα να πάρετε μια επιβεβαίωση από κάποιον επαγγελματία λογοθεραπευτή!

Βρείτε βιβλία για παιδιά 3 ετών +

Διαβάστε επίσης:

 

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
Σχολικά βοηθήματα εκδόσεις Πουκαμισάς
Τα σχολικά βοηθήματα από τις εκδόσεις Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία...
Read More
0 replies on “Πως να διαβάσετε παραμύθια ώστε να ενθαρρύνετε τον λόγο και την ομιλία του παιδιού”