Πως να ρυθμίσουμε την ρουτίνα ύπνου στα παιδιά

ρουτίνα ύπνου στα παιδιά
High angle view on sleeping siblings

Ένα ακόμα καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι εύκολη για κανέναν μας. Πόσο μάλλον για τους μικρούς μας φίλους που αρχίζουν να μετρούν ανάποδα για την επιστροφή στα θρανία!
Πόσο εύκολο είναι όμως να ξαναβρούμε το ρυθμό μας & να επανέλθουμε στα πιο…χειμερινά μας ωράρια;

Η Susanne Willekes, η πρώτη πιστοποιημένη προπονήτρια ύπνου για παιδιά στην Ολλανδία, μοιράζεται συμβουλές για τη δημιουργία ενός καλού και ποιοτικού ρυθμού ύπνου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε συνεργασία με τη GoStudent.

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια καλή ρουτίνα ύπνου για το παιδί σας μετά από τόσες εβδομάδες χωρίς υποχρεώσεις;

 •  Βάλτε το παιδί σας για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ

  «Εάν ένα παιδί έχει συνηθίσει σε μια πιο αργή ώρα ύπνου, μια πολύ πιο πρώιμη ώρα ύπνουστο τέλος των διακοπών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και απογοήτευση. Είναι πιο λογικόνα το κάνετε αυτό σταδιακά και να βάζετε το παιδί σας για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα κάθεβράδυ. Το παιδί σας δεν θα το καταλάβει αυτό, αλλά θα ξυπνήσει ανανεωμένο την πρώτη ημέρα του σχολείου.»

 •  Επιλέξτε σταθερούς χρόνους

  «Όχι μόνο κατά την ώρα του ύπνου, αλλά και σε μια καθορισμένη ώρα πριν από το ξύπνημα. Αυτό βοηθάει το παιδί σας να συνηθίσει το συντομότερο δυνατό στο νέο ρυθμό».

 •  Διατηρήστε τη ρουτίνα του ύπνου σταθερή, ακόμη και όταν βρίσκεστε στο τρέξιμο.

  «Η συνέπεια είναι το κλειδί. Ακόμη και αν απολαμβάνετε τα τελευταία καλοκαιρινά βράδια, ίσως επισκεπτόμενοι την οικογένειά σας ή πηγαίνοντας σε μια εκδρομή, φροντίστε να αφιερώνετε 20-30 λεπτά κάθε βράδυ για να ετοιμάσετε το παιδί σας για ύπνο. Διαβάζετε ένα παραμύθι για ύπνο ή κάνετε μπάνιο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κατανοεί πως αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα για ύπνο. Μια οικεία ρουτίνα προκαλεί την επιβράδυνση του εγκεφάλου και διεγείρει την παραγωγή μελατονίνης, διευκολύνοντας το παιδί σας να αποκοιμηθεί.»

 •  Επιλέξτε ένα δυναμικό ξύπνημα

  «Όταν ξυπνάτε το παιδί σας, επιλέξτε να ανοίξετε αμέσως τις κουρτίνες. Δεν θα σας ευχαριστεί πάντα γι’ αυτό, αλλά η ταυτόχρονη αντίληψη του φωτός συγχρονίζει τον κιρκάδιορυθμό. Mε άπλα λόγια: το βιολογικό σας ρολόι που γνωρίζει περίπου πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε. Έτσι, η έκθεση στο φυσικό φως (νωρίς) το πρωί διευκολύνει παράλληλα τον βραδινό ύπνο, σε μία σωστή ώρα για το παιδί σας.

 • Σβήστε το φως

  «Για να προετοιμάσετε το σώμα σας για τη νύχτα, μπορείτε να επιφέρετε το απόλυτο σκοτάδι σιγά σιγά στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το παιδί σας το βράδυ. Αυτό θα δώσει στον εγκέφαλο το σήμα να παράγει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη.»

 • Περιορίστε το χρόνο χρήσης της οθόνης, αποφεύγοντας έτσι το μπλε φως

  «Το μπλε φως διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης. Oι οθόνες διεγείρουν τον εγκέφαλο, διατηρώντας τον ενεργό. Έτσι, η συμβουλή είναι να απομακρύνετε όλες τις οθόνες 1-2 ώρες πριν από τον ύπνο.»

 

Αυτές είναι οι συμβουλές από τη Susanne Willekes, η πρώτη πιστοποιημένη προπονήτρια ύπνου για παιδιά στην Ολλανδία σε συνεργασία με την GoStudent.

 

Διάβασε επίσης:

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
Χειμώνας: Πως φροντίζουμε την επιδερμίδα μας;
Ο χειμώνας είναι η εποχή που απολαμβάνουμε να ντυνόμαστε ζεστά ώστε να...
Read More
0 replies on “Πως να ρυθμίσουμε την ρουτίνα ύπνου στα παιδιά”