Σκύλος και παιδί : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

παιδί και σκύλος

Μαμά να πάρουμε σκυλάκι; Είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει πολλές φορές αυτή την ατάκα! Ειδικά αν δεν υπάρχουν αδερφάκια και το παιδί είναι μόνο του τότε μπορεί να σου έχει περάσει και σένα από το μυαλό! Φαντάζεσαι το παιδί σου με ένα κουτάβι να το κοιτά με μάτια γεμάτα λαχτάρα για παιχνίδι!

Τι προσφέρει ένας σκύλος στην οικογένεια;

Ένα σκύλος μπορεί να προσφέρει πολύ θετική ενέργεια σε ένα σπίτι. Μπορεί μέσω αυτού να διδαχθούν στο παιδί πολύ σημαντικά θέματα που θα το βοηθήσουν στην μετ’ έπειτα ζωή του. θέματα όπως η υπευθυνότητα, η αγάπη, ο σεβασμός είναι κάποια από αυτά! Σίγουρα έχετε δει καταπληκτικά video στο internet που δείχνουν την άψογη συμβίωση παιδιού-σκύλου. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι για να φτάσει η συμβίωση σε τέτοιο επίπεδο πρέπει να έχει προηγηθεί πολύ χρόνος στην εκπαίδευση τόσο του παιδιού όσο και του σκύλου σας.


Τι μπορεί να πάει «στραβά»

Έχετε ακούσει το ρητό «Το παιδί σου και το σκυλί σου όπως το μάθεις;»

Ακριβώς αυτό! Η παρομοίωση παιδιού-σκύλου δεν είναι τυχαία. Το σκυλάκι έχει τις ίδιες ανάγκες όπως ένα παιδί! Χρειάζεται αγάπη, εκτόνωση και επενδύσει χρόνου!  Άρα με τον ερχομό ενός σκύλου στο σπίτι είναι σαν να έχετε ένα ακόμα παιδί. Η πρόληψη σε ένα πρόβλημα είναι πάντα καλύτερη για να μην προκληθεί ζημιά.

  1. Θα πρέπει πάντα να επιβλέπουμε πως κινείται το σκυλάκι μας στο χώρο και ειδικά αν είναι μαζί και το παιδί μας. Συστήνω ανεπιφύλακτα στους νέους «σκυλογονείς» αν θέλουν να πετύχουν μια σωστλη και ποιοτική συμβίωση με έναν σκύλο, να συμβουλευτούν έναν ειδικό. Εάν η εκδοχή του ειδικού δεν είναι εφικτή πρέπει να γνωρίζετε ότι το σκυλάκι θα πρέπει να είναι ένα μέλος της οικογένειας και όχι του «παιχνίδι» του παιδιού!
  2. Στο σπίτι υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που πρέπει να έχετε κατά νου. Το σκυλάκι σας απολαμβάνει και νιώθει ασφάλεια με την ρουτίνα. Ακόμα και αν δεν έχει ρολόι θα έχετε παρατηρήσει ότι ξέρει πότε είναι η ώρα της βόλτας, πότε επιστρέφετε από την δουλειά κ.α. Διατηρείτε μια ρουτίνα είναι ωφέλιμο για όλη την οικογένεια!
  3. Καλό και απαραίτητο είναι να θέσουμε κάποιους κανόνες και όρια στη συμπεριφορά τόσο του σκύλου όσο και του παιδιού. Αυτό πολύ απλά γιατί εμείς ως ενήλικες θα πρέπει να προλάβουμε κάτι άσχημο πριν κάτι πάει στραβά!
    Παραδείγματα:
  •  Θα τραβούσαμε τα αυτιά από το σκυλάκι μας με μανία; Όχι, αλλά ένα παιδάκι θα το κάνει με ευκολία!
  • Θα τραβούσαμε την ουρά από το σκυλάκι για παιχνίδι; Όχι, αλλά ένα παιδάκι θα το κάνει με ευκολία!
  • Θα πετούσαμε κάποιο αντικείμενο πάνω στο σκυλάκι μας; Όχι, αλλά ένα παιδάκι θα το έβρισκε αστείο.

Ίσως έχει σαν αποτέλεσμα να στρεσάρετε και να ενοχλείτε το σκυλάκι μας με τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό όμως αφήνει σημάδια για να αναγνωρίσουμε την κάθε ύποπτη συμπεριφορά.

Όλα αυτά εξαρτώνται από εμάς , αν δείξουμε στο παιδί μας πως να συμπεριφέρεται σωστά στο σκύλο μας τότε χτίζουμε μια αρμονική και υγιή σχέση μεταξύ τους.

Πώς δημιουργώ καλή σχέση παιδιού-σκύλου

Για την δημιουργία καλής σχέσης παιδιού-σκύλου πρώτα πρέπει να έχει δημιουργηθεί καλή σχέση μεταξύ γονιού-παιδιού και μεταξύ γονιού-σκύλου. Μέσω της δημιουργικής σκέψης μπορούμε να μετατρέψουμε μια «αγγαρεία» σε απολαυστικό παιχνίδι τόσο για το σκυλάκι όσο και για το παιδί μας. Βέβαια για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να επενδύσουμε χρόνο.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι το σκυλάκι χρειάζεται έντονη ενασχόληση. Αν αυτό γίνει θα φτάσει σε σημείο να συνυπάρχει τέλεια με όλη την οικογένεια. Η εκτόνωση του σκύλου σας  κρίνεται απαραίτητη! Δεν πρέπει να ξεχνάμε την καθημερινή βόλτα του σκύλου!  Κάθε σκύλος έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες και πρέπει να δώσουμε σημασία  σε αυτές ξεχωριστά από τις ανάγκες του παιδιού. Το κλειδί είναι η ενθάρρυνση των συμπεριφορών που είναι αποδεκτές και η αποθάρρυνση των συμπεριφορών που δεν είναι. Για παράδειγμα αν το σκυλάκι ανεβαίνει στον καναπέ ή το κρεβάτι και εσείς δεν το θέλετε αυτό πρέπει να του το δείξετε χωρίς φωνές ή βία.

Συμπέρασμα

Ο ερχομός ενός σκύλου σε μια οικογένεια με παιδάκι μόνο καλά μπορεί να προσφέρει, αρκεί, να αφιερωθεί ο απαραίτητος χρόνος τόσο στο παιδί όσο και το σκυλάκι σας. Η απόφαση για το νέο μέλος της οικογένειας είναι καθαρά δική σας γνωρίζοντας αυτά που προαναφέρθηκαν.

Τι καλύτερο από ένα πραματάκι στο σπίτι σας που μόνο αγάπη έχει να προσφέρει;

Ευχαριστούμε τον DoogleAthens που μας έδωσε τις συμβουλές του!

Βρείτε και ακολουθήστε τον στα Social Media

Instagram : @DoogleAthens 

facebook : DoogleaAthens

Youtube: Doogle

Δες τα αγαπημένα μου βίντεο:

Διάβασε επίσης:

Written By
More from xrysaxasapi
Deralice cap και πείτε αντίο στις ψείρες
Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί με όλα τα άλλα έχουμε και το...
Read More
0 replies on “Σκύλος και παιδί : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!”