7+1 αιτίες που συχνά κλαίει ένα μωρό

Γιατί κλαίει το μωρό

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες και γιατί κλαίει συνήθως ένα μωρό;

Αν βιώνεις για πρώτη φορά την εμπειρία ως μαμά , είναι βέβαιο ότι κάποιες στιγμές θα νιώσεις αγχωμένη ή και προβληματισμένη. Αυτό γιατί θα βρεθείς αρκετά συχνά αντιμέτωπη με την αδικαιολόγητη γκρίνια του μωρού σου. Δυστυχώς το μωρό σου δεν μπορεί να μιλήσει για να σου πει τι το ενοχλεί!Άρα θα πρέπει να να παρατηρήσεις προσεκτικά να βρεις τι κρύβεται πίσω από το κλάμα ή την γκρίνια του! Αν είσαι ενημερωμένη για το τι πιθανόν το ενοχλεί όλα θα γίνουν παιχνιδάκι!

7 Αιτίες που συχνά κλαίει ένα μωρό!

1)Κλαίει γιατί έχει κολικούς

Εκδηλώνεται συνήθως λίγο μετά τον πρώτο μήνα. Συνήθως υποχωρούν μέχρι τον τρίτο μήνα αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν και μέχρι τον έκτο μήνα!

Τι φταίει: Η αιτία των κολικών δεν έχει μέχρι σήμερα διευκρινιστεί.Το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε ενοχλήσεις από το ανώριμο ακόμα γαστρεντερικό σύστημα που προσπαθεί  να προσαρμοστεί.

Πως θα το καταλάβεις:Το μωρό σου θα κλαίει συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.Συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ.Θα παρατηρήσεις επίσης ότι όταν κλαίει τραβάει τα ποδαράκια του προς στην κοιλιά, σφίγγει τα χεράκια του και κοκκινίζει το προσωπάκι του!

Τι μπορείς να κάνεις: Να είσαι ψύχραιμη και να έχεις στο νου σου ότι οι κολικοί είναι ένα συχνό αλλά παροδικό φαινόμενο στα μωρά.Μπορείς να δοκιμάσεις να το βάλεις να ξαπλώσει μπρούμυτα στα πόδια σου ώστε τα γόνατά σου να πιέζουν την κοιλίτσα του. Μπορείς επίσης να περπατήσεις κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σου.Η κίνηση βοηθάει στο να ηρεμήσει!

2) Κλαίει γιατί βγάζει δοντάκια

Εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ 5-12 μηνών.Το πρώτο δόντι εμφανίζεται γύρω στον 6 μήνα αλλά μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 12 μηνών!

Πως θα το καταλάβεις: Τα συμπτώματα ποικίλουν από παιδί σε παιδί.Συνήθως όμως συμπτώματα όπως εκνευρισμός ,γκρίνια , ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση των δοντιών. Επίσης το μωρό σου θα βάζει συνεχώς τα χέρια του ή άλλα αντικείμενα μέσα στο στόμα. Τα ούλα του στο σημείο που είναι έτοιμο να σκάσει το δοντάκι θα είναι άσπρα!

Τι μπορείς να κάνεις:Τρίψε με το δάχτυλό σου στα ούλα του το οδοντικό τζελ που καταπραΰνει τον πόνο .Δώσε στο παιδί παιχνίδια οδοντοφυΐας  Μπορείς να το βάλεις για λίγο στο ψυγείο ώστε να είναι δροσερό και να το ανακουφίσει. 

3) Κλαίει γιατί έχει βουλωμένη μύτη και δεν μπορεί να κοιμηθεί

Εκδηλώνεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες που είναι αυξημένες οι ιώσεις.

Τι φταίει: Η ρινίτιδα ταλαιπωρεί το μωρό σου επειδή δεν έχει ακόμα την δυνατότητα να φυσήξει την μυτούλα του! Έτσι η βουλωμένη μύτη το εμποδίζει να αναπνεύσει , με αποτέλεσμα κυρίως να δυσκολεύεται στον ύπνο!

Πως θα το καταλάβεις:Καταρχήν το βλέπεις. Επίσης την ώρα που πίνει το γάλα του σταματάει για να αναπνεύσει και ξανά συνεχίζει. Φτερνίζεται συνέχεια και έχει καταρροή.

Τι μπορείς να κάνεις: Να του βάζεις αρκετά συχνά φυσιολογικό όρο ιδιαίτερα πριν το ταΐσεις. Ένα ζεστό μπάνιο βοηθάει αρκετά πριν τον ύπνο. Να ανυψώσεις το στρώμα στο πάνω μέρος του κρεβατιού , βάζοντας μια πετσέτα από κάτω.4)Κλαίει γιατί συγκάηκε από την πάνα

Εκδηλώνεται όλη την περίοδο που το παιδί φοράει πάνα.Είναι όμως πιο πιθανόν να εκδηλωθεί όταν το παιδί ξεκινήσει στερεά τροφή.

Τι φταίει: Όσο περνάει η ώρα η λερωμένη πάνα σε επαφή με το δέρμα του μωρού προκαλεί ερεθισμούς.

Πως θα το καταλάβεις: Αν το μωρό σου είναι ανήσυχο και γκρινιάζει χωρίς να υπάρχει άλλη αιτία. Παρατήρησε προσεκτικά την ώρα που το αλλάζεις πάνα αν έχει κάποιο ερεθισμό ή κοκκινίλες γύρω από τα γενετικά του όργανα.

Τι μπορείς να κάνεις: Να αλλάζεις το μωρό σου αμέσως μόλις αντιληφθείς ότι λέρωσε την πάνα του. Φρόντισε αν αυτό είναι δυνατό να το πλένεις με χλιαρό νερό χωρίς σαπούνι.Να εφαρμόζεις στην περιοχή μια κρέμα που είναι για το σύγκαμα.

5)Κλαίει και δεν τρώει γιατί έχει στοματίτιδα

Εκδηλώνεται μετά τους 6-8 μήνες. Την περίοδο που σταματά η φάση της αποστείρωσης και το μωρό αρχίζει να πιάνει πράγματα με τα χέρια του και να τα βάζει στο στόμα. Επίσης κάποιες φορές εκδηλώνεται λίγο μετά από την περίοδο που το παιδί έχει πάρει αντιβίωση.

Τι Φταίει: Η επαφή με τα μικρόβια που υπάρχουν στα διάφορα αντικείμενα του παιδιού.

Πως θα το καταλάβεις: Το μωρό σου κατά πάσα πιθανότητα θα αρνείται να φάει και να πιει. Παρόλα αυτά θα διαπιστώσεις ότι την ανορεξία του δεν την συνοδεύει άλλα συμπτώματα. Αν ανοίξεις το στόμα του θα δεις μικρά άσπρα στίγματα στην γλώσσα, τον ουρανίσκο και στο εσωτερικό των χειλιών.

Τι μπορείς να κάνεις: Μην χάσεις καθόλου χρόνο ενημέρωσε αμέσως τον παιδίατρο σου ο οποίος θα σου χορηγήσει ειδική αγωγή. Απέφυγε να δίνεις παιχνίδια το μωρό σου αν πρώτα δεν τα έχεις καθαρίσει αρκετά καλά.

6)Ερεθισμοί στο δέρμα

Εκδηλώνονται συνήθως στα 2 πρώτα χρόνια του παιδιού.Αποκαλείται ατοπική δερματίτιδα.

Τι φταίει: Διάφοροι αλλεργιογόνοι παράγοντες.Η τοπική κοκκινίλα στο δέρμα εκδηλώνεται ως ένα είδος αντίδρασης σε ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα του μωρού όταν έρθουν σε επαφή μαζί του π.χ. κάποιο αφρόλουτρο ή κάποιο ρούχο.

Πως θα το καταλάβεις: θα παρατηρήσεις ερεθισμούς στο δέρμα που πιθανόν προκαλούν φαγούρα.

Τι μπορείς να κάνεις: Θα πρέπει να παρατηρήσεις τι είναι αυτό που ενοχλεί το δερματάκι του παιδιού σου. Κάποια κουβέρτα , κάποιο ρούχο ή το αφρόλουτρο; Να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ένα αφρόλουτρο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τέτοιες περιπτώσεις. Να αποφεύγεις το πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο. Να φορέσεις στο παιδί βαμβακερά ρούχα όχι συνθετικά ή μάλλινα.

7) Δακρύζει χωρίς κανένα λόγο

Εκδηλώνεται συνήθως τον πρώτο χρόνο της ζωής .Πολλά μωρά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του δακρυϊκού πόρου.Το 90% όμως ξεπερνά το πρόβλημα χωρίς καμιά απολύτως θεραπεία μόλις κλείσουν το πρώτο χρόνο.

Τι φταίει: Κάποια παιδιά γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πλήρης απόφραξη, απλώς το σωληνάκι είναι λίγο πιο στενό από το φυσιολογικό . Με την ανάπτυξη όμως του παιδιού μεγαλώνει και αυτό οπότε το πρόβλημα ξεπερνιέται.Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Πως θα το καταλάβεις: Τα ματάκια του μωρού δακρύζουν και τσιμπλιάζουν συχνά.Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρά τα κολλύρια που σας έχει πιθανόν συστήσει ο παιδίατρος.

Τι μπορεί να βοηθήσει:Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε παιδο-οφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί ότι όντως έχει απόφραξη δακρυϊκής οδού.Το πιο πιθανό είναι να σου δείξει πως να κάνεις ειδικό μασάζ στο μάτι του παιδιού, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Αν το πρόβλημα δεν υποχωρεί πιθανό να χρειαστεί να υποβληθεί το παιδί σε διάνοιξη του πόρου χειρουργικά.(Δεν είναι τίποτα το έχουμε περάσει)

+1) Κλαίει γιατί απλά πεινάει ή θέλει να κοιμηθεί

Οι βασικοί λόγοι που κλαίει ένα παιδί είναι όταν πεινάει ή είναι κουρασμένο και θέλει να  κοιμηθεί! Πριν βγάλεις συμπεράσματα για όλα τα παραπάνω κοίτα και παρατήρησε μήπως απλά το πρόβλημα είναι η πείνα ή η κούραση!

Διάβασε επίσης:

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
Love Nature για παιδιά από την Oriflame
Η Oriflame εμπνεύστηκε από τα πιο νόστιμα φρούτα της φύσης και δημιούργησε...
Read More
0 replies on “7+1 αιτίες που συχνά κλαίει ένα μωρό”