Επιστροφή στα θρανία ώρα να οργανωθούμε

επιστροφή στα θρανία

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα θρανία. Είτε το καλοκαίρι τους  ήταν γεμάτο δραστηριότητες και βουτιές στη θάλασσα είτε γεμάτο παράπονα ότι βαριούνται, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να κάνουν τη μετάβαση στο σχολείο. Δυσκολεύονται να γυρίσουν στην ρουτίνα του σχολείου και πρέπει να είμαστε κοντά τους να τα ενθαρρύνουμε και να τα βοηθήσουμε.

Ανησυχούν για την πρώτη μέρα

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα κατάσταση τα παιδιά νιώθουν άγχος και στρες. Η έναρξη του σχολείου για πρώτη φορά ή η είσοδος σε μια νέα τάξη ή ένα νέο σχολείο ίσως κάνει τα παιδιά να νιώσουν άβολα και αμήχανα. Δώστε στα παιδιά χρόνο να προσαρμοστούν. Υπενθυμίστε τους ότι όλοι νιώθουν λίγο νευρικοί για την πρώτη μέρα στο σχολείο και ότι θα είναι μια καθημερινή ρουτίνα σε χρόνο μηδέν.

Επικεντρωθείτε στα θετικά πράγματα σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο. Θυμίστε τους ότι θα δουν τους παλιούς φίλους, θα γνωρίσουν νέους συμμαθητές και θα αγοράσουν νέα σχολικά είδη.

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά για αυτό που τους ανησυχεί και να προσφέρετε υποστήριξη. Φοβούνται ότι δεν θα κάνουν νέους φίλους ή δεν θα τα πάνε καλά με τους δασκάλους τους; Τους αγχώνει η σκέψη της σχολικής εργασίας; Ανησυχούν για τον νταή από πέρυσι;

Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσαρμόσετε το δικό σας πρόγραμμα για να κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή. Εάν είναι δυνατόν, είναι ιδιαίτερα επωφελές για τους γονείς να είναι στο σπίτι στο τέλος της σχολικής ημέρας για την πρώτη εβδομάδα. Προσπαθήστε τις πρώτες μέρες να είστε κοντά στο παιδί.

 

Συμβουλές για μια καλή σχολική χρονιά

  • Πρωινό ξύπνημα. Κοιμηθείτε νωρίς για να ξυπνήσετε νωρίς. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να ρυθμίζετε την ώρα του ύπνου!
  • Τρώνε ένα υγιεινό πρωινό. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι πιο προσεκτικά και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο.
  • Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα ανακοινώσεων για να καταγράψετε  το σχολικό πρόγραμμα αλλά και πότε πρέπει να γίνουν οι εργασίες, το διάβασμα αλλά και οι εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Μάθε στα παιδιά να ετοιμάζουν τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ.  Τα ρούχα που θα φορέσουν την επόμενη μέρα, τα βιβλία που θα χρειαστούν , οι τσάντες τους γενικά να είναι έτοιμες. Έτσι το πρωί δεν θα έχεις γκρίνιες και κλάματα.
  • Είναι φυσιολογικό να αγχώνονται σε  κάθε νέα κατάσταση. Μερικά παιδιά αναπτύσσουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή στομαχόπονο, στην αρχή του σχολείου. Εάν νομίζετε ότι οι ανησυχίες του παιδιού σας ξεπερνούν τις συνήθεις ανησυχίες του σχολείου, μιλήστε με τον γιατρό, τον δάσκαλο ή τον σχολικό σύμβουλο του παιδιού σας.

Διάβασε 7 Tips για να ξεκινήσει καλά η νέα σχολική χρονιά

Επιστροφή στο σχολείο Τι πρέπει να θυμάσαι;

Οι ίδιοι οι γονείς μπορεί να είναι λίγο νευρικοί για την πρώτη μέρα του σχολείου, ειδικά αν βλέπουν το μικρό τους για πρώτη φορά ή εάν το παιδί τους πηγαίνει σε νέο σχολείο. Κάποια πράγματα που πρέπει να θυμάσαι:



Ιατρικά θέματα:

  • Έχει κάνει το παιδί όλα τα απαραίτητα εμβόλια ;
  • Συμπληρώσατε τυχόν έντυπα που έστειλε το σχολείο στο σπίτι, όπως έντυπα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης και πληροφορίες υγείας;
  • Γνωρίζει η δασκάλα για οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις έχει το παιδί σας, όπως τροφικές αλλεργίες, άσθμα, διαβήτης ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας;
  • Γνωρίζει η δασκάλα τυχόν συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν το πώς μαθαίνει το παιδί σας; Για παράδειγμα, τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πρέπει να κάθονται στο μπροστινό μέρος της τάξης και ένα παιδί με προβλήματα όρασης να κάθεται κοντά στον πίνακα.

Μεταφορά και ασφάλεια:

  • Γνωρίζετε τι ώρα ξεκινά το σχολείο και πώς θα φτάσουν τα παιδιά σας εκεί; Θα τα πηγαίνετε εσείς ή κάποιος άλλος; μήπως θα πέρνουν κάποιο λεωφορείο; Πρέπει να ρωτήσετε τα δρομολόγια.
  • Ξέρετε πού είναι η στάση του λεωφορείου και τι ώρα θα παραληφθούν και τι ώρα θα επιστρέψουν;
  • Γνωρίζετε πού είναι ο καθορισμένος χώρος παράδοσης και παραλαβής του σχολείου;
  • Εάν το παιδί σας πάει στο σχολείο με τα πόδια, έχετε δει μαζί  μια ασφαλή διαδρομή; Καταλαβαίνει το παιδί σας ότι δεν πρέπει να δέχεται καραμέλες ή οποιοδήποτε άλλο είδος πρόσκλησης από αγνώστους;

Τι γίνεται μετά το σχολείο;

Το να καταλάβετε πού θα πάνε τα παιδιά μετά το σχολείο μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά αν και οι δύο γονείς εργάζονται. Ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού, μπορεί να χρειαστεί να κανονίσετε μεταφορά και φροντίδα μετά το σχολείο.

Είναι σημαντικό για τα μικρότερα παιδιά και τους νέους να έχουν κάποιο είδος επίβλεψης από έναν υπεύθυνο ενήλικα. Εάν δεν μπορείτε να είστε εκεί μόλις τελειώσει το σχολείο, ζητήστε από έναν αξιόπιστο, υπεύθυνο συγγενή, φίλο ή γείτονα να σας βοηθήσει. Εάν πρόκειται να παραληφθούν μετά το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πού να σας συναντήσουν.

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα παιδιά που πλησιάζουν στην εφηβεία γίνονται αρκετά ώριμα για να αρχίσουν να αυτοεξυπηρετούνται  ακόμη και παιδιά ηλικίας 11 ή 12 ετών μπορεί να μην είναι έτοιμα να μείνουν μόνα τους.

  • Εάν τα παιδιά ή οι έφηβοι είναι μόνοι τους το απόγευμα, είναι σημαντικό να έχετε στο σπίτι σαφείς κανόνες:
  • Ορίστε μια ώρα που αναμένεται να φτάσουν στο σπίτι από το σχολείο.
  • Ζητήστε τους να κάνουν κάποια κλήση μαζί σας ή με έναν γείτονα μόλις φτάσουν στο σπίτι.
  • Καθορίστε ποιος επιτρέπεται να πάει στο σπίτι σας όταν δεν είστε εκεί.
  • Βεβαιωθείτε ότι ξέρουν να μην ανοίγουν ποτέ την πόρτα σε ξένους.
  • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συμμετοχή σε δραστηριότητες μετά το σχολείο:

Γιατί είναι σημαντικό να γραφτούν σε μια εξωσχολική δραστηριότητα;

  • Προσφέρει στα παιδιά μια παραγωγική εναλλακτική λύση αντί να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια
  • Παρέχει κάποια επίβλεψη ενηλίκων όταν οι γονείς δεν μπορούν να είναι κοντά μετά το σχολείο
  • Βοηθά στην ανάπτυξη των ενδιαφερόντων και των ταλέντων των παιδιών
  • Τα παιδιά γνωρίζουν  νέο κόσμο και τα βοηθά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες
  • Δίνει στα παιδιά μια αίσθηση συμμετοχής
  • Κρατάει τα παιδιά μακριά από τα προβλήματα

Βοηθώντας το παιδί στις εργασίες

Η εργασία στο σπίτι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σχολείου. Για να βοηθήσετε τα παιδιά να επιστρέψουν σε όλο αυτό:

  • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς για την εργασία .
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση όταν κάνουν τα μαθήματα τους. Θέστε κανόνες για το πότε πρέπει να γίνονται οι εργασίες και πότε μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί η τηλεόραση. Όσο λιγότερη τηλεόραση, τόσο το καλύτερο.
  • Εάν τα παιδιά σας ασχολούνται με το κινητό, φροντίστε να περιορίσετε το χρόνο τους και να μην υπάρχουν στο δωμάτιο την ώρα που διαβάζει το παιδί. Ούτε το δικό σας αν είναι δυνατόν.
  • Ποτέ μην κάνετε τις εργασίες των παιδιών σας.  Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι είναι υπεύθυνα για τα μαθήματά τους. Αντ ‘αυτού, ξεκαθαρίστε ότι είστε πάντα διαθέσιμοι για να βοηθήσετε ή να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις, όπως απαιτείται
  • Ελέγξτε τις εργασίες του παιδιού κάθε βράδυ, όχι απαραίτητα για έλεγχο, αλλά για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν τα πάντα.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να:

  • Αναπτύξουν καλές συνήθειες από την αρχή, όπως να κρατάνε σημειώσεις, να γράφουν τις εργασίες έγκαιρα για να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
  • Πάρουν το χρόνο τους με τις σχολικές εργασίες. Δεν χρειάζεται να βιάζονται.
  • Ρωτήστε τον δάσκαλο αν δεν καταλαβαίνει κάτι το παιδί σας. Δείτε πως μπορείτε να το βοηθήσετε.

Για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά θα αξιοποιήσουν στο έπακρο το σχολείο, διατηρήστε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τους δασκάλους στέλνοντας e-mail ή μιλώντας μαζί τους καθ ‘όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Κυρίως, είτε είναι η πρώτη μέρα του σχολείου είτε η τελευταία, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι είστε εκεί για να ακούσετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους και ότι δεν περιμένετε την τελειότητα – μόνο ότι προσπαθούν για το καλύτερο.

 

Κατεβάστε δωρεάν την σχολική λίστα με τρα πραγματα που πρέπει να τσεκάρεις.

 

Written By
More from xrysaxasapi
Τι θα φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα;
Έφτασε η Μεγάλη Εβδομάδα! Για κάποιους είναι η τελευταία εβδομάδα νηστείας και...
Read More
0 replies on “Επιστροφή στα θρανία ώρα να οργανωθούμε”