“Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι”

μαμά φοβάμαι το σκοτάδι

“Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι”  ποιο παιδί δεν το έχει πει; Μια φράση που πιστεύω όλες οι μανούλες την έχουμε ακούσει! Τώρα τελευταία άρχισα να την ακούω και εγώ! Ο μεγάλος μου γιος 4,5 ετών ισχυρίζεται ότι φοβάται το σκοτάδι και για αυτό με θέλει δίπλα του να κοιμηθούμε μαζί!

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις και πως αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας; Είναι πραγματικός φόβος ή μήπως τα παιδιά αναζητούν την προσοχή μας;  Η αγαπημένη μου φίλη Μαρίνα Ζερβού ειδικός συμβουλευτικής ψυχολογίας μου έδωσε τις παρακάτω συμβουλές για το πώς πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας!

Τι πρέπει να κάνουμε;

  • Αρχικά ακούμε το παιδί και συζητάμε μαζί το θέμα! Σε καμία περίπτωση δεν το κοροϊδεύουμε και δεν λέμε φράσεις τύπου “Είσαι άντρας και οι άντρες δεν φοβούνται” ή ” φέρεσαι σαν μωρό”  , “τα μωρά μόνο κλαίνε” και άλλα τέτοια!
  • Καθησυχάζουμε, εξηγούμε και διαβεβαιώνουμε στο παιδί ότι τίποτα δεν θα συμβεί μέσα στο σκοτάδι για να το βλάψει!
  • Τοποθετούμε ένα λαμπάκι νυκτός ώστε να έχει λίγο φως για νιώθει ασφάλεια!
  • Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση στο παιδί να κοιμηθεί μαζί μας στο κρεβάτι! Πρέπει να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει μόνο του τον φόβο! Μένουμε για λίγο στο κρεβάτι του μέχρι να το ηρεμήσουμε και να το πάρει ο ύπνος!
  • Προσπαθούμε να καταλάβουμε από πού έρχεται αυτός ο φόβος! Μήπως συμβαίνει κάτι μες στο σπίτι και τάραξε την ψυχολογία του παιδιού; Διαζύγιο, γέννηση αδερφού η κάποιος θάνατος γονιού; Μήπως είδε κάποιο όνειρο και επηρεάστηκε; Η μήπως φταίμε εμείς; Τις  περισσότερες φορές φταίμε και οι γονείς που λέμε στα παιδιά μας φράσεις όπως ” Κάνε ησυχία θα σε πάρει ο λύκος ,η μάγισσα  ο μπαμπούλας”!  Η παιδική φαντασία μπορεί λοιπόν να πλάσει πολλά οπότε σταματάμε αυτού του είδους των “απειλών”!
Είναι μια φάση που την περνάνε τα περισσότερα παιδιά οπότε δεν ανησυχούμε! Ας μην ξεχνάμε ότι ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση για σκεφτείτε και σεις  δεν υπάρχουν στιγμές που φοβάστε; Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι το σκοτάδι είναι κάτι φυσιολογικό την ώρα του ύπνου και δίνουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα με το πώς κινούμαστε μέσα σε αυτό! Καλό είναι λοιπόν την επόμενη φορά που θα κλάψει το μικρό μας γιατί φοβάται το σκοτάδι να μην τρέξουμε στο δωμάτιο να ανάψουμε το φως αλλά να προσπαθήσουμε να το ηρεμήσουμε μέσα σε αυτό!!!
Βιβλία  που αναφέρονται στο θέμα του φόβου για το σκοτάδι
Written By
More from xrysaxasapi
Κέικ Μπανάνας εύκολο γρήγορο και νόστιμο
Όλοι στην οικογένεια αγαπάμε τα κέικ. Το κέικ μπανάνας είναι μια εύκολη...
Read More
0 replies on ““Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι””