10 Συμβουλές για κάθε μαμά

Είσαι μαμά; Εάν έχεις μωρό, νήπιο ή παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Διάβασε μερικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες και θα κάνουν την καθημερινότητά σου πιο ευχάριστη.
 

Συμβουλές από μαμά σε μαμά!

  1.  Απόλαυσε κάθε στιγμή, ζήσε το σήμερα! Μπες στο παιχνίδι τους. Κυλήσου στο χαλί, παίξε κάτω από το πάπλωμα, οργάνωσε βραδιές με επιτραπέζια και γενικότερα αφέσου στα χέρια των παιδιών σου.. Αξιοποίησε κάθε ευκαιρία που σου προσφέρεται. Αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές και ξέρεις πως δεν θα γυρίσουν πίσω!
  2. Αγάπα τα παιδιά σου, όμως μην παραμελείς τον σύντροφό σου! Τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή αλλά μόνο μία καλή σχέση ανάμεσα στους γονείς θα φέρει την απόλυτη ευτυχία στα μάτια τους και στην μετέπειτα ζωή τους. Και μην ξεχνάς, ευτυχισμένοι γονείς – ευτυχισμένα παιδιά. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από ότι νομίζουμε οι μεγάλοι. Και είναι σημαντικό να τους δώσουμε σωστά πρότυπα ακόμα και στις σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.
  3. Οργανώσου. Προγραμμάτισε το φαγητό της εβδομάδας και φτιάξε ένα πλάνο. Αν στο τέλος της εβδομάδας ξέρεις τι θα μαγειρέψεις για την επόμενη, θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο!
  4.  Χώρισε τις δουλειές του σπιτιού και μοίρασε τις σε κάθε μέλος (ναι, ναι! Και στον μπαμπά!). Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, πρέπει να μάθουν από μικρά να συμμετέχουν στο νοικοκυριό και ότι δεν είναι κάτι που κάνουν μόνο οι μαμάδες ή μόνο οι γυναίκες. Η προετοιμασία του φαγητού και το στρώσιμο του τραπεζιού, τα καθαρά ρούχα και το καθαρό σπίτι είναι ευθύνη όλων.
  5.  Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Μπορεί να είσαι μαμά όμως είσαι και άνθρωπος. Έχεις ανάγκες και σίγουρα οι ανάγκες σου δεν είναι μόνο να μεγαλώσεις χαρούμενα παιδιά. Κάνε ότι μπορείς, βγες έξω, περιποιήσου τον εαυτό σου, κάνε κάτι για εσένα! Η ήρεμη και χαρούμενη μαμά έχει ήρεμα και χαρούμενα παιδιά.
  6. Μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου. Είμαι σίγουρη πως αγαπάς το παιδί ή τα παιδιά σου απεριόριστα! Ότι δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό για εκείνα. Σκέψου ότι υπάρχουν πάρα πολλές μαμάδες (εάν όχι όλες!) που βιώνουν και δύσκολες στιγμές όπως κι εσύ καθημερινά. Δεν είσαι μόνη. Γιαυτό μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου. Τα πας μια χαρά!
  7.  Αποσυνδέσου. Άσε κάτω το τηλέφωνό σου όταν είσαι με τα παιδιά σου. Μην ξεχνάς, είσαι το πρότυπό τους. Θα ήθελες το παιδί σου μεγαλώνοντας να είναι με ένα κινητό στο χέρι;
  8.  Αφιέρωσε χρόνο σε κάθε παιδί σου ξεχωριστά. Βρες το χρόνο να συνδεθείς μαζί του. Το δικό σας χρόνο. Το χρόνο μαμάς και παιδιού. Μόνο. Κάθε παιδί χρειάζεται να νιώσει σημαντικό. Μην ξεχνάς, τα παιδιά μπορεί να είναι αδέρφια, όμως έχουν άλλη ηλικία ή άλλο φύλο και σίγουρα άλλη προσωπικότητα. Ο χρόνος που αφιερώνεις σε κάθε παιδί ξεχωριστά τα κάνει να νιώθουν την αγάπη σου και το σεβασμό στην προσωπικότητά τους. Επιπλέον, βοηθάει στο να μειωθεί η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια.
  9. Επέτρεψε στο παιδί σου να κάνει λάθη. Είναι σημαντικό να είσαι δίπλα στο παιδί σου όταν κάνει κάποιο μεγάλο λάθος και να νιώθει ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω σου. Όμως μερικές φορές χρειάζεται να κάνει τα δικά του λάθη, χωρίς να είσαι πίσω του για να τα διορθώσεις. Άφησέ το να μάθει μέσα από τα λάθη του.
  10.  Προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι από κακόβουλα σχόλια. Κράτα τα αυτιά σου κλειστά στην αρνητική κριτική και άκου μόνο τα θετικά. Σίγουρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις μαμάδες είναι απαραίτητες κι ένας ωραίος τρόπος για κοινωνικοποίηση, όμως κράτα μόνο αυτά που σου αρέσουν και απλά αγνόησε τα αρνητικά σχόλια.

Από την ‘Εφη www.marvelousmoms.gr   

Διάβασε επίσης:

 

 

Written By
More from xrysaxasapi
Βιβλίο παρουσίαση “Ο πιλοτίμος” από τις εκδόσεις iwrire
Ο πιλοτίμος είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο για παιδιά από τις εκδόσεις Iwrite...
Read More
0 replies on “10 Συμβουλές για κάθε μαμά”