Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το θηλασμό!

θηλασμός
θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο! Ένα δώρο που προσφέρει η μαμά στο βρέφος! Η εβδομάδα μητρικού θηλασμού εδώ στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί  να γιορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Με αφορμή όλο αυτό θα δούμε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα που θηλάζει.

Τι είναι ο μητρικός θηλασμός;

Μητρικός θηλασμός είναι όταν ταΐζετε το μωρό σας με μητρικό γάλα απευθείας από το στήθος σας. Η λήψη απόφασης για το αν θα θηλάσει μια μητέρα είναι προσωπικό της ζήτημα. Ο Π.Ο.Υ συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες. Μετά την εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να συνεχίσετε να θηλάζετε  μέχρι το πρώτο έτος του μωρού! Είναι στο χέρι της μητέρα αν θέλει να συνεχίσει να θηλάζει ή να σταματήσει.

Το πόσο συχνά πρέπει να θηλάζεις εξαρτάται από το μωρό σου. Αν προτιμά μικρά συχνά γεύματα η μεγαλύτερα και πιο αραιά. Συνήθως ένα νεογέννητο χρειάζεται να φάει κάθε 2 ώρες. Από 2-6 μηνών συνήθως τρώνε κάθε 3-4 ώρες ενώ μετά τους 6 μήνες  τρέφονται στις κάθε 4-5 ώρες.



Σημάδια ότι το μωρό σου πεινάει

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους  που το μωρό σας θα σας ενημερώσει ότι πεινάει είναι το κλάμα. Άλλα σημάδια είναι:

  • Γλείφει τα χείλη του
  • Ψάχνει να βρει το στήθος σας όταν το κρατάτε αγκαλιά
  • Βάζει το χέρι του στο στόμα
  • Ανοίγει το στόμα
  • Πιπιλάει πράγματα

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό σου;

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό σου. Διαθέτει το τέλειο μείγμα Βιταμινών , πρωτεϊνών και λίπους , όλα όσα χρειάζεται το μωρό σου για να αναπτυχθεί σωστά. Είναι εύπεπτο και δεν βαραίνει καθόλου το στομαχάκι του βρέφους. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα που βοηθούν το μωρό στην καταπολέμηση ιών και βακτηρίων . Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών και τα βρέφη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν σωστό βάρος καθώς μεγαλώνουν. Τέλος ο θηλασμός παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο στην πρόληψη του Ξαφνικού βρεφικού θανάτου αλλά και στην εμφάνιση του διαβήτη.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για την μητέρα;

Ο θηλασμός σε μια μητέρα που θηλάζει βοηθάει στο να χάσει γρηγορότερα το βάρος που πήρε κατά  την εγκυμοσύνη. Απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία βοηθά την μήτρα να επιστρέψει στο μέγεθος πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης μειώνει την αιμορραγία της μήτρας μετά την γέννηση. Έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Τέλος μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπορωση.

Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να έχετε αποστειρωτή , μπουκάλια, γάλα σε φόρμουλα κτλ γλιτώνετε χρήμα και χρόνο!

Ο θηλασμός είναι μια καλή ώρα να χαλαρώσετε με το νεογέννητο και να συνδεθείτε μαζί του!

Έχω αρκετό γάλα;

Μια ερώτηση που απασχολεί όλες τις μανούλες είναι αν έχουν αρκετό γάλα για να χορτάσει το παιδί τους. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, το στήθος σας δημιουργεί ένα ιδανικό «πρώτο γάλα». Ονομάζεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι παχύ, κιτρινωπό και είναι αρκετό για αρχή. Το πρωτόγαλα βοηθά την πεπτική οδό ενός νεογέννητου να αναπτυχθεί και να προετοιμαστεί για την πέψη του μητρικού γάλακτος.

Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη φάση του μητρικού γάλακτος, η οποία αλλάζει με την πάροδο του χρόνου για να δώσει στο μωρό σου τη διατροφή που χρειάζεται καθώς μεγαλώνει. Η δεύτερη φάση ονομάζεται μεταβατικό γάλα. Το κάνετε αυτό καθώς το πρωτόγαλα αντικαθίσταται σταδιακά με την τρίτη φάση του μητρικού γάλακτος, που ονομάζεται ώριμο γάλα.

Θα αρχίσετε να παράγετε μεταβατικό γάλα λίγες ημέρες μετά τη γέννηση. Μέχρι 10 έως 15 ημέρες μετά τη γέννηση, θα φτιάξετε ώριμο γάλα, το οποίο δίνει στο μωρό σας όλη τη διατροφή που χρειάζεται . Τα περισσότερα μωρά χάνουν μια μικρή ποσότητα βάρους τις πρώτες 3 έως 5 ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτό δεν σχετίζεται με το θηλασμό.

Καθώς το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο γάλα και θηλάζει περισσότερο, τα στήθη σας ανταποκρίνονται παράγοντας περισσότερο γάλα. Οι ειδικοί συνιστούν να προσπαθήσετε να θηλάσετε αποκλειστικά για 6 μήνες. Εάν συμπληρώσετε με γάλα σε φόρμουλα, το στήθος σας μπορεί να παράγει λιγότερο γάλα. Ακόμα κι αν θηλάσετε λιγότερο από τους 6 μήνες, είναι καλύτερα να θηλάσετε για μικρό χρονικό διάστημα από ό, τι καθόλου.

Στους 6 μήνες μπορείτε να προσθέσετε στερεά τροφή αλλά και να συνεχίσετε να θηλάζετε εάν θέλετε να συνεχίσετε να παράγετε γάλα.

Κάποιες επιπλέον συμβουλές:

  • Να έχετε υπομονή ! Θηλάστε όσο το μωρό σας θέλει να θηλάσει. Μην βιάζεστε. Ένα βρέφος μπορεί να θηλάζει από 10- 20 λεπτά σε κάθε στήθος.
  • Άνεση: Αυτό είναι το κλειδί σε κάθε θηλασμό βρείτε τη θέση που σας εξυπηρετεί νιώστε άνετα και χαλαρώστε!
  • Φοράτε άνετα ρούχα ώστε να μπορείτε να θηλάσετε άνα πάσα ώρα και στιγμή θελήσει το βρέφος.
  • Προμηθευτείτε σουτιέν θηλασμού που θα σας διευκολύνουν σε όλο αυτό! Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία εδώ.
  • Για να βελτιώσετε την αξία του μητρικού γάλακτος προσπαθήστε να ενυδατώνετε συχνά τον οργανισμό σας και να τρώτε όσο τον δυνατόν γίνετε υγιεινά.

 

Να θυμάστε ο θηλασμός είναι ένας υπέροχος τρόπος ενίσχυσης του δεσμού ανάμεσα στο μωρό και την μητέρα!

Διάβασε επίσης:

Written By
More from xrysaxasapi
Μοσχαράκι γιουβέτσι στο φούρνο
Το μοσχάρι γιουβέτσι είναι από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές!Ένα φαγητό που...
Read More
0 replies on “Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το θηλασμό!”