Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και σου ετοίμασα 3 εύκολες αλλά αγαπημένες συνταγές για αυτή τη μέρα!!
Τι είναι όμως η Καθαρά Δευτέρα;
Η Καθαρά Δευτέρα μας δείχνει ότι ξεκινάει η Σαρακοστή για την ορθόδοξη εκκλησία ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών! Ονομάστηκε έτσι γιατί προετοιμαζόμαστε “Καθαριζόμαστε” 40 μέρες ψυχικά και σωματικά!
Την ήμερα εκείνη συνηθίζουμε να πετάμε τον χαρταετό και να τρώμε τα σαρακοστιανά εδέσματα. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας συνήθως περιλαμβάνει θαλασσινά όπως χταποδάκι, καλαμαράκια, γαρίδες, μεγάλη ποικιλία από τουρσί, ελιές, ταραμά και σαλάτες άλλα και όσπρια όπως φασολάδα, ρεβίθια ή γίγαντες φούρνου! Εννοείτε ότι δεν λείπει από το τραπέζι η λαγάνα και ο παραδοσιακός χαλβάς!
Λαγάνα
- 1 κιλό αλέυρι
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 2 κ.σ. λάδι
- 1κ.γ. αλάτι
- λίγο ζάχαρη
- 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
- Σουσάμι
Λαγάνα με αλεύρι ολικής
- 250γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 150γρ αλεύρι λευκό
- 100γρ καλαμποκάλευρο
- 8γρ αλάτι
- 8γρ ζάχαρη
- 15γρ μαγιά
- 275γρ χλιαρό νερό
- Σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη όχι πολύ σφιχτή! Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Στρώνουμε μια λαδόκολλα και ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σαν λαγάνα. Αν κολλάει λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας! Κάνουμε πατήματα με τα δάχτυλά μας και με ένα πινέλο αλείφω νερό. Ρίχνω το σουσάμι μου από πάνω!Ψήνω στους 200 C για περίπου 30 λεπτά.
Φάβα η πράσινη
- 500 γρ φάβα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- λίγο άνηθο
- ρίγανη
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Φασόλια Γίγαντες
Τι θα χρειαστείς:
- Μισό κιλό γίγαντες
- 2 καρότα
- 2 κρεμμύδια2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτί χυμό ντομάτας
- 1 πιπεριά κόκκινη
- Σέλινο και μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Σαλάτα με Παντζάρι και γιαούρτι
Υλικά
- 3 μέτριους-μεγάλους βολβούς παντζαριών, βρασμένους και τριμμένους στον τρίφτη( μπορείς να βρεις και έτοιμους στο ψυγείο των σουπερ μάρκετ)
- 5 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
- αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε απαλά σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις και να κρυώσει καλά η σαλάτα.
Διάβασε επίσης