Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι του Χρήστου Μπούτση

Μια νηστίσιμη συνταγή από τα χέρια του Σεφ Χρήστου Μπούτση! Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι !

Κατεβαίνοντας στο Λακκί (εδώ στο όμορφο νησί της Λέρου) επισκέφθηκα την γνωστή ψαραγορά της βιοτεχνίας αλίπαστων ψαριών “Λαλάς”  Εκεί διάλεξα τα καλαμαράκια και είμαι εδώ να σας δώσω την πιο λαχταριστή συνταγή για “Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι”! Μια συνταγή εύκολη που θα ξετρελάνει γευστικά και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι
  • 1 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο δυόσμο
  • 1 λεμόνι τον  χυμό του
  • 1/2 ποτήρι  ελαιόλαδο
  • Πιπέρι -λίγο αλάτι
  • 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες
  • 3 πατάτες

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, δηλαδή αδειάζουμε την σακούλα τους και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κεφάλια τους τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση, και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλιού. Προσοχή: Αφαιρούμε τα μάτια από τα κεφάλια των καλαμαριών. Βάζουμε τα πλοκάμια στο τηγάνι σε σιγανή φωτιά να βγάλουν το νερό τους ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέτουμε στο τηγάνι  λάδι και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.  Ρίχνουμε το ρύζι, το δυόσμο το πελτέ ντομάτας και  σβήνουμε με χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται!!Ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου να χυλώσει.

Περνούμε τη γάστρα μας κόβουμε φέτες πατάτας και καλύπτουμε το πάτο. Επίσης τοποθετούμε μια στρώση ντομάτες πάνω από τις πατάτες. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με την γέμιση , όχι πάρα πολύ και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ή παραπάνω γέμιση στην αρχή ή πατάτες σε μισοφέγγαρο δημιουργώντας έτσι έξτρα γέμιση για το σερβίρισμα μας. Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι καθαρίζουμε με μια κουτάλα για να πάρουμε τα αρώματα και περιχύνουμε τα καλαμάρια. Να προσέξουμε να είναι σκεπασμένα με νερό. Για περισσότερα αρώματα και δροσιά τοποθετούμε πάλι φέτες ντομάτας πάνω από τα καλαμάρια. Τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C  για περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά  ή ανάλογα με τον κάθε φούρνο!!!
Καλή επιτυχία!

Ακολούθησε τον Χρήστο Μπόυτση στα Social Media

Facebook και instagram

Διάβασε επίσης Λέρικη μακαρονάδα με παστό κολιόΜελιτζάνες παπουτσάκια νηστίσιμα

 

Written By
More from xrysaxasapi
Η κυρά Σαρακοστή ένα έθιμο από τις γιαγιάδες μας
Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα έθιμο που ξεκινάει την καθαρά Δευτέρα και...
Read More
0 replies on “Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι του Χρήστου Μπούτση”