Το μαγικό δάσος από τις εκδόσεις Κέφαλος

το μαγικό δάσος παιδικό βιβλίο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δίγλωσσο παιδικό παραμύθι: «Το μαγικό δάσος / Magical forest» της συγγραφέως Αναστασίας Ιωακειμίδου από τις Εκδόσεις Κέφαλος.

Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελείται από τρίστιχα ποιήματα σε μορφή Χαϊκού.

Τι είναι τα ποιήματα Χαϊκού;

Το Χαϊκού είναι μια μορφή  Ποίησης. Πρώτα τα Χαϊκού έγιναν δημοφιλή στην Ιαπωνία αλλά ποια έχουν μια διεθνή αναγνώριση και εκτίμηση από όλο τον πλανήτη. Οι ποιητές Χαϊκού πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα σε 17 συλλαβές.. κατι σαν twitter της Ποίησης. Ξεκίνησε στην Ιαπωνία ως μια ελιτίστικη έκφραση των διανοούμενων του μεσαίωνα , που με αυτό το τρόπο έδειχναν την υπεροχή τους με ένα οξύ και πνευματώδη λόγο αλλά εξελίχθηκε σε μια έκφραση διαισθητικής επαφής με τη Φύση.

Δομή των Χαϊκού

 • Απλότητα , Αμεσότητα ,  Βάθος , Φωτεινότητα.
 • Να είναι ακριβώς 17 συλλαβές
 • Οι συλλαβές να είναι διακανονισμένες σε 3 σειρές των 5-7-5
 • Να αποφεύγονται οι μεταφορές και οι ομοιοκαταληξίες
 • Να σχετίζεται με μια εποχή του Χρόνου

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Το μαγικό δάσος είναι ένα ποιητικό παραμύθι. Μιλάει για ένα πανέμορφο πλούσιο σε βλάστηση δάσος και γεμάτο ζωή. Μας ταξιδεύει μέσα στη φύση και μας δείχνει τη σημασία της συλλογικότητας και της συντροφικότητας. Είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά.

Στην αρχή όταν το διαβάσαμε ήταν κάτι καινούριο για τα παιδιά. Δεν έχουμε διαβάσει παρόμοιο παραμύθι γραμμένο σε μορφή Χαϊκού. Παρόλα αυτά τους άρεσε πολύ. Το βιβλίο έχει μια πολύ όμορφη παιδική εικονογράφηση που σε ταξιδεύει νοερά στο μαγικό δάσος. Γνωρίσαμε τα ζωάκια τον Χανς, τη Φριτς και τον Σού. Γνωρίσαμε τη φύση , την  αρμονία και την θετική ενέργεια που πηγάζει από το δάσος.

Θεωρώ εξαιρετικό το γεγονός ότι είναι δίγλωσσο. Το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να το διαβάσει και με αυτό τον τρόπο! Να σημειώσω επίσης ότι είναι αρκετά εύκολο να διαβαστεί και μάλιστα βοηθάει πολύ αυτή η μορφή, από παιδιά μικρότερης ηλικίας..

Αρκετά πρωτότυπο το συγκεκριμένο βιβλίο και πραγματικά είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ποίηση στα παιδιά μας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αναστασία Ιωακειμίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ψυχολογία στο Hellenic College-Holy Cross, στη Βοστώνη, στις Η.Π.Α. και έχει στην κατοχή της και μεταπτυχιακό στην ψυχοθεραπεία από το Goldsmiths College-University of London England. Έχει εξειδίκευση στην ειδική αγωγή στην εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του εργαστηρίου συγγραφής “Αλάτι”. Εργάζεται 18 χρόνια σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη 10 χρονών.

Συνέντευξη από την Συγγραφέα Αναστασία Ιωακειμίδου

 • Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας δίγλωσσο παραμύθι με τίτλο “Το μαγικό Δάσος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέφαλος.

Το μαγικό δάσος είναι το πρώτο μου βιβλίο που εκδίδεται από τις εκδόσεις Κέφαλος. Θεωρώ ότι είναι μια ωδή στη φύση. Αναφέρεται σε ένα δάσος πυκνό σε βλάστηση με φυτά και δέντρα πολλών μεγεθών και χρωμάτων. Οι χαρακτήρες που το ζωντανεύουν και το κάνουν αγαπητό για μικρά παιδιά είναι ζώα πολύ χαριτωμένα και αληθινά. Αποτελείται από τρίστιχα ποιήματα σε στυλ Χαϊκού . Είναι γραμμένο στην Ελληνική και  Αγγλική γλώσσα.

 • Ποια ήταν η πηγή έμπνευσή σας;

Η πηγή της έμπνευσής μου είναι το ίδιο το δάσος. Οι βόλτες μέσα στο δάσος και γενικά στην φύση με την οικογένεια. Ο αέρας του βουνού ,τα κελαρύσματα των πουλιών, οι μυρωδιές των φύλλων συμβάλουν στη μαγεία του δάσους.Εμπνέυστηκα από τα βότανακαι τα μυρωδικά, από το μεθυστικό άρωμα που βγάζουν η λεβάντα, το χαμομήλι , η μέντα.

 • Τι συμβολίζει ο τίτλος του βιβλίου σας;

Ο τίτλος του βιβλίου μου συμβολίζει αυτό που πραγματικά είναι το δάσος. Είναι τόσο προικισμένο και με χρώματα και τα αρώματά του σε χαλαρώνει και σε ταξιδεύει. Με τις φλαμουριές , τις καστανιές, τα πεύκα, τα κυπαρίσσια. Το θεωρώ μαγικό θεραπευτικό , ευλογημένο μέρος.

 • Για ποιο λόγο χρησιμοποιήσατε το ποιητικό είδος χαϊκού;

Τα χαϊκού τα γνωρίζω από τα σχολικά μου χρόνια και πάντοτε μου άρεσαν που ήταν μικρά , λιτά και πολύ περιγραφικά ποιήματα. Εστιάζουν σε μια εικόνα. Αναφέρονται κυρίως στη φύση. Ξυπνάν τη φαντασία του αναγνώστη.

 • Γιατί επιλέξατε την δίγλωσση έκδοση;

Επέλεξα να εκδοθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά επειδή τα ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα και τα αγγλικά τα νιώθω σαν μητρική γλώσσα λόγω το ότι έζησα κάποια χρόνια στο εξωτερικό. Ήθελα αυτή τη μαγεία του δάσους να ταξιδέψει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Η περιγραφή του εδάφους, της υπαίθρου, η δύναμη που εκπέμπει το δάσος να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

 • Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από “Το μαγικό δάσος”;

Τα παιδιά διαβάζουν για το ρυθμό της φύσης, την αρμονία , την θετική ενέργεια που πηγάζει στο δάσος. Διαβάζουν για την συνεργασία, την αποδοχή, την φιλία  και πως όλα αυτά φέρνουν προσωπική χαρά και ευτυχία. Τα μηνύματα που θέλω να περάσω είναι αισιοδοξία. Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική και η συνεργασία και η συλλογικότητα είναι απαραίτητη στη ζωή. Η διαφορετικότητα , είναι μοναδική και αναγκαία και συμβάλει στον πλούτο της ζωής.

 • Τι σημαίνει για σας ποίηση.

Η ποίηση είναι έκφραση του εαυτού , του συναισθήματος, της σκέψης, της αγωνίας και της χαράς πάνω στο χαρτί.  Είναι η αναπνοή , είναι εξερεύνηση , είναι το θρόισμα του μυαλού και η αποτύπωση της στιγμής. Η ποίηση είναι αίσθηση δημιουργίας και ευαισθησίας.

 • Πιστεύετε πως η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα; Πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Η ποίηση διαφέρει στην εποχή μας σε σχέση με παλαιότερες εποχές διότι και οι καταστάσεις και τα βιώματα διαφέρουν από παλιότερα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με ανησυχίες , ευαισθησίες και ερωτηματικά θα υπάρχει και η ποίηση.

 • Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Πολύ πρόσφατα ξεκίνησα να ασχολούμαι με την γραφή. Ο λόγος που με παρότρυνε ήταν μια ανάγκη για να μιλήσω για κάποιες σκέψεις, συναισθήματα και να εκφραστώ γράφοντας.

 • Γιατί γράφετε;

Γράφω γιατί μου αρέσει να εκφράζομαι έτσι. Μεταφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου αποτυπώνοντάς τες.

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο “Το Μαγικό Δάσος -Magical Forest” στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέφαλος αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.

Διάβασε επίσης:

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
Μοσχαράκι γιουβέτσι στο φούρνο
Το μοσχάρι γιουβέτσι είναι από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές!Ένα φαγητό που...
Read More
0 replies on “Το μαγικό δάσος από τις εκδόσεις Κέφαλος”