Βιβλίο: 100 απλές δραστηριότητες STEAM εκδόσεις Μεταίχμιο

100 απλές δραστηριότητες STEAM για παιδιά βιβλίο μεταίχμιο

Με μεγάλη μου χαρά θα σου παρουσιάσω ένα βιβλίο που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Το βιβλίο αυτό είναι “100 απλές δραστηριότητες STEAM  για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες “. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει πολλές φορές  από τα παιδιά σου τη φράση ” Μαμά Βαριέμαι”. Αν ναι μην αγχώνεσαι άλλο. Το συγκεκριμένο βιβλίο ήρθε για να μας λύσει τα χέρια και  να βοηθήσει εσένα μάνα να γίνεις πιο cool και πιο διασκεδαστική!

Το βιβλίο περιέχει 100 απλές δραστηριότητες με αντικείμενα που βρίσκονται ήδη στο σπίτι. Συγγραφέας του είναι η ΑΝΤΡΕΑ ΣΚΑΛΤΖΟ-ΓΙ  δημιουργός της σελίδας Raising Dragons. Σκοπός της είναι να ενθαρρύνει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Ζει στη Φιλαδέλφεια με τον σύζυγό της και τους τέσσερις γιούς της.

Τι είναι το STEM/STEAM και γιατί είναι σημαντικό;

To STEM ενσωματώνει στοιχεία φυσικών επιστημών ( Science), τεχνολογίας (Technology), μηχανικής (Engineering) και μαθηματικών (Mathematics) σε δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες STEM εξάπτουν την περιέργεια και ενθαρρύνουν  τα παιδιά να πειραματιστούν, να αναρωτηθούν , να προβλέψουν  και να διασκεδάσουν. Ταυτόχρονα μαθαίνουν έννοιες όπως χημεία, η κίνηση  και η δύναμη. Καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον τα βοηθούν να αγαπήσουν τη μάθηση και να αναπτύξουν τη φυσική τους περιέργεια για το πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους. Έτσι δίνουν μια πρώτη  γεύση από τις υπέροχες ευκαιρίες και τις καθημερινές εφαρμογές που ανοίγονται μπροστά τους.

Το STEAM προσθέτει σε όλα αυτά και την τέχνη (Art) που είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Είναι επιτακτικό να μάθουν να κατασκευάζουν και να λύνουν προβλήματα, αλλά ακόμα επιτακτικότερο να το κάνουν με μια ματιά δημιουργική και καλλιτεχνική.Τι θα βρεις μέσα στο βιβλίο

Το βιβλίο περιέχει 8 θεματικές ενότητες με δραστηριότητες.

  • Εύκολα επιστημονικά πειράματα.

Στην πρώτη  κατηγορία υπάρχουν εύκολα και διασκεδαστικά πειράματα που είναι ο κατάλληλος τρόπος να αναπτύξουν τα παιδιά την περιέργεια τους. Τα παιδιά μαθαίνουν απλές επιστημονικές έννοιες και όλα γίνονται με αντικείμενα που υπάρχουν ήδη στο σπίτι.

  • Πρωτότυπες ιδέες τεχνολογίας.

Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει δραστηριότητες οι οποίες θα μυήσουν τα παιδιά σε έννοιες προγραμματισμού. Δεξιότητες όπως αλληλουχία (να βάζουμε πράγματα σε συγκεκριμένη σειρά) αποσφαλμάτωση ( εντοπισμός και διόρθωση λαθών σε μια διαδικασία υπολογισμού) και υπολογιστική σκέψη( λύση προβλημάτων με τρόπο να καταλαβαίνει ένας υπολογιστής).

  • Απλές προκλήσεις μηχανικής. 

Όλοι διασκεδάζουμε όταν φτιάχνουμε κάτι με τουβλάκια ,άλλα ασυνήθιστα υλικά όπως ρολά από χαρτί, πέτρες κτλ. Οι δραστηριότητες αυτού του τύπου ενισχύουν την κριτική σκέψη των παιδιών και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν κατασκευές χρησιμοποιώντας  αντισυμβατικά εργαλεία και αντικείμενα.

  • Όμορφες καλλιτεχνικές Δημιουργίες.

Η τέχνη ομορφαίνει τον κόσμο μας και αποτελεί σημαντικό συστατικό κάθε σχεδίου. Σε αυτή την ενότητα θα βρεις εύκολες και διασκεδαστικές δραστηριότητες.

  •  Μαθηματικά; Κανένα πρόβλημα!

Το κεφάλαιο που αγαπήσαμε. Ο μεγάλος μου γιος 6 ετών λατρεύει τα μαθηματικά και αυτή η κατηγορία δραστηριοτήτων του αρέσει ιδιαίτερα. Τα μαθηματικά γίνονται παιχνίδι.

  • Παιχνιδιάρικες ιδέες για παιδιά 1-3 ετών.

Το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 1 ετών παιδάκι μιας και έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για ηλικίες 1-3. Σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικό να αναπτυχθούν κάποιες βασικές κινητικές δεξιότητες. Οι περισσότερες δραστηριότητες σε αυτή την κατηγορία είναι εξαιρετικές επιλογές για παιδιά κάθε ηλικίας . Όμως είναι κατάλληλες και για μικρά παιδιά.

  • Δραστηριότητες STEAM για κάθε εποχή.

Επίσης ένα κεφάλαιο που αγαπήσαμε πολύ. Πόσο όμορφο είναι να μπαίνουμε στο κλίμα κάθε εποχής. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε τις δραστηριότητες μας σε εξωτερικούς χώρου ενώ το Φθινόπωρο και τον χειμώνα χρησιμοποιούμε φύλλα, κολοκύθες και χιόνι!

  • Αισθητηριακό παιχνίδι.

Τέλος η κατηγορία με το αισθητηριακό παιχνίδι το οποίο εστιάζει σε μια ή περισσότερες από τις αισθήσεις μας(όραση, ακοή, γεύση , αφή και όσφρηση).

Το βιβλίο είναι προτείνεται για ηλικίες 4+ αλλά όπως είπα και πιο πάνω υπάρχει η ενότητα με δραστηριότητες 1-3 οπότε θα μπορεί να το προμηθευτεί και μια μαμά με μικρότερο παιδί! Θεωρώ ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς γιατί δίνει ιδέες για διασκέδαση και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας!

Προσωπικά το συστήνω ανεπιφύλακτα. Θεωρώ ότι είναι ένα εργαλείο που θα σε σώσει από την φράση “Μαμά Βαριέμαι! Τι μπορούμε να κάνουμε;” Τα παιδιά σίγουρα θα το λατρέψουν!

Αγόρασε το βιβλίο: 100 απλές δραστηριότητες STEAM για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Βρέχει και βαριέστε; Κουραστήκατε να ασχολείστε µε τα ίδια παιχνίδια; Επιλέξτε µία από τις δραστηριότητες του βιβλίου, συγκεντρώστε τα υλικά και… ξεκινήστε! Κάντε απίθανα πειράματα, όπως τα σύννεφα βροχής ή τις λάμπες λάβας. Μετατρέψτε την ώρα των µμαθηματικών σε ώρα για σνακ µε τα νόστιμα μπισκοτένια κλάσματα. Ξεδιπλώστε το ταλέντο σας µε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως το μαρμάρινο χαρτί ή τα ζουζουνοτερατάκια. Θα βρείτε δραστηριότητες για κάθε εποχή, όπως τον καλοκαιρινό στίβο µε μακαρόνια κολύμβησης και τις φθινοπωρινές εκρηκτικές Κολοκύθες.
Αποκτήστε τις πρώτες γνώσεις στη χημεία, τη φυσική, τον προγραμματισμό, την ανάμειξη χρωμάτων και πολλά ακόμα, και αναπτύξτε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συνεργασίας. Γεμάτο δραστηριότητες που χρησιμοποιούν απλά, καθημερινά αντικείμενα και απαιτούν λίγη επίβλεψη, το βιβλίο 100 απλές δραστηριότητες STEAM είναι ο απόλυτος οδηγός για χαρούμενες και δημιουργικές ημέρες!

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση των σταδίων υλοποίησης κάθε δραστηριότητας!
Εκδόσεις: Μεταίχμιο 
Συγγραφέας: ΑΝΤΡΕΑ ΣΚΑΛΤΖΟ-ΓΙ
Σελίδες 192

Διαβάστε επίσης:

Written By
More from xrysaxasapi
Δοκιμάζουμε προϊόντα μαλλιών Fanola από parfimo.gr
Όταν είσαι beauty Editor δοκιμάζεις συνέχεια νέα προϊόντα. Ειδικά για τα μαλλιά...
Read More
0 replies on “Βιβλίο: 100 απλές δραστηριότητες STEAM εκδόσεις Μεταίχμιο”