Τρεις λαχταριστές συνταγές για να απολαύσεις τα αυγά σου!
Τα αυγά είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και θρεπτικά συστατικά στην κουζίνα μας. Είτε ψάχνεις για ένα γρήγορο πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή ένα χορταστικό βραδινό, τα αυγά προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες. Εδώ θα βρεις τρεις αγαπημένες συνταγές για να εμπνευστείς και να απολαύσεις τα φρέσκα αυγά σου!
1. Αυγά Scrambled με Αβοκάντο και Φέτα (Για ένα Γρήγορο και Θρεπτικό Πρωινό)
Μια γρήγορη, εύκολη και εξαιρετικά γευστική επιλογή για το πρωινό που θα σου δώσει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα!
Υλικά:
- 2 μεγάλα αυγά
- 1/4 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
- 2 κ.σ. θρυμματισμένη φέτα
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνιτούρα)
- Προαιρετικά: 1 φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης, ψημένο
Οδηγίες:
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι. Αφήνουμε τα να ψηθούν για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να τα ανακατέψουμε.
- Στη συνέχεια, σπρώχνουμε απαλά τα αυγά από τις άκρες προς το κέντρο με μια σπάτουλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν την επιθυμητή υφή (προτίμησε τα λίγο υγρά για πιο αφράτο αποτέλεσμα).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αβοκάντο και τη φέτα και ανακατέυουμε απαλά.
- Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύουμε με ψημένο ψωμί αν θέλουμε.
2. Αυγόφετες Αλμυρές με Τυρί και Αλλαντικά (Το Ιδανικό Brunch ή Ελαφρύ Γεύμα)
Οι κλασικές αυγόφετες αλλιώς! Μια χορταστική και νόστιμη ιδέα για brunch ή ένα γρήγορο γεύμα.
Υλικά:
- 4 φέτες ψωμί του τοστ (ή ψωμί της επιλογής σας)
- 2 μεγάλα αυγά
- 1/4 φλ. γάλα
- 1/2 φλ. τυρί τριμμένο (π.χ. γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ένταμ)
- 2 φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Προαιρετικά: ντοματίνια για γαρνιτούρα
Οδηγίες:
- Σε ένα ρηχό μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
- Βουτάμε ε κάθε φέτα ψωμιού στο μείγμα των αυγών, φροντίζοντας να απορροφήσει υγρό και από τις δύο πλευρές.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Τοποθετούμε τις αυγόφετες στο τηγάνι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Όταν γυρίσουμε την πρώτη πλευρά, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τα κομμένα αλλαντικά. Καλύπτουμε το τηγάνι για ένα λεπτό ώστε να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε ζεστές.
3. Σαλάτα με Αυγά και Τόνο (Ένα Ελαφρύ και Υγιεινό Δείπνο)
Μια δροσερή και γεμάτη πρωτεΐνες σαλάτα, ιδανική για ένα ελαφρύ βραδινό ή ένα υγιεινό μεσημεριανό.
Υλικά:
- 2 μεγάλα αυγά, σφιχτοβρασμένα και κομμένα σε κύβους
- 1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο, στραγγισμένο
- 1/2 φλ. μαγιονέζα (ή για πιο ελαφριά εκδοχή: γιαούρτι)
- 1/4 φλ. σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- Αλάτι και πιπέρι
- Φύλλα μαρουλιού ή άλλα πράσινα λαχανικά για τη βάση της σαλάτας
Οδηγίες:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα κομμένα αυγά, τον στραγγισμένο τόνο, το σέλινο και το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιούμε).
- Σε ένα μικρότερο μπολ, αναμιγνύουμε τη μαγιονέζα (ή το γιαούρτι) με τη μουστάρδα Dijon, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το μείγμα της σος στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν καλά.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα πάνω σε φρέσκα φύλλα μαρουλιού. Μπορούμε επίσης να την απολαύσουμε με κράκερ ή ψωμί.
Ελπίζω αυτές οι συνταγές να σου δώσουν ιδέες για να δημιουργήσεις μοναδικά πιάτα με τα φρέσκα και ποιοτικά αυγά !