Γονείς και πανελλήνιες εξετάσεις!

Η περίοδος των εξετάσεων είναι κομβικής σημασίας για την σχέση των μαθητών με τους γονείς τους. Πολλές φορές παρατηρείται ένα κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των οικογενειακών μελών, μέσα στο πολύ κουραστικό δεκάμηνο της προετοιμασίας των μαθητών.Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά;

Από την εμπειρία μου στον εκπαιδευτικό χώρο, μπορώ να πω με ασφάλεια στους αγαπητούς γονείς:

  1. Μην αντιμετωπίζετε τις πανελλήνιες ως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να επιτύχει το παιδί.  Το άγχος- το οποίο υπάρχει εν γένει σε αυτήν την φάση- πολλαπλασιάζεται και δίνετε την εντύπωση στα παιδιά πως αν αποτύχουν, δεν υπάρχει κάποια άλλη ευκαιρία γι αυτά.
  2. Μην γίνεστε επόπτες στις ώρες μελέτης του παιδιού. Γίνετε βοηθοί σε αυτό, συζητώντας με τους μαθητές για τον σχεδιασμό της μελέτης και μπορείτε να βοηθήσετε κρατώντας το βιβλίο για να νιώσει ασφάλεια ο εκάστοτε μαθητής.
  3. Ένα άλλο σημαντικό βήμα, είναι η ηρεμία και η ησυχία μέσα στο σπίτι, σεβόμενοι πάντα την ώρα μελέτης. Έτσι, αδέλφια και γονείς καλούνται να κάνουν ησυχία και να μην ακούν πχ δυνατά τηλεόραση ή μουσική κλπ.
  4. Όταν ο μαθητής δεν μελετά πολύ, συζητήστε το. Μην μαλώνετε το παιδί. Μέσα από γόνιμο διάλογο, θα μπορέσει να «βγάλει» τον καλύτερο εαυτό του.
  5. Επιπρόσθετα, μην συγκρίνεται το παιδί σας με άλλα παιδιά, πόσω μάλλον με τα δικά σας επιτεύγματα στην ίδια ηλικία. Αυτό μπορεί να έχει τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα στην ψυχολογία του μαθητή.6
  6. Επιβραβεύεστε το παιδί σας για κάθε προσπάθεια που κάνει, δώστε ασφάλεια και μάθετε του πως μία ενδεχόμενη αποτυχία πρέπει να μας κάνει δυνατότερους… Εν τέλει,  όλοι έχουμε δικαίωμα σε μία δεύτερη ( και όχι μόνο) προσπάθεια!

Καλό οικογενειακό κλίμα και πολλή συζήτηση θα δώσουν στους υποψήφιους τα κατάλληλα εφόδια για τον ανηφορικό δρόμο προς τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Καλλιόπη Ιω. Θεοδωρακάκη
Φιλόλογος MSc

Written By
More from xrysaxasapi
Αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα
Προστάτεψε την επιδερμίδα σου για να μην υποφέρεις απο τις κοκκινίλες και...
Read More
0 replies on “Γονείς και πανελλήνιες εξετάσεις!”