Πως να πειθαρχήσει ένα παιδί με θετική προσέγγιση

Εάν ρωτήσετε οποιαδήποτε μαμά και ειδικά τώρα που είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, θα σας πει πως το να πειθαρχήσει ένα μικρό παιδί είναι  από τα πιο δύσκολα πράγματα! Το ξέρω, το βλέπω και το κατανοώ! Το θέμα είναι ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν όρια για να γίνει για όλους η ζωή στο σπίτι πιο εύκολη και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!

Η θετική πειθαρχία δηλαδή πως θα μάθεις το παιδί σου να σε ακούει χωρίς τιμωρίες και τσακωμούς αλλά με θετική συμπεριφορά, στοχεύει να βοηθήσει το μικρό παιδί να μάθει να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και την συμπεριφορά του!


Τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι γονείς για να πειθαρχήσει το παιδί μας με θετικά αποτελέσματα;

  • Μείνετε ήρεμοι

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ένα παιδί μπορεί να κάνει ακόμα και την πιο ήρεμη μανούλα  του κόσμου να αισθάνεται ότι έχει χάσει το παιχνίδι και να βγει εκτός ορίων! Αυτός είναι ο σκοπός τους άλλωστε, να ανακαλύπτουν μέχρι που είναι τα όρια της μαμάς και του μπαμπά!

Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι σε μια τέτοια περίπτωση να αντιδράσουμε όσο πιο ήρεμα γίνεται! Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι όταν υπάρχει πρόβλημα αν αρχίζουμε εμείς οι γονείς και φωνάζουμε ή βγαίνουμε εκτός εαυτού κάνει τα πράγματα χειρότερα!Γι’ αυτό σε μια τέτοια περίπτωση προσπαθήστε να ηρεμήσεξτε και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές ! Αν καταφέρεται  να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει όταν είστε ήρεμοι έχετε κερδίσει την πρώτη μάχη!

  • Χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις

Προσπαθήστε να βοηθήσετε το μικρό σας παιδί να καταλάβει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια  όχι!  Δώστε το καλό παράδειγμα! Προσπαθήστε να διδάξετε στο παιδί σας ΌΧΙ  τι είναι αυτό που κάνει λάθος αλλά πως να κάνει κάτι σωστά. Η θετική ενίσχυση  της καλής συμπεριφοράς θα μπορούσε να βοηθήσει κάποια άσχημη συμπεριφορά στο μέλλον!

Διάβασε επίσης:6+1 τρόποι να μιλήσεις στο παιδί σου και να σε καταλάβει

  • Να είστε συνεπείς σε αυτά που λέτε

Τα παιδιά καλώς ή κακώς είναι σαν μικροί επιστήμονες! Καθημερινά προσπαθούν να κατανοήσουν πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω  τους γι’αυτό χρειάζεται να υπάρχει στο σπίτι μια ρουτίνα  , ένα πρόγραμμα αλλά και συνέπεια! Οι κανόνες που βάζουμε βοηθούν ένα παιδί να αναπτύξει δεξιότητες αυτορύθμισης βοηθώντας το να αισθάνεται ασφάλεια! Πολλές φορές θα πρέπει να ακούσουν τα ίδια και τα ίδια για να καταλάβουν πως πρέπει να συμπεριφερθούν! Εμείς οφείλουμε να είμαστε συνεπείς με αυτό που λέμε! π.χ Λέμε δεν παίζουμε μπάλα στο σαλόνι ! Αυτό πρέπει να ισχύσει για πάντα γιατί αν αφήσουμε να παίξει μια φορά μπάλα στο σαλόνι το παιδί μπερδεύεται και δεν καταλαβαίνει πιο είναι το σώστο  και το λάθος! Γι αυτό και προσπαθούμε και οι δυο γονείς να βάζουμε τα ίδια όρια και να είμαστε συνεπείς με αυτά!

  • Αποφεύγουμε κάθε είδους Βίας στα παιδιά (σωματική και λεκτική)

Το να χτυπήσεις ένα παιδί όχι μόνο του προκαλείς πόνο αλλά μπορεί να προκαλέσεις και ψυχικά τραύματα.Ο στόχος της πειθαρχίας είναι να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά! Με το να χτυπάς το παιδί σου είναι σαν να του λες: “Μερικές φορές οι άνθρωποι που σε αγαπούν πολύ επιτρέπεται να σε χτυπήσουν για να μάθεις πιο είναι το σωστό…” Για σκέψου το λίγο…. Το ίδιο ίσχύει και με την λεκτική βία! Πάνω στα νεύρα μας μπορεί να πούμε πράγματα που αργότερα θα κάνουν ζημιά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού! Αποφύγετέ λοιπόν εκφράσεις του τύπου:

  • ”  Κοίτα τον  Κωστάκη τι καλούς βαθμους έχει “
  • “Δεν περίμενα να το κάνεις σωστά! Δεν καταλαβαίνεις τίποτα!”
  • “Από πότε έχεις και άποψη;”
  • “Σταμάτα να κλαις έτσι κάνουν τα μωρά!”
  • “Δεν θέλω να σε πάρω αγκαλιά φύγε”

Να θυμάσαι “Τα λόγια της μητέρας μπορούν να χτίσουν ή να καταστρέψουν την αίσθηση του παιδιού για τον εαυτό του”

  • Κάνουμε πράξη με ενσυναίσθηση

Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν ότι είναι ξεχωριστό άτομο και έτσι αρχίζουν να έχουν ισχυρές προτιμήσεις και απόψεις που συχνά δεν έχουν την λεκτική ικανότητα για να εξηγήσουν τι ακριβώς θέλουν.Όταν για παράδειγμα το παιδί σας είναι αναστατωμένο ή απογοητευμένο προσπαθήστε να αντικατοπρίσετε τα συναισθήματα του. Π. χ “Ξέρω θέλεις να συνεχίσεις να παίζεις αλλά πρέπει να φύγουμε ώστε να προλάβουμε τον μανάβη. Αν θέλεις μπορείς να με βοηθήσεις να διαλέξω μήλα και αχλάδια!” Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ενσυναίσθηση ότι τα καταλαβαίνουμε και συγχρόνως τους δίνουμε κάτι άλλο να περιμένουν. “Να διαλέξουν μήλα και αχλάδια!”

 

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
15 σούπερ τροφές για να χάσεις λίπος και να χτίσεις μυς!
Ήρθε το καλοκαίρι και τα γυμναστήρια πήραν φωτιά, οι δίαιτες πάνε και...
Read More
0 replies on “Πως να πειθαρχήσει ένα παιδί με θετική προσέγγιση”