Swaplanet: Αντάλλαξε τα ρούχα του παιδιού σου και δες τη βιώσιμη παιδική μόδα αλλιώς!

swaplanet η πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων

Σήμερα μανούλα θα σου παρουσιάσω την No 1 πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων  Swaplanet.com. Τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί αυτό; Συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις τα πάντα για αυτό το νέο εγχείρημα που ονομάζεται Swaplanet.

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, όχι όμως τα ρούχα τους. Αυτό είναι κάτι που κάθε μανούλα συνειδητοποιεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια ζωής του παιδιού της. Στοίβες ρούχων σε κάθε πιθανό έπιπλο, άπειρες κούτες με μωρουδιακά ρουχαλάκια που στιβάζονται στο πατάρι. Εκτός όμως από σύντομη διάρκεια χρήσης, τα παιδικά ρουχαλάκια είναι ακριβά και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Το ήξερες ότι για τη δημιουργία ενός μόνο παιδικού t-shirt δαπανώνται 1.200 λίτρα νερού; Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με 2.400 μικρά μπουκαλάκια νερού!

Αν ψάχνεις τρόπους να προμηθεύεσαι τα ρουχαλάκια που χρειάζεται το παιδί σου οικονομικά και οικολογικά από την άνεση του σπιτιού σου, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ρίξεις μια ματιά στη Swaplanet!

Τι είναι η Swaplanet;

Η Swaplanet, η πρώτη πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα της πανδημίας το 2021 από 3 πολίτες του κόσμου, την Έλενα Στάμου, το Τζίμμυ Νικολαΐδη και το Σερίφ Μπαρακάτ.  Στόχος της είναι η επαναχρησιμοποίηση του παιδικού ρουχισμού, μέσω της ανταλλαγής του, με έναν εύκολο και βολικό τρόπο για όλους τους πολυάσχολους γονείς.  Με αυτόν τον τρόπο τα ρούχα μπορούν να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή και να καθυστερήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, η αποστολή τους προς καύση ή ενταφιασμό σε χωματερές. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από γονείς για γονείς και βασίστηκε σε μια βιωματική εμπειρία του CEO της εταιρείας, Σερίφ.

Ποια είναι η Ιστορία

«Το πρώτο μας παιδί είναι κόρη. Όταν μάθαμε ότι περιμένουμε τον γιο μας είχαμε πελαγώσει με όλα τα πράγματα που πρέπει να ξαναγοράσουμε! Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος. Ίσως ένας τρόπος που θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε όλα αυτά τα ρούχα που έχουμε από την κόρη μας με ρούχα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον γιο μας. Αναλογιζόμαστε την προβληματική φύση της γρήγορης μόδας. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδικά ρούχα, επειδή έχουν ακόμη πιο σύντομη χρήση. Έτσι, ήρθε η ιδέα της Swaplanet, η οποία πληρούσε όλες αυτές τις προϋποθέσεις, και περιλάμβανε ακόμη και την προοπτική του όσα ρούχα δεν επιλεγούν για ανταλλαγή να δίνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ για παιδιά ή να ανακυκλώνονται. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά zero-waste πρόταση για γονείς σαν εμάς και δουλεύουμε σκληρά καθημερινά για να το καταφέρουμε».

Πως ξεκίνησε;

Μετά από όλη αυτή τη σκέψη  προέκυψε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα παιδικά ρούχα που δεν χωρούν, ή δεν εξυπηρετούν πια τα παιδιά μας. Οι γονείς κερδίζουν πίστωση για τα ρούχα που αποστέλλουν στην πλατφόρμα και επιλέγουν νέα second hand ρουχαλάκια που χρειάζονται, από περισσότερες από 1.000 μάρκες. Κατά την αγορά, εξαργυρώνουν την πίστωση τους και πληρώνουν ένα μικρό ποσό, το οποίο ξεκινάει από 1,5 ευρώ, για τις υπηρεσίες της πλατφόρμας. Όσα από τα ρούχα δεν γίνονται αποδεκτά για ανταλλαγή στην πλατφόρμα δωρίζονται σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω των συνεργαζόμενων οργανισμών, όπως η Fabric Republic και η Khora Athens, ή πηγαίνουν για ανακύκλωση. Επίσης το 2% των εσόδων από όλες τις παραγγελίες δωρίζεται στην ΜΚΟ We4All για αναδασώσεις και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά.

Τι πρέπει να κάνεις;

Θέλεις και συ να ανταλλάξεις τα παιδικά ρουχαλάκια και παπουτσάκια που δεν χρειάζεσαι πια μέσω της Swaplanet; Ας δούμε πώς λειτουργεί η πλατφόρμα βήμα βήμα!

 

  • Δημιουργείς λογαριασμό στην πλατφόρμα και κερδίζεις άμεσα πίστωση 50 Ευρώ/Πλανήτες.
  • Κάνεις την πρώτη σου παραγγελία εξαργυρώνοντας τους Πλανήτες σου και πληρώνοντας την αμοιβή υπηρεσίας ανά τεμάχιο. Το ποσό αυτό καλύπτει ό,τι χρειάζεται για να φτάσουν τα ρουχαλάκια σε εσένα δηλαδή τη συσκευασία, τη διαλογή, τη φωτογράφιση, το καθαριστήριο κτλ
  • Τα ρουχαλάκια σου φτάνουν στην πόρτα σου φρεσκοπλυμένα και σε επαναχρησιμοποιούμενη, 100% ανακυκλώσιμη τσάντα

EXTRA TIP: Περιεργάσου καλύτερα το χαρτί περιτυλύγματος. Είναι χαρτί δραστηριοτήτων το οποίο μπορούν να ζωγραφίσουν τα παιδιά!

  • Γεμίζεις τη τσάντα της Swaplanet με τα είδη που δεν σου χρειάζονται πια και προγραμματίζεις ραντεβού δωρεάν παραλαβής της από τον κούριερ. Για να δεις αναλυτικά ποια ρούχα γίνονται αποδεκτά για ανταλλαγή μπορείς να δεις αυτό το σύντομο βιντεάκι!

EXTRA TIP: Αν επιθυμείς να σου επιστραφούν τυχόν ρούχα που δεν θα γίνουν αποδεκτά στην πλατφόρμα μας με κόστος 3€ ανά σακούλα, μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις στην τσάντα σου το ειδικό κίτρινο αυτοκόλλητο!

  • Παραλαμβάνουμε την τσάντα σου και σου δίνουμε την πίστωση για τα είδη που έστειλες.

EXTRA TIP: Στέλνοντάς μας ρουχαλάκια με ποσοστό αποδοχής από 80% και πάνω κερδίζεις bonus 30 Ευρώ/Πλανητών!

  • Τώρα μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία όσες φορές θέλεις!

Το όραμα

Το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε σε έναν υγιέστερο πλανήτη μειώνοντας τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργίας. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου όλοι συνεισφέρουν και λαμβάνουν, δίνοντας μια δεύτερη ζωή στα ρούχα αλλά και στο περιβάλλον. Πιστεύουμε πάρα πολύ σε όλο αυτό και θέλουμε να χτίσουμε και μία κοινότητα ανθρώπων που στηρίζουν το όραμα και την προσπάθειά μας. Το έργο μας δεν σταματά στην ανταλλαγή ρούχων.”, λέει με ενθουσιασμό η Έλενα.  “Κάνουμε δωρεάν webinar με ειδικούς, σχετικά με τη γονεϊκότητα, την παιδική ψυχολογία, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και άλλα θέματα.”

Είτε ψάχνεις μια οικονομική λύση για να εξοπλίσεις την ντουλάπα του παιδιού σου για το καλοκαίρι χωρίς όμως να επιβαρύνεις το περιβάλλον, είτε αναζητάς κίνητρο για εκείνο το πολυπόθητο declutter, η Swaplanet είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ξεκινήσεις. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι κάνοντας μικρές αλλαγές στις καταναλωτικές σου συνήθειες, έχεις τη δύναμη να επιφέρεις μεγάλες αλλαγές, συνεισφέροντας σε έναν υγιέστερο πλανήτη, αποκτώντας υψηλής ποιότητας ρούχα σε προσιτή τιμή και βοηθώντας κοινωνικά ευάλωτα άτομα.

 

Διάβασε επίσης:

 

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
Διατροφή και άσκηση: Συμβουλές για να παραμείνετε σε φόρμα το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που θέλεις να νιώθεις αυτοπεποίθηση με το...
Read More
0 replies on “Swaplanet: Αντάλλαξε τα ρούχα του παιδιού σου και δες τη βιώσιμη παιδική μόδα αλλιώς!”