Γιατί είναι σημαντικό το παιχνίδι με τα παιδιά;

παιχνίδι με το παιδί

Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο στα παιδιά. Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να παίζουν μόνα τους ή σε ομάδες χωρίς την παρέμβαση κάποιου ενηλίκου. Παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι ο ποιοτικός χρόνος και το παιχνίδι μεταξύ παιδιού και γονέα είναι αρκετά σημαντικός.

Τα παιδιά χρειάζονται και λαχταρούν χρόνο με τους γονείς τους. Τα κάνει να νιώθουν ξεχωριστά και θέλουν την αμέριστη προσοχή μας. Όλοι οι γονείς καλούμαστε να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο  και να παίζουμε με τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση.

Τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος;

Ποιοτικός χρόνος είναι ο χρόνος που ένας γονέας ξοδεύει μαζί με το παιδί του κάνοντας κάποιες δραστηριότητες ή παίζοντας διάφορα παιχνίδια χωρίς όμως να διασπάτε η προσοχή του από ηλεκτρονικές συσκευές ή άλλες δουλειές του σπιτιού! Παράδειγμα: όταν παίζεις με το παιδί σου δεν θα έχεις κοντά σου το κινητό για να το τσεκάρεις κάθε λίγο και λιγάκι. Ούτε και θα θυμηθείς ότι έχεις να απλώσεις το πλυντήριο ή να πλύνεις πιάτα. Το παιδί σε χρειάζεται και πρέπει να είσαι 100% εκεί μαζί του.

Πολλές φορές μπερδεύουμε τον ποιοτικό χρόνο με τον ποσοτικό. Αυτό είναι λάθος. Μπορεί να έχεις διαθέσιμα μόνο 20 λεπτά αλλά αν αυτά είναι ποιοτικά είναι υπερ αρκετό να καλύψουν τις ανάγκες ενός παιδιού.

Πως παίζω με το παιδί μου;

Στα παιδιά αρέσει το προσποιητό παιχνίδι .Να προσποιούνται δηλαδή κάποιον άλλο. Τον γιατρό , έναν μάγειρα ή τον δάσκαλο. Μπείτε στο κόσμο τους και αφήστε τους να αναπτύξουν το θέμα όπως θέλουν χωρίς περιορισμούς. Να κάνετε ερωτήσεις.. Δεν χρειάζεται να  τα ξέρετε όλα ας φανείτε  και λίγο  ανόητοι.

Προτάσεις παιχνιδιών

  • Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους. Παιχνίδια με την μπάλα , επίσκεψη σε παιδική χαρά , παιχνίδι με λάσπη. Μια βόλτα στην γειτονιά ή μια βόλτα στην φύση.
  • Παιχνίδια μέσα στο σπίτι. Επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες.
  • Χειροτεχνίες ,παζλ ,τουβλάκια, Ζωγραφική.
  • Ακούστε μουσική . Τραγουδήστε ή παίξτε κάποιο μουσικό όργανο.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο. Κάντε ερωτήσεις και αλλάξτε το τέλος της ιστορίας ή δημιουργήστε μια δική σας!
  • Παρακολουθήστε μια ταινία μαζί .Σχολιάστε και συζητήστε την ταινία.
  • Μπείτε παρέα στην κουζίνα και φτιάξτε μπισκότα!
  • Οργανώστε βραδιά παιχνιδιού.

Όταν το παιδί, ζητήσει από εσάς να παίξετε μαζί του μην του το στερήσετε! Έχει την ανάγκη να σας διεκδικήσει και ζητάει την προσοχή σας! Το παιχνίδι δημιουργεί έναν οικογενειακό δεσμό που θα κρατήσει για πάντα! Βοηθά τον γονέα να αναγνωρίσει την μοναδικότητα του παιδιού του , την κλίση που έχει το κάθε παιδί και συγχρόνως αυξάνει την αυτοεκτίμηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και την κρίση του παιδιού.

Διάβασε επίσης:

Έλα στην παρέα μας στο instagram και στo facebook

Written By
More from xrysaxasapi
4 Συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι μαμάδες και πώς να τα αποφύγεις: Οδηγός για μια Υγιή Μητρότητα
Η μητρότητα αποτελεί ένα εκπληκτικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, αγάπη και προκλήσεις. Ωστόσο,...
Read More
0 replies on “Γιατί είναι σημαντικό το παιχνίδι με τα παιδιά;”