Πώς vα επιλέξετε τις κατάλληλες δραστηριότητες για το παιδί σας;

δραστηριότητες για παιδά

Η επιλογή των κατάλληλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι σημαντική για την ευημερία και την ανάπτυξη του παιδιού σας. Το mommycool συγκέντρωσε κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επιλέξετε τις κατάλληλες δραστηριότητες για το παιδί!

 

Πως να επιλέξω τις κατάλληλες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί μου;

  • Βρες τα ενδιαφέροντά του

Κάθε παιδί έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και ταλέντα. Άρχισε παρατηρώντας τις προτιμήσεις του παιδιού σου και ποιες δραστηριότητες το ενθουσιάζουν περισσότερο. Αν το παιδί σου π.χ αγαπά τη μουσική, μπορείς να μπεις στη διαδικασία να βρεις πιο όργανο του αρέσει περισσότερο και να κάνεις μια εγγραφή σε μαθήματα μουσικής.

 

  • Αναζήτησε δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα ισχυρά σημεία του

Ενθάρρυνε το παιδί σου να συμμετέχει σε δραστηριότητες που εκμεταλλεύονται τα δυνατά του σημεία. Για παράδειγμα, αν είναι καλό στο ποδόσφαιρο, μπορεί να συμμετάσχει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Αν είναι καλό στο μπάσκετ , σε μια ομάδα μπάσκετ.

 

  • Συζήτησε με το παιδί για το τι του αρέσει

Ρώτησε το παιδί ποιες δραστηριότητες θα ήθελε να δοκιμάσει. Η συμμετοχή του στην επιλογή μπορεί να τον κάνει πιο ενθουσιώδη και αφοσιωμένο στην δραστηριότητα που θα επιλέξει.

 

  • Συμπεριέλαβε φυσικές, κοινωνικές και δημιουργικές δραστηριότητες

Αν είναι να επιλέξετε περισσότερες από μια δραστηριότητες καλό θα είναι να συμπεριλάβετε διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων. Επέλεξε μια ποικιλία δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν φυσική δραστηριότητα (όπως αθλητικές ομάδες), κοινωνικές δραστηριότητες (όπως συλλογικές δραστηριότητες) και δημιουργικές δραστηριότητες (όπως τέχνη, χορός ή μουσική).

 

  • Λάβε υπόψη το πρόγραμμα του παιδιού

Σιγουρέψου ότι οι επιλεγμένες δραστηριότητες χωράνε στο πρόγραμμα του παιδιού και δεν το υπερφορτώνουν. 1-2 εξωσχολικές δραστηριότητες είναι αρκετές. Δεν χρειάζεται να βαραίνουμε το πρόγραμμα των παιδιών.

 

  • Άφησε το παιδί να δοκιμάσει διάφορες δραστηριότητες

Πριν καταλήξει το παιδί σε μία ή δύο που του αρέσουν περισσότερο δώσε του την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορες δραστηριότητές. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψει τα διάφορα ενδιαφέροντα του και να βρει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Πολλές φορές τα παιδιά ενθουσιάζονται με κάτι που στην αρχή το είχαν απορρίψει.

 

  • Παρακολούθησε την πρόοδο που κάνει

Μείνε ανοιχτή στην επιλογή νέων δραστηριοτήτων και παρατήρησε την πρόοδο του παιδιού σου. Αν παρατηρήσεις ότι οι προτιμήσεις του αλλάζουν ή ότι δεν απολαμβάνει κάποια δραστηριότητα, μπορείς να το καθοδηγήσεις για να δοκιμάσει κάτι άλλο. Τα παιδιά βαριούνται ή δεν έχουν καλή χημεία με το δάσκαλο ή τον προπονητή με αποτέλεσμα να χάνετε το αρχικό ενδιαφέρον. Φυσικά αυτό δεν το θέλουμε.

 

  • Οι δραστηριότητες είναι για να τις απολαμβάνουν τα παιδιά και όχι να τις κάνουν από αγγαρεία.

Επιλέγοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες μετά το σχολείο, το παιδί μπορεί να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του, να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να απολαύσει τον ελεύθερο του χρόνο.

 

Θυμήσου να υποστηρίζεις και να ενθαρρύνεις το παιδί σε όλες τις προσπάθειές του, ανεξάρτητα από το αν κερδίζει ή χάνει, και να είσαι πάντα ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες και εμπειρίες!

 

Διάβασε επίσης:

Written By
More from xrysaxasapi
Απόδραση από την Αθήνα για ψαράκι δίπλα στη θάλασσα.
Επιτέλους το καλοκαίρι ήρθε, κι αρχίζουν οι εξορμήσεις στις παραλίες της Αττικής....
Read More
0 replies on “Πώς vα επιλέξετε τις κατάλληλες δραστηριότητες για το παιδί σας;”