8 στόχοι για μια μαμά και πως να τους βάλεις σε εφαρμογή

στόχοι μιας μαμας

Κάθε χρόνο θέτουμε καινούριους στόχους για να μπορέσουμε να βάλουμε την ευτυχία στην ζωή μας. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για τους στόχους που μπορεί να θέσει μια μαμά.  Όλο αυτό μας βοηθάει να ανταποκριθούμε  με τον καλύτερο τρόπο στην ανατροφή των παιδιών μας. Μας κάνει καλύτερες και μας δυναμώνει!

Το τι θέλουμε να πετύχουμε με τον καινούριο χρόνο στριφογυρίζει στο μυαλό μας λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά . Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα καταφέρουμε είναι να επικεντρωθούμε σε ένα στόχο και μάλιστα να είναι απόλυτα ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Χρειάζεται να βαδίσουμε προς το στόχο μας με μικρά βηματάκια επιβραβεύοντας κάθε φορά τον εαυτό μας που πετυχαίνουμε κάτι.

Διάβασε επίσης Πως να θέσεις στόχους και να τους πετύχεις

Τι στόχους μπορεί να βάλει μια μαμά;

Στόχος πρώτος: Αποχαιρετάμε το μύθο της Super μαμάς!

Στόχος κάθε μητέρας είναι να εξελιχθεί σε αυτό που λέμε “Super μαμά” ώστε να είναι ξεχωριστή και μοναδική στα μάτια της οικογένειας της. Η τελειομανία όμως , η πεποίθηση δηλαδή ότι η τελειότητα μπορεί να επιτευχθεί σε ότι και αν κάνουμε , είναι μια μεγάλη παγίδα που απλώς επιβεβαιώνει τον προσωπικό μας εγωισμό. Από εκεί και πέρα η τελειομανής μαμά αναλαμβάνει συνήθως ότι της ζητάνε, δεν μπορεί να βάλει όρια, ενώ προσθέτει διαρκώς πράγματα στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά της. Στο τέλος πολύ πιθανόν να καταρρεύσει από εξάντληση. Αυτή περίπου είναι η κατάληξη όταν οι προσδοκίες μας είναι υπερβολικές και ανέφικτες.

Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία έχοντας υπόψη μας 3 πράγματα:

  1. Πως δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα.
  2.  Μπορούμε και δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε.
  3. Πρέπει να είμαστε πρόθυμες για αλλαγές όταν είμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το θέμα είναι με την καινούρια χρονιά η τελειομανία να μείνει στην άκρη. Τέρμα λοιπόν στις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό μας .Σταματάμε λοιπόν τις αρνητικές σκέψεις και παύουμε να φοβόμαστε τα λάθη. Ναι ακόμα και μια μαμά κάνει λάθη. Σκοπός είναι να τα αναγνωρίσει και να πάει παρακάτω!

Στόχος δεύτερος: Ανακαλύπτουμε χρόνο για να παίξουμε με τα παιδιά μας

Το παιχνίδι είναι η βασική ψυχαγωγία του παιδιού. Το βοηθάει να εκφραστεί , να αναπτύξει την προσωπικότητά του , να ανακαλύψει την κλίση του ενώ παράλληλα όταν παίζουμε με τα παιδιά δυναμώνουμε την σχέση μας μαζί τους ! Φέτος λοιπόν βρείτε ποιοτικό χρόνο και όχι ποσοτικό και καθίστε μαζί με τα παιδιά σας να παίξετε. Ό χρόνος μαζί τους  τα κάνει να νιώθουν έντονα το αίσθημα του μοιράζομαι, ψυχαγωγούμαι χαίρομαι που οι γονείς μου βρίσκονται ενεργά στη ζωή μου!

Στόχος τρίτος: Αποκτάμε υγιεινά χόμπι και συνήθειες

Πως θα σας φαινόταν αν κάθε μέρα πραγματοποιούσατε και κάτι μικρό  που θα βοηθούσε ωστόσο να βελτιώσετε την υγεία σας και τη διάθεσή σας; Μια λύση είναι να κάνετε μια λίστα με όλες τις καλές συνήθειες που θα θέλατε να αποκτήσετε στη ζωή σας.

Παραδείγματα

  • να ξεκινήσετε τη γυμναστική
  • να πίνετε περισσότερο νερό
  • να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • να μειώσετε τη ζάχαρη

Όταν την ολοκληρώσετε βάλτε σαν στόχο κάθε μέρα να πετυχαίνετε έστω και μια καλή συνήθεια από την λίστα σας !

Είμαστε αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε

Στόχος τέταρτος: Μαθαίνουμε να αγαπάμε το χάος ή ο καθένας αναλαμβάνει τα καθήκοντα του

Όταν έχεις οικογένεια η ζωή σου αποτελείτε από πολλά καθήκοντα που έρχονται και παρέρχονται. Εκεί δηλαδή πως νομίζεις πως τα έχεις οργανώσει όλα και έχεις τελειώσει με όλες τις δουλειές του σπιτιού, έρχεται η επόμενη μέρα και είσαι πάλι στην αρχή! Δεδομένο όταν έχεις παιδιά και ειδικά μικρά, είναι να κυριαρχεί δίπλα σου το χάος! Σαφώς και ένα τακτοποιημένο σπίτι σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία και ήρεμα αλλά καμιά φορά χρειάζεται να συμφιλιωθείς μαζί του ή να αναθέσεις σε όλους συγκεκριμένες δουλειές!

Καταρχήν άσε στην άκρη την τακτική “θα τα κάνω όλα μόνη μου” και ζήτα βοήθεια από όλα τα μέλη της οικογένειας. Πες στα παιδιά τι θέλεις να κάνουν και δώσε συγκεκριμένα καθήκοντα στον καθένα! Φτιάξε μια λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις και μοίρασε καθήκοντα!

Παραδείγματα

  • Μετά το τέλος του παιχνιδιού το παιχνίδι πάει στη θέση του
  • Τρώμε στο τραπέζι με το δικό μας πιάτο και μόλις τελειώσουμε το πηγαίνουμε το νεροχύτη
  • Όταν τελειώσουμε την ζωγραφιά μαζεύουμε όλους τους μαρκαδόρους
  • Τα παπούτσια μόλις γυρίσουμε από έξω μπαίνουν στην παπουτσοθήκη και το μπουφάν στην κρεμάστρα

Στόχος Πέμπτος: Τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι

Πολλές φορές ακούω οικογένειες την ώρα του φαγητού να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση. Η ταινία  συνήθως κερδίζει τη προσοχή και δεν αφήνει περιθώριο για συζήτηση. Το φαγητό στο τραπέζι με όλη την οικογένεια είναι η αφορμή που η οικογένεια έρχεται κοντά και συζητάει τα προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν! Κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο να συμβεί γιατί δουλεύουν οι γονείς. Τουλάχιστον όμως ας προσπαθήσουμε μια φόρα την ημέρα ή στο μεσημεριανό ή στο βραδινό να  το καθιερώσουμε!

Στόχος έκτος: Ξαναβάζουμε τον ρομαντισμό στη ζωή μας

Οι σύντροφοι χρειάζονται τον δικό τους  χώρο και χρόνο. Η σχέση με το παιδί παρόν όλη μέρα τους στερεί την ιδιωτικότητα ώστε  να φλερτάρουν και να ερωτευτούν ξανά από την αρχή! Αντί να το βάλεις κάτω και να χάσεις κάθε ελπίδα πως θα ξανά γίνεται το ερωτευμένο ζευγάρι που ήσασταν κάποτε προσπάθησε όποτε μπορείς να αφήσεις το παιδί σε κάποια γιαγιά και οργάνώσε μια απόδραση. Ακόμα και για ένα καφέ να πάτε ή μια έξοδο για φαγητό θα είναι σαν ραντεβού και θα νιώσετε πάλι ερωτευμένοι!

Στόχος έβδομος: Ξαναβρίσκουμε τους φίλους μας

Όταν είσαι εργαζόμενη, έχεις παιδιά και κάνεις όλες τις δουλειές του σπιτιού  μόνη σου το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχεις χρόνο να δεις τους φίλους σου! Σίγουρα μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτούς όμως μια κουβέντα με μια φίλη σίγουρα θα σε ανακουφίσει θα σε εκτονώσει θα ξεφύγεις από την καθημερινή ρουτίνα. Γι αυτό φέτος βάλε στο πρόγραμμα να κρατήσεις επαφή με κάποιους φίλους! Ένα τηλέφωνο μέσα την εβδομάδα, ένα καφέ που και που ας είναι και σε παιδότοπο δεν χάλασε και ο κόσμος!

Στόχος όγδοος: Εκτίμησε τις μικρές απολαύσεις της ζωής

Το να είσαι μαμά είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ, η παιδική ηλικία όμως κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος της. Κι αυτή η στιγμή έρχεται γρήγορα. Περνάει γρήγορα ο καιρός σαν αστραπή. Εκεί που είναι μωρό και το νανουρίζεις στην αγκαλιά σου , να το τρέχει πίσω από τα περιστέρια και εκεί που αρχίζει να συλλαβίζει να το βγαίνει μέχρι αργά με τους φίλους του έξω!

Είναι υπέροχες όλες οι στιγμές που μπορεί μια μητέρα να μοιραστεί με το παιδί της σε κάθε ηλικία γι αυτό μην χάνεις καμία από αυτές! Μιλάμε για απλές στιγμές που μπορούν να σε γεμίσουν δύναμη και ευτυχία. Μια βόλτα στο πάρκο, μια ταινία στο σπίτι αγκαλιασμένοι στον καναπέ , μια κυριακάτικη εκδρομή , γέλια παιχνίδια και άλλα πολλά! Η φράση “δεν έχω χρόνο, δεν προλαβαίνω θα το κάνουμε άλλη φορά” μπορεί να σας πικράνει πολύ στο μέλλον όταν θα έχετε χρόνο αλλά το πουλάκι σας θα έχει πετάξει!

Έξι βήματα για την πρόοδό σας

  • Απόφυγε να θέσεις στον εαυτό σου για την νέα χρονιά παλαιότερους στόχους. Πάμε για νέους στόχους  μπορείς να διαβάσεις και να πάρεις μια ιδέα “20 στόχοι για τη νέα χρονιά” 
  • Μίλα στον σύντροφό σου και στα παιδιά σου για ένα όνειρό ή έναν στόχο που έχεις για την νέα χρονιά.
  • Κράτησε ένα ημερολόγιο όπου θα σε βοηθήσει να σημειώνεις την πρόοδο σου
  • Για την επίτευξη του στόχου σου σημαντικό βήμα είναι να αλλάξεις συμπεριφορά.
  • Στις πρώτες δυσκολίες που θα συναντήσεις μην αρχίσεις τα πισωγυρίσματα και μην απογοητευτείς. Ξεκίνα πάλι από την αρχή
  • Αφήστε κατά μέρος πιθανά περιοριστικά μηνύματα που θα ακούσετε από τους γύρω σας.

Ακολουθήστε το mommycool.gr στα social media και ελάτε να γνωριστούμε καλύτερα instagram και  facebook

Written By
More from xrysaxasapi
20 στόχοι για την νέα χρονιά!
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνω μια λίστα και καταγράφω τι κατάφερα να...
Read More
0 replies on “8 στόχοι για μια μαμά και πως να τους βάλεις σε εφαρμογή”