Τα μελομακάρονα είναι ένα παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων! Οι μυρωδιές αυτής της συνταγής μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια που μαζί με την μαμά μου φτιάχναμε μελομακάρονα. Είναι από τις αναμνήσεις που δεν θέλω να ξεχάσω και προσπαθώ να κρατήσω τις παραδόσεις και να τις περάσω στα δικά μου παιδιά!
Θυμάμαι κάποιες λεπτομέρειές που ακόμα και τώρα τις ακολουθώ! Για να γίνουν τραγανά και αφράτα δεν θέλει να τα παραψήσεις. Το σιρόπι ή θα είναι κρύο και ζεστά τα μελομακάρονα ή θα είναι καυτό και κρύα τα μελομακάρονα. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσουν να ρουφήξουν τα μελομακάρονα μας το σιρόπι! Όση περισσότερη ώρα αφήσεις τα μελομακάρονα στο σιρόπι τόσο περισσότερο σιρόπι θα ρουφήξουν! Αν το αφήσεις 1,5 με 2 λεπτά θα είναι ένα μέτρια σιροπιασμένο μελομακάρονο. Ενώ πάνω από 2 λεπτά θα είναι αρκετά σιροπιασμένο και πιθανόν θα σπάει!
Τέλος αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι τα καρύδια. Η μαμά μου πάντα αγόραζε φρέσκα καρύδια και τα σπάγαμε ένα ένα με μεγάλη προσοχή! “Αν δεν είναι φρέσκα δεν είναι το ίδιο” έλεγε!
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 2 κούπες ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
- 1/4 κούπας κονιάκ
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι σόδα
- 7 1/2-8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι θα χρειαστείς:
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
- 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ και το ξύσμα και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ να ενωθούν μεταξύ τους.
Σε άλλο μπολ βάζουμε 7 1/2 κούπες αλεύρι, το μπέικιν, κανέλα γαρίφαλο και τη σόδα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ζυμώνοντας ελαφρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Παίρνουμε κομματάκι ζύμης και πλάθουμε τα μελομακάρονα μας. Πιέζοντας τα στον τρίφτη σχηματίζουμε πάνω τους ένα σχεδιάκι. Αραδιάζουμε σε ταψί αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί
θα φουσκώσουν λίγο. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε.
Ετοιμάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη. Μόλις βγουν τα μελομακάρονα μας από το φούρνο τα βουτάμε στο σιρόπι. Αφήνουμε για λίγο και τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά. Βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών.
Έξτρα tip: Αν θέλουμε, πριν πασπαλίσουμε με το καρύδι, μπορούμε να λιώσουμε κουβερτούρα με 1-2 κουταλιές σπορέλαιο και να καλύψουμε τα μελομακάρονα μας!! Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν. Πριν στεγνώσει η σοκολάτα πασπαλίζουμε με καρύδι ή τα αφήνουμε σκέτα!
Διάβασε επίσης