Χωρισμένη μαμά! Πως να επιβιώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων

μαμά χωρισμένη

Αν είσαι φρέσκο χωρισμένη μαμά, σου έχω ετοιμάσει μερικές οδηγίες για να επιβιώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

Τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά είναι πάντα μια ιδιαίτερη περίοδος, για μικρούς και μεγάλους. Όλοι φαντάζονται χαρές, γέλια, δώρα, αγκαλιές και μια αγαπημένη οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι να τρώνε και να περνούν υπέροχα.

Για πολλές όμως οικογένειες ( περισσότερες απ’ όσες θα περίμενε κανείς), τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.

 

Οδηγίες για μια Χωρισμένη μαμά

 • Αποδέξου τη νέα πραγματικότητα.

Μην προσπαθείς να την κουκουλώσεις , ούτε να την μεγεθύνεις για να σε λυπηθούν οι άλλοι.

Τα παιδιά σου ήδη δυσκολεύονται. Παραδέξου πως κι εσύ δυσκολεύεσαι ,χωρίς όμως να τα επιβαρύνεις περισσότερο με τα ψυχολογικά σου. Δείξε τους πως είναι μια φάση που θα περάσει. Ενθάρρυνε τα να σου μιλήσουν για το πώς αισθάνονται και άφησε τα να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να τα κρίνεις.

 • Βάλε και τα παιδιά στο σχεδιασμό των ημερών

Ζήτησε τους να σου προτείνουν ιδέες, ώστε να επιλέξουν κι εκείνα ό,τι τα ευχαριστεί.

Σχεδίασε από νωρίς , και βρες παρέα από συγγενείς και φίλους ( ιδανικά με παιδιά), που θα μπορούσαν να περάσουν μαζί σας τις μέρες αυτές.

 • Αν υπάρχει η δυνατότητα πηγαίνετε ένα μικρό ταξίδι

Η προσοχή σας θα πάει σε νέα μέρη κι εμπειρίες. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν και θα ‘χουν κάτι όμορφο να θυμούνται από αυτή την δύσκολη περίοδο.

 • Περάστε την μέρα των Χριστουγέννων με τον πρώην σύζυγο

Στην ιδανική περίπτωση, που η σχέση με τον πρώην σου είναι πολιτισμένη και ήπια, μπορείτε να κανονίσετε να περάσετε την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς όλοι μαζί. Τα παιδιά σίγουρα θα το χαρούν , (αρκεί να μην τους την χαλάσετε στο τέλος).

Σε διαφορετική περίπτωση, συμφωνήστε με τον πρώην να μοιράσετε τις ημέρες, ώστε τα παιδιά να μην στερηθούν κανένα γονιό. ( Και θα μπορείς κι εσύ να κανονίσεις κάτι με  τις φίλες σου).

 • Ενημερώσου για  τοπικές εκδηλώσεις

Ψάξε για εκδηλώσεις στην περιοχή σου που να ευχαριστούν τα παιδιά και  συμμετέχετε.

Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ( 15-18 ετών) άφησε τα λίγο πιο ελεύθερα, ώστε  να βρεθούν με φίλους τους και να ξεχαστούν.

 • Μπορείς πάντα να δημιουργήσεις νέα «οικογενειακά έθιμα»

Έθιμα που δεν τα έχετε ξανακάνει. Να σπάσεις τα στερεότυπα των παλιών συνηθειών. Δείξε ευελιξία και προσαρμοστικότητα και τα παιδιά θα σε μιμηθούν.

Συμβουλή: μην προσπαθήσεις να καλύψεις το συναισθηματικό κενό των παιδιών με υπερβολικά κι ακριβά  δώρα, ( λίγα και χρήσιμα).

 1.  το κενό δεν θα καλυφθεί
 2. τους διδάσκεις πως όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τα ψυχολογικά  θέματα ξεπερνιόνται με τα υλικά αγαθά . Η ιστορία έχει αποδείξει, πως δεν….
 3. Αυτό που χρειάζονται κι ευχαριστεί τα παιδιά είναι το συναίσθημα σου, η αποδοχή σου, η φροντίδα, η προσοχή σου κι ο χρόνος σου.
 4. Ακόμα κι αν εργάζεσαι, τις ώρες που είσαι κοντά τους ,να είσαι «μαζί τους».
 5. Αν μείνεις μόνη κι υποφέρεις, άφησε τον εαυτό σου να κλάψει να βρίσει και να εκτονωθεί, αλλά με χρονόμετρο. Είναι κρίμα να ξοδέψεις όλες τις γιορτινές ημέρες κλαίγοντας και μιζεριάζοντας στον καναπέ. Ο χρόνος που περνάει χάνεται, αν δεν τον χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Άσε που επιβαρύνεις την υγεία σου και την ομορφιά σου!
 6. Πάρε τηλέφωνο τις κολλητές σου και ξεδώστε!
 7. Αναστοχάσου. Το τέλος του χρόνου έφτασε κι είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσεις με τον εαυτό σου. Όχι απλά για να του κλαφτείς και να πέσεις στην αυτολύπηση ή τις ενοχές, αλλά για να δεις τί έμαθες , τί θέλεις και πώς θα προχωρήσεις.
 8. Ονειρέψου, δες τί θέλεις να αλλάξεις, και  τί επιθυμείς να δημιουργήσεις. Όπως και να ‘χει, το διαζύγιο ήταν προφανώς η μόνη λύση, η οποία επηρεάζει τους πάντες.
 9. Δες την ζωή με φρέσκια ματιά και «πάτησε πάνω στα συντρίμμια, για ν’ ανέβεις ψηλότερα».
 10. Δούλεψε με τον εαυτό σου, θεράπευσε τις πληγές σου, καλλιέργησε την αυτογνωσία σου και δυνάμωσε την αυτοπεποίθηση σου, με κάποιον ειδικό, που θα σε καθοδηγήσει με πλάνο και εμπειρία, ώστε να δημιουργήσεις μια νέα υπέροχη καθημερινότητα….

Θα δεις πως υπάρχει ζωή και μετά το χωρισμό!

Γράφει η Όλγα Κουμπαράκη Relationship Coach

 

Λίγα λόγια για την Όλγα Κουμπαράκη

H Oλγα Κoυμπαράκη είναι  διαπιστευμένη Relationship Coach απο τον παγκόσμιο οργανισμό Coaching (ICF) και όραμα της  είναι να μπορέσει  να στηρίξει, να εμπνεύσει και να κατευθύνει  όσο γίνεται περισσότερες γυναίκες, να βρουν την κρυμμένη τους δύναμη.

Τις εκπαιδεύει  ν’ανακαλύψουν την αξία και την σημαντικότητα τους και να ενισχύσουν την πίστη στον εαυτό τους, ώστε να δημιουργούν και ν’απολαμβάνουν όμορφες σχέσεις.

Εχει επιλέξει να ειδικευθεί στην ενδυνάμωση χωρισμένων γυναικών , και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία από προσωπικό βίωμα, αλλά και από την συνεργασία της με αρκετές χωρισμένες γυναίκες.

Μπορείτε να την γνωρίσετε καλύτερα ή να έρθετε σ ‘επαφή μαζί της μαζί της, μέσω των social media.

Αν είσαι χωρισμένη κι αισθάνεσαι αβοήθητη και μόνη, έλα στην κλειστή ομάδα μας στο FB “From Heartbreak to Greatness” , ακολούθησε τον σύνδεσμο….. www.facebook.com/groups/fromheartbreaktogreatness

Επίσης κατέβασε το Δωρεάν  e-book «Πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό»

Βρές την Όλγα Κουμπαράκη στο instagrma 

 

Διάβασε επίσης:

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
4+1 Δραστηριότητες για παιδιά πάνω από 12 μηνών
Το μωράκι σου μεγαλώνει είναι ήδη 12 μηνών! Υπάρχουν πολλά πράγματα που...
Read More
0 replies on “Χωρισμένη μαμά! Πως να επιβιώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων”