Οι επιπτώσεις των οικιακών καθαριστικών στο παιδί

Επιπτώσεις οικιακών καθαριστικών στα παιδιά

Η οικιακή καθαριότητα είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Τι προϊόντα όμως χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του χώρου μας; Η αγορά έχει κατακλυστεί με προϊόντα καθαρισμού και μας επιβάλλει να έχουμε στο σπίτι μας όσο πιο πολλά καθαριστικά γίνεται ενώ μας κατευθύνει σε συγκεκριμένες αγορές. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι όμως είναι ότι όλα αυτά είναι επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την υγεία.

Η χρήση των χημικών καθαριστικών κρύβει πολλούς κινδύνους και συνέπειες. Καταρχήν, τα χημικά καθαριστικά ήδη προκαλούν ρύπανση κατά την παραγωγή τους και πολλά αθώα ζώα χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για την παρασκευή και την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.
Κατά δεύτερον, μετά τη χρήση τους επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντας το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους με αποτέλεσμα να αφανίζονται μικροοργανισμοί, ζώα και πουλιά και με αυτόν το τρόπο μολύνονται οι πρώτες ύλες διατροφής που καταναλώνει όλη η οικογένεια.

Και για όσους δεν δείχνουν κατανόηση στο περιβάλλον και την πανίδα, ας προσέξουν τουλάχιστον τη δική τους υγεία καθώς και των παιδιά τους αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα.

Η χρήση τοξικών και χημικών προϊόντων έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσες (άσθμα ή αλλεργίες), αλλά και μακροπρόθεσμες (να εκδηλωθούν δηλαδή αργότερα στην ενήλικη ζωή του παιδιού) όπως π.χ. νευρολογικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, πνευματική υστέρηση και καρκίνος.

Ας δούμε μερικές κοινές ασθένειες που μπορούν να ταλαιπωρούν τα παιδιά μας και που προκαλούνται ή πυροδοτούνται από την χρήση οικιακών τοξικών ουσιών:

▪️Παιδική ρινίτιδα.

Σύμφωνα με μελέτες η συχνή χρήση προϊόντων καθαρισμού αύξησε την πιθανότητα παιδικής ρινίτιδας 97 τοις εκατό.
Τα συμπτώματα της ρινίτιδας επιδεινώνονταν με την αύξηση της συνολικής χημικής επιβάρυνσης.

▪️Άσθμα

Τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος. Τα ακόλουθα προϊόντα ενδεχομένως να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος
Καθαριστικά σπρέι
Χλωρίνη
Άλλα απολυμαντικά
Ας αποφύγουμε το αντιβακτηριακό σαπούνι, αλλά και της δραστικής ουσίας triclosan και εκείνων των ουσιών που αντικαθιστούν το triclosan.

▪️Δερματίτιδα.

Δυστυχώς, τα συστατικά που προκαλούν δερματίτιδα είναι κοινά σε καθαριστικά και προϊόντα πλυντηρίου.

Υπάρχουν χρονικές περίοδοι, που είναι σταθμοί στην ανάπτυξη του εμβρύου και του παιδιού. Για παράδειγμα την 2η-10η εβδομάδα της κύησης που αρχίζει η δημιουργία των οργάνων, η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λειτουργικές ανωμαλίες και ανεπάρκειες.

Ο οργανισμός του παιδιού αναπτύσσεται συνεχώς. Γι΄ αυτό και έχει πολλαπλάσιες ανάγκες σε τροφή, αέρα και νερό ανά κιλό βάρους του και αυτό οδηγεί σε διπλάσια μέχρι και πενταπλάσια λήψη τοξικών ουσιών.
Οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού του όπως και οι μηχανισμοί αποβολής των τοξικών ουσιών είναι ασθενείς ή ατελείς.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του είναι ταχύτατη και πολύ ευάλωτη στις χημικές ουσίες. Εάν επιδράσουν χημικές ουσίες, ιδίως αυτές που μπορούν να αποδιοργανώσουν το ενδοκρινικό σύστημα, μπορεί ν’ ανατραπεί η φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης και το παιδί να υποστεί σοβαρές βλάβες στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη, στην αναπαραγωγική και στη μαθησιακή ικανότητα. Τέτοιες ουσίες μπορεί να υπάρχουν σε υλικά και χημικά παρασκευάσματα καθημερινής χρήσης.

Προστατέψτε την οικογένεια σας χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς και υγιεινούς τρόπους  καθαριότητας. Φυσικά υλικά όπως ξύδι, σόδα, λεμόνι, πράσινο σαπούνι & φυσικά αιθέρια έλαια αποτελούν σπουδαίες βάσεις ασφαλών καθαριστικών! Επίσης, καταναλώνετε υπεύθυνα επιλέγοντας προϊόντα καθαρισμού βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα, με ενεργά συστατικά χωρίς τοξικά κατάλοιπα, που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Μάθετε περισσότερα για την νέα γενιά ασφαλών καθαριστικών στην σελίδα:

@NATURAL LIVIOON WORLD

 

Written By
More from xrysaxasapi
4 Προϊόντα από catrice απαραίτητα για το νεσεσερ σου
Το φθινόπωρο μπήκε και χρειαζόμαστε ανανέωση στο νεσεσέρ μας! Δοκιμάσαμε και προτείνουμε...
Read More
0 replies on “Οι επιπτώσεις των οικιακών καθαριστικών στο παιδί”