Συμβουλές για νονούς! Ότι πρέπει να ξέρεις για να γίνεις νονός

βάπτιση υποχρεώσεις για νονούς

Η βάπτιση ενός παιδιού είναι ευλογία και θα συμβούλευα όσους πρόκειται να προχωρήσουν, στην τέλεση αυτού του μυστηρίου, να το σκεφτούν πολύ καλά. Να βεβαιωθούν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι, αλλά στο ηθικό.

Το παιδί που θα βαφτίσετε, θεωρείται πνευματικό σας παιδί και σαν πνευματικός γονιός έχετε την ευθύνη γι’ αυτό το παιδί εφ’ όρου ζωής. Είστε υπεύθυνος για τη καθοδήγησή του σ’ ένα μονοπάτι της ζωής που θα το εξελίξει σε ένα σωστό, καλλιεργημένο άνθρωπο. Είστε δεμένοι μαζί του και ειδικά στα πρώτα τρυφερά χρόνια της ζωής του, θα πρέπει να σας νοιώθει δίπλα του.

Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που σπάνια συναντάμε στις μέρες μας και ο ρόλος του νονού περιορίζεται, συνήθως , σε 3-4 επισκέψεις το χρόνο, Χριστούγεννα – Πάσχα – Γιορτή – Γενέθλια. Για όσο κρατήσει κι αυτό. Ας μη σας κουράζω άλλο με τα θεωρητικά και ας πάμε στα πρακτικά του θέματος.

 

Η προετοιμασία – αγορά των βαπτιστικών

Πρώτο και κύριο μέλημα είναι η αγορά του βαπτιστικού σταυρού. Δώστε μεγάλη έμφαση σε αυτό και προτιμήστε ένα καλό σταυρό και συνάμα απλό, με μια καλή αλυσίδα. Να σκεφτείτε τι θα μπορεί να φορεθεί όταν το παιδί θα μεγαλώσει και θα έχει άποψη για το τι φοράει.

Ακολουθούν τα βαπτιστικά ρουχαλάκια.

Ένα κουστουμάκι για τα αγοράκια ή ένα φορεματάκι για τα κοριτσάκια, ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, κάλτσες, καπέλο, ζακέτα ή μπουφάν, ανάλογα την εποχή. Εδώ σκεφτείτε πρακτικά, οι υπερβολές είναι περιττές. Τα ρούχα πρέπει να τα χαρεί το παιδί, όχι να τα βάλει στη βάπτιση και μετά να φυλαχτούν. Πρέπει να είναι ευκολοφόρετα, να είναι από υφάσματα που πλένονται εύκολα, να σιδερώνονται εύκολα. Δεν είναι υποχρεωτικό να πάρετε κάτι από κατάστημα βαφτιστικών. Μπορείτε άνετα να βρείτε ρούχα κατάλληλα για την περίσταση, στα περισσότερα καταστήματα παιδικών ρούχων.Αν πάλι για την ευκολία σας θέλετε να τα πάρετε όλα από ένα μαγαζί και πάλι θα βρείτε κάτι ανάλογο.

Στην συνέχεια πρέπει να πάρετε τη λαμπάδα, το λαδοσέτ, τα λαδόπανα. Το λαδοσέτ περιλαμβάνει 3 κεράκια για τη κολυμπήθρα, ένα σαπουνάκι, ένα μπουκαλάκι για το λάδι, που δε πρέπει να παραλείψετε να το γεμίσετε! Τα λαδόπανα περιλαμβάνουν, φανελάκι, βρακάκι, σκουφάκι, πετσέτα μεγάλη, μυρόπανο, μικρό πετσετάκι και τη κορδέλα. Καλό θα ήταν το σχέδιο που θα διαλέξετε να το έχετε συναποφασίσει με τη μαμά του παιδιού, ώστε να ταιριάζει θεματικά με το στολισμό που θα γίνει στο κέντρο.

Ακολουθούν τα μαρτυρικά και ο στολισμός της κολυμπήθρας. Τα μαρτυρικά πρέπει να έχουν ένα ξεχωριστό σετ για τη μαμά, το μπαμπά, τη νονά, το νονό.

Θα σας συμβούλευα, ως προς το στολισμό της κολυμπήθρας, να είστε συνετοί, λιτοί. Βάλτε κάτι διακριτικό, σεβαστείτε το μυστήριο και επιτρέψτε στο παπά να λειτουργήσει με άνεση και να εκτελέσει αυτό το ιερό μυστήριο.
Τα μαρτυρικά θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα κουτάκι, για να μοιραστούν στη δεξίωση και όλα μαζί τα βαπτιστικά, μπαίνουν σε ένα διακοσμημένο κουτί. Το κουτί βαπτιστικών κοιτάμε συνήθως να είναι κάτι πρακτικό, που θα χρησιμοποιηθεί από το παιδί σαν παιχνίδι, ή διακόσμηση στο δωμάτιο του.

Με όλα τα παραπάνω συμπληρώνεται το βασικό πακέτο της βάφτισης.

 

Έξτρα πράγματα

Προαιρετικά μπορείτε να πάρετε μια ποδιά, η οποία χρησιμεύει σαν προστασία για τα ρούχα σας, από το λάδι που έχει το μωρό. Επίσης αν έχετε την οικονομική άνεση μπορείτε να πάρετε και ένα δεύτερο σετ με ρουχαλάκια. Μια ακόμη υποχρέωση του νονού, είναι η πληρωμή της εκκλησίας. Συνήθως δεν υπάρχει ταρίφα, δίνετε ότι νομίζετε.

Το μυστήριο ολοκληρώνετε με τη θεία κοινωνία του νεοφώτιστου. Ο νονός πρέπει να συνοδέψει το βαφτιστήρι, για τρεις Κυριακές, στο μυστήριο της θείας κοινωνίας. Μαζί του πρέπει να έχει τη λαμπάδα της βάφτισης. Τη τελευταία Κυριακή, το κερί της λαμπάδας, παραμένει στη εκκλησία.

Βέβαια υπάρχουν και τα κατά τόπους έθιμα. Ένα έθιμο για εμάς τους Κρητικούς είναι το λύσιμο του κόμπου. Συνηθίζεται, 8 μέρες μετά τη βάπτιση, να οργανώνεται ένα μικρό γλέντι από τους γονείς προς το νονό ή τη νονά, για να λύσουν το κόμπο της κορδέλας, ακολουθώντας μια μικρή τελετή. Ο νονός με τον παπά περνάει το βαπτιστήρι στη κορδέλα και λύνει τα «σταυρώματα», όπως λένε κι έτσι ολοκληρώνετε το μυστήριο. Συνηθίζεται ο νονός τη μέρα εκείνη να κάνει ένα δώρο στο παιδί.

Ελπίζω να σας βοήθησα, θα χαρώ να απαντήσω σε ότι απορία έχετε.

Δρόσου Ειρήνη
Eri’s Minimal Weddings
Βρείτε την Έρη στο Facebook

Διάβασε επίσης 

Tags from the story
,
Written By
More from xrysaxasapi
Πως να ρυθμίσουμε την ρουτίνα ύπνου στα παιδιά
Ένα ακόμα καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και η επιστροφή...
Read More
0 replies on “Συμβουλές για νονούς! Ότι πρέπει να ξέρεις για να γίνεις νονός”