Το κυνήγι της ευτυχίας ένα πρωτότυπο ημερολόγιο

το κυνήγι της ευτυχίας

“Το κυνήγι της Ευτυχίας” είναι ένα ημερολόγιο για παιδιά από 7 έως 12 ετών, γεμάτο διασκεδαστικές ερωτήσεις, δραστηριότητες και παιχνίδια. Ήρθε στα χέρια μας πρόσφατα και είμαι στην ευχάριστη θέση να σου το παρουσιάσω. Ως γονιός θέλω το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο. Θέλω να μάθει να βρίσκει την ευτυχία καθημερινά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα.

Ο σχεδιασμός του  βιβλίου είναι βασισμένος σε ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και τεχνικές. Προάγει την αυτογνωσία, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και δημιουργεί κίνητρο για αυτοβελτίωση. Μέσα από την εμπνευσμένη εικονογράφηση και τον παιγνιώδη τρόπο παρουσίασης των θεμάτων, τα παιδιά ανακαλύπτουν την σημασία της ευγνωμοσύνης, της ενσυνειδητότητας και της ικανότητας για θετική σκέψη στην καθημερινότητα.

Τι γνώσεις προσφέρει το συγκεκριμένο ημερολόγιο σε ένα παιδί;

 • Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία και αυτοδιαχείριση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης. Της ικανότητας δηλαδή του ατόμου να χρησιμοποιεί συναισθηματικές πληροφορίες ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, παρόλο που είχε αναφερθεί αρχικά από τον Μάικλ Μπέλντοχ το 1964, έγινε ευρέως γνωστή το 1995 με το βιβλίο «Συναισθηματική Νοημοσύνη» του ψυχολόγου Ντάνιελ Γκόουλμαν. Έκτοτε, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με την μακροπρόθεσμη επιτυχία και ευτυχία του ατόμου.

 • Αυτοαποδοχή

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η αποδοχή των θετικών αλλά και των αρνητικών μας χαρακτηριστικών, των ταλέντων και των αδυναμιών μας, είναι πολύ σημαντική για τη γενικότερη ευημερία μας. Η αυτοαποδοχή αποτελεί μία καλή βάση για την αυτοπεποίθηση. Μόνο έχοντας αποδεχθεί τον εαυτό μας όπως είναι μπορούμε να αισθανθούμε άνετα μέσα σε αυτόν. Επίσης, η αυτοαποδοχή σχετίζεται στενά με την έννοια της αυτοβελτίωσης.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη ψυχική υγεία, επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά ότι το πρώτο βήμα για οποιαδήποτε θετική αλλαγή είναι η αναγνώριση και αποδοχή του ατελούς εαυτού μας. Βιβλιογραφικά, η αυτοαποδοχή έχει συνδεθεί με αυξημένο αίσθημα αυτονομίας, χαμηλότερα επίπεδα φόβου αποτυχίας και αυτοκριτικής, λιγότερη ανάγκη αποδοχής από τρίτους κ.λπ.

 • Κίνητρο για αυτοβελτίωση

Το κίνητρο για αυτοβελτίωση ή η νοοτροπία ανάπτυξης, συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και πιο επιτυχημένη διαχείριση καταστάσεων στην καθημερινότητα. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχολόγο Carol Dweck που επινόησε τον όρο, γιατί το άτομο με νοοτροπία ανάπτυξης αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για μάθηση και αυτοβελτίωση.

Η νοοτροπία ανάπτυξης κάνει τα εμπόδια να φαίνονται περιστασιακά και εξωτερικά από τον άνθρωπο. Σε αυτή την περίπτωση διατηρεί την αυτοπεποίθηση του και προσπαθεί να βρει εναλλακτικές ιδέες και λύσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, ένα άτομο με “σταθερή νοοτροπία”, ερμηνεύει τις αποτυχίες ως αποτέλεσμα προσωπικών, σταθερών χαρακτηριστικών που δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτό οδηγεί το άτομο στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω προσπάθεια ή άλλη προσέγγιση.

 • Ανάπτυξη ενσυνειδητότητας

Η Ενσυνειδητότητα (mindfuleness) είναι μία από τις βασικές πρακτικές του σύγχρονου κλάδου της θετικής ψυχολογίας. Πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να ζει τη στιγμή, να παρατηρεί και να επεξεργάζεται αυτό που συμβαίνει ΤΩΡΑ.

Στην εποχή μας, που οι οθόνες έχουν γίνει προέκταση των χεριών μας και οι εικόνες εναλλάσσονται με αφύσικα γρήγορους ρυθμούς, η παρατήρηση της πραγματικότητας έχει γίνει πολύ δύσκολη. Κι όμως, με ενθάρρυνση και προσπάθεια, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά την αξία της ενσυνειδητότητας. Μπορούμε να τους προσφέρουμε τα οφέλη που τη συνοδεύουν όπως το αίσθημα αυτοελέγχου, τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση της διάθεσης και της ικανότητας συγκέντρωσης, την αύξηση της αυτοπεποίθησης κ.λπ.

Αν το σκεφτείτε, ακόμα και η ίδια η καταγραφή στιγμών της ημέρας των παιδιών σε ένα ημερολόγιο, είναι μια απλή άσκηση ενσυνειδητότητας!

 • Αίσθημα ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη είναι μία ακόμα πρακτική από την θετική ψυχολογία. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται και εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι:

 • πιο ευτυχισμένοι,
 • διαχειρίζονται με περισσότερη επιτυχία το άγχος τους,
 • έχουν πιο ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις
 • δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συνολικά

Έτσι, και τα παιδιά που εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι πιο φιλικά και ενθουσιώδη, έχουν καλύτερη συμπεριφορά, είναι πιο αισιόδοξα και λιγότερο ανταγωνιστικά και γενικά βιώνουν περισσότερα θετικά και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Βιβλιογραφικά, η θετική στάση και διάθεση φαίνεται να συνδέεται ακόμα και με οργανικά οφέλη όπως π.χ. την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 • Ικανότητα θετικής σκέψης

Η ερμηνεία που δίνουμε στις εμπειρίες μας έχει περισσότερη βαρύτητα από την αντικειμενική εμπειρία. Έτσι, ουσιαστικά τα γεγονότα έχουν λιγότερη σημασία από τον τρόπο που θα μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε.

Αν εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται θετικά και όσο το δυνατόν αισιόδοξα θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις. «Το κυνήγι της Ευτυχίας» εστιάζει στην εκπαίδευση των παιδιών στη θετική σκέψη και τα οφέλη που τη συνοδεύουν, όπως:

 • μειωμένα επίπεδα άγχους
 • αυξημένο αίσθημα ευημερίας και αυτοπεποίθησης
 • καλύτερη ψυχική και οργανική υγεία
 • καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις

Λίγα λόγια για το ημερολόγιο!

Το κυνήγι της Ευτυχίας είναι ένα όμορφο ημερολόγιο με μια καταπληκτική εικονογράφηση. Είναι ένας τρόπος να περάσουμε όμορφα με το παιδί μας αλλά και να μάθουμε από αυτό! Δουλεύοντας τις δραστηριότητες και απαντώντας στις ερωτήσεις τα παιδιά εκφράζουν σκέψεις που μπορεί να μην τις είχες ξανα ακούσει! Μέσα από τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν τον εαυτό τους καλύτερα. Απολαμβάνουν τις όμορφες στιγμές, μαθαίνουν να σκέφτονται και να αισθάνονται θετικά!

Ένα διαφορετικό ημερολόγιο για παιδιά, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών που συνδέονται με την ανθεκτικότητα και την ευτυχία τους.

Που μπορείς να βρεις το ημερολόγιο;

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε διαδικτυακά από την σελίδα Earlylifenotes.gr Με το Κωδικό “mommycool” μπορείτε να πάρετε έκπτωση 10% 

Ακολουθήστε Το Κυνήγι της Ευτυχίας στα social media στο instagram και στο Facebook 

Κατεβάστε Δωρεάν Τον κύβο Καληνύχτας!

Διάβασε επίσης:

Written By
More from xrysaxasapi
Πως να διαβάσετε παραμύθια ώστε να ενθαρρύνετε τον λόγο και την ομιλία του παιδιού
Η ανάγνωση παραμυθιού θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας...
Read More
0 replies on “Το κυνήγι της ευτυχίας ένα πρωτότυπο ημερολόγιο”