Αναβλητικότητα: Μήπως είναι φίλη σου;

αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα είναι η διαδικασία του να αποφεύγουμε μια δραστηριότητα λέγοντας ότι θα την κάνουμε αργότερα και συνήθως συνδυάζεται με μια δικαιολογία για να εξηγήσουμε την καθυστέρηση και να αποφύγουμε να πάρουμε την ευθύνη!Η καταπολέμηση της αναβλητικότητας είναι συχνά το μέσω  που θα σε οδηγήσει προς την επιτυχία!Έχεις αναρωτηθεί ποτέ  πόσο συχνά αναβάλλεις τις υποχρεώσεις σου; Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να λέει «Θα το κάνω μετά»;

Πόσες φορές είπες τις φράσεις:

  • Σε λίγο
  • Αργότερα
  • Έχω ακόμη χρόνο
  • Άστο για την Δευτέρα;

Μήπως τελικά έχεις και εσύ φίλη την αναβλητικότητα;

Και εγώ! Αλλά τελευταία κάναμε μια μεγάλη συζήτηση και αποφασίσαμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας. Μακριά και αγαπημένες.

Προσωπικά πιστεύω ότι η αναβλητικότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που μπορούμε να βάλουμε στον εαυτό μας καθώς επίσης ότι η καταπολέμηση της είναι και το βασικότερο συστατικό προς την επιτυχία.

Τι είναι όμως η αναβλητικότητα;

Όταν μιλάμε για αναβλητικότητα εννοούμε μια δυσλειτουργική διαδικασία. Είναι μια συμπεριφορά, μια συνήθεια που προφανώς λειτούργησε κάποια στιγμή στο παρελθόν αλλά πλέον δεν μας εξυπηρετεί και μάλιστα μπορεί να μας οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις όπως κρίσεις άγχους, πανικού ή ακόμη και σε κατάθλιψη.

Ας αναρωτηθούμε λίγο…

Πότε ήταν η πρώτη φορά που αναβάλαμε κάτι; Ήταν στο σχολείο; Ήταν κάτι που ζήτησαν οι γονείς; Πως κατέληξε όλο αυτό;

Κύριοι λόγοι πίσω από την αναβλητικότητα βρίσκεται συνήθως ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της επιτυχίας, η τελειομανία, η αποφυγή δυσάρεστων αναμνήσεων καθώς επίσης και χαμηλά επίπεδα αυτοσεβασμού και αυτοπεποίθησης. Συνήθως προέρχεται από παιδικά βιώματα όπου μας επέβαλαν πολλούς κανόνες και περιορισμούς. Παρόλο που δεν είμαστε πια παιδιά, νιώθουμε την ίδια πίεση. Αν καταλάβουμε τι νιώθουμε και γιατί το νιώθουμε, θα αποκτήσουμε καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και θα συνεχίσουμε το έργο μας χωρίς άλλη αναβολή.

Η αναβλητικότητα είναι ΦΟΒΟΣ!

αναβλητικοτητα

 Τώρα πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε;

Προφανώς για να είσαι εδώ σημαίνει ότι έκανες ήδη το πρώτο βήμα! Να την αναγνωρίσεις! Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί έτσι μπορείς να αποφασίσεις να κάνεις την αλλαγή!

Πώς θα γίνει όμως αυτό;

  1. Σταμάτησε τις δικαιολογίες!
  2. Σκέψου όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα φέρει η στάση σου αυτή .Τι θα χάσεις; Πόσο θα σου κοστίσει και πόσο ψυχοφθόρα θα είναι η αναμονή μέχρι να το κάνεις. Γι αυτό ξεκινά τώρα!
  3. Σκέψου επίσης όλα τα καλά, τα θετικά και τα υπέρ που θα έχεις αν κάνεις άμεσα αυτό που έχεις να κάνεις .Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια που θα ακούσεις. Πόσο θα ξαλαφρώσεις και πόσο βάρος θα φύγει από πάνω σου όταν επιτέλους το κάνεις. Απελευθερώνεις χαμένο χρόνο και έτσι έχεις περισσότερο χρόνο για κάτι που αγαπάς και σε ευχαριστεί. Γι αυτό ξεκινά τώρα!
  4. Αυτό που θα σου φέρει όμως τα άμεσα αποτελέσματα και στην πορεία θα το απολαμβάνεις είναι το πρόγραμμα.! Βάλε πρόγραμμα στην μέρα και στην ζωή σου. Πρόγραμμα σημαίνει να αφιερώσεις λίγα λεπτά και να καταγράψεις, ναι να καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο τις δουλειές και τις υποχρεώσεις που έχεις να κάνεις, σημειώνοντας ποια μέρα και ώρα θα το κάνεις. Με αυτό τον τρόπο αρχίζεις και προγραμματίζεις και το υποσυνείδητο σου. Στην αρχή μπορεί να σου φανεί λίγο άβολο αλλά στην πορεία θα προσέξεις πόσο χαρούμενη και με αυτοπεποίθηση θα νιώθεις κάθε φορά που θα εκπληρώνεις ένα από αυτά. Για να σε βοηθήσω ακόμη περισσότερο μπορείς αρχικά να καταγράψεις όλα όσα έχεις να κάνεις. Όλα. Κάνε μια λίστα. Στην συνέχεια, βαθμολόγησε με σειρά προτεραιότητας και σημαντικότητας. Αυτό θα σε ηρεμήσει και θα δεις τα πράγματα ότι είναι πολύ πιο εύκολα από ότι νόμιζες.
  5. Κάτι επιπλέον που μπορείς  να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τις φράσεις:
  • Πρέπει να …   με την φράση… Επιλέγω να…
  • Πρέπει να τελειώσω…  με την φράση … Πότε μπορώ να ξεκινήσω;
  • Αυτή η εργασία είναι τόσο δύσκολη…  με την φράση  … Μπορώ να κάνω ένα μικρό βήμα αρχικά
  • Πρέπει να είμαι τέλειος άνθρωπος… με την φράση … Μπορώ να γίνω καλύτερος
  1. Και τέλος, δεσμεύσου! Δέσμευση στον εαυτό σου. Αν δεν σου αρκεί η δέσμευση στον εαυτό σου, ανακοίνωσε το πρόγραμμα σου σε ένα φίλο, στους γονείς σου ή ακόμη και δημόσια! Έτσι δεν θα έχεις άλλη επιλογή παρά να το κάνεις! Πίστεψε με! Δουλεύει!

Να θυμάσαι ότι :

  • Το παρελθόν δεν μπορεί να καθορίσει το παρόν
  • Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε τέλειοι για να αξίζουμε.

Και μην  ξεχνάς, το σενάριο της ζωής μας το γράφουμε ΕΜΕΙΣ. Εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητα μας. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ να πάρουμε την ευθύνη της ζωή μας στα χέρια μας και ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ να αναλάβουμε δράση για να πραγματοποιήσουμε τα θέλω μας.

Ευχαριστώ και Αγαπώ

Αλεξία ManifestationLover

Βρες την Αλεξία στα social media

instagram: @alexia_befree

Facebook: alexiaElefteriadou

youtube: ManifestationLover

Διάβασε επίσης :

 

Written By
More from xrysaxasapi
7 Ιδέες για να γιορτάσετε τη νέα σχολική χρονιά
Τα σχολεία ξεκινούν. Τι πιο ωραίο να αρχίσουμε την νέα σχολική χρονιά...
Read More
0 replies on “Αναβλητικότητα: Μήπως είναι φίλη σου;”